Spierreuma is een vorm van ontstekingsreuma die ook wel polymyalgia rheumatica (PMR) wordt genoemd. De Sint Maartenskliniek heeft veel expertise in de behandeling van reumatische aandoeningen zoals PMR en baseert zich hierbij op recent wetenschappelijk onderzoek.

Wat is polymyalgia rheumatica?

Polymyalgia rheumatica (PMR) is een veel voorkomende vorm van ontstekingsreuma. In de volksmond wordt PMR ook wel ‘spierreuma’ genoemd. De naam ‘polymyalgia’ betekent letterlijk: ‘meerdere pijnlijke spieren’. Lange tijd werd gedacht dat PMR veroorzaakt werd doordat de spieren ontstoken waren. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat niet de spieren ontstoken zijn, maar juist de gewrichten, pezen, peesaanhechtingen en slijmbeurzen. Daarnaast kan bij u ook een vaatontsteking ontstaan. Dit noemen we ‘reuscelarteriïtis’. Deze vaatontsteking zit in de grote en middelgrote vaten en kan in uw hele lichaam voorkomen. De meest bekende vorm is arteriïtis temporalis. Hierbij is een bloedvat bij de slapen van uw hoofd ontstoken. U heeft dan vaak veel last van hoofdpijn, problemen bij het zien en soms ook andere klachten zoals pijn bij het kauwen. Als u deze klachten krijgt, is het verstandig dit snel aan uw reumatoloog te laten weten.

Bij PMR kunt u last hebben van de volgende klachten:

  • Pijn, stijfheid en moeite met bewegen van de nek, schouders, heupen en bekkengebied, met name in de ochtend. De klachten kunnen verbeteren door bewegen. Koorts of koude rillingen.
  • Algeheel gevoel van malaise/niet lekker voelen.
  • Onbewust afvallen.
  • Moeite met opstaan uit een stoel.
  • Moeite met armen boven het hoofd tillen.
  • Veel moeite met andere dagelijkse handelingen zoals douchen, aankleden, sporten, werken, et cetera.

Bij vaatontsteking (arteriïtis temporalis):

  • Hoofdpijn
  • Moeite met zien
  • Pijn bij het kauwen

Verloop en prognose

De Sint Maartenskliniek kan PMR goed behandelen. Hierbij schrijven we bijna altijd prednison voor. Dit is een ontstekingsremmer. Soms moet u een extra reumaremmer gebruiken, bijvoorbeeld als u veel last heeft van bijwerkingen van de prednison. Reumaremmers schrijven we ook voor als de ziekte te vaak opvlamt of weer terugkomt. Maar prednison werkt bij de meeste patiënten goed. Na het starten met prednison heeft u al snel veel minder klachten. De medicatie (prednison) wordt dan langzaam (in 2 tot 3 jaar) afgebouwd. Dit geldt echter niet voor iedereen. Het kan zijn dat prednison bij u onvoldoende werkt en dat de klachten van de PMR na verloop van tijd toch weer terugkomen. Hierdoor kan de behandeling soms langer duren.

De diagnose voor de behandeling

Als uw arts geen andere ziektes kan vaststellen, zal hij de diagnose PMR uiteindelijk stellen op basis van uw leeftijd (of u ouder bent dan 50 jaar), uw klachten en uw bloedbezinking.

Over onze behandeling

Tijdens de afspraak op de polikliniek bespreekt de arts samen met u welke behandelmogelijkheden er zijn en welke behandeling het beste past bij uw persoonlijke medische situatie. De behandelingen zijn gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten, zodat u altijd de beste mogelijke zorg krijgt. Medicijnen staan hierbij centraal. Op tijd én krachtig behandelen is belangrijk; uw klachten van pijn, stijfheid en zwelling verminderen daardoor. De specialist spreekt ook met u over de effecten van de reuma op uw leven. Met onze jarenlange ervaring en deskundigheid kunnen wij u goed adviseren wat u kunt doen om zo min mogelijk last te hebben van de reuma in uw dagelijks leven en in uw werk. Paramedische behandelingen, zoals fysiotherapie en ergotherapie, kunnen ook onderdeel uitmaken van de behandeling en helpen om uw klachten te verminderen.

Elke persoon is anders, heeft andere klachten en heeft te maken met andere persoonlijke omstandigheden. Onze behandelaars gaan samen met u op zoek naar de behandeling die het beste aansluit bij uw situatie. Beslissingen over het starten of stoppen met bepaalde medicijnen maken u en uw behandelaar bovendien altijd samen. Het besluit wordt zeker niet alleen bepaald op basis van medische informatie; uw persoonlijke voorkeur is net zo belangrijk. Voorop staat dat u en uw behandelaar zich in de gekozen behandeling kunnen vinden. De meeste aandacht zal daarbij uitgaan naar het stabiel en rustig houden van de ziekte. En als het mogelijk is, gaan we na of u de medicijnen die u gebruikt (deels) kunt afbouwen. Wij controleren regelmatig om na te gaan of de behandeling aanslaat en om deze ­ waar nodig ­ bij te sturen.