Slijtage knie

Artrose is een aandoening van het kraakbeen waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat. Op den duur kan het kraakbeen zelfs helemaal verdwijnen. Het kniegewricht bestaat uit twee botdelen: het scheenbeen en het dijbeen.

De uiteinden van die botten zijn bedekt met een laagje kraakbeen dat glad en verend is waardoor de knie soepel kan bewegen.

Artrose van de knie komt veel voor bij oudere mensen. Bij het ouder worden gaat het kraakbeen in kwaliteit achteruit en niet iedereen blijft voldoende in beweging (‘smeren van de gewrichten’) om het goed in conditie te houden. Artrose op jongere leeftijd wordt vaak veroorzaakt door overbelasting, standsafwijkingen van het kniegewricht of beschadiging van het kraakbeen bij een ongeval.

U kunt hierbij last hebben van de volgende klachten:

  • Pijn bij lang staan of traplopen
  • ’s nachts en ’s morgens pijn
  • Verstijving en bewegingsbeperking
  • X- of O-beenstand, waar de knie moe en instabiel aanvoelt

Wanneer in het verleden de meniscus verwijderd is, bestaat er eveneens een verhoogde kans op slijtage. Naast slijtage kunnen ook een beschadiging door een fractuur of een kraakbeen- of stofwisselingsziekte de artrose veroorzaken. Maar meestal blijft de oorzaak onduidelijk. Via lichamelijk onderzoek en röntgenfoto’s kunnen we de ernst van de aandoening achterhalen.

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Vraaggesprek
2.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

SMK Icon Bloedonderzoek
Optioneel
3.

Bloedonderzoek

SMK Icon Rontgen
Optioneel
4.

Röntgenonderzoek

Er zijn verschillende behandelingen voor een versleten knie (knieartrose). Welke bij u past, hangt af van de ernst van uw klachten en uw eigen wensen. We vinden het belangrijk om samen naar uw klachten te kijken. Samen beslissen we over de zorg die bij u past. Hieronder staan de meest voorkomende behandelingen voor knieartrose:

  • Medicijnen: pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen worden voorgeschreven door een arts. Deze medicijnen verminderen de pijn en ontsteking in het gewricht en verlichten de klachten.
  • Fysiotherapie: fysiotherapie kan helpen om de spieren rondom de knie sterker te maken. Daarmee verbetert ook hoe goed iemand kan bewegen. Een fysiotherapeut kan ook oefeningen geven om de flexibiliteit en stabiliteit in de knie te verbeteren. Wij raden sterke therapie voor artrose patiënten aan.
  • Bewegen: zelf actief blijven om je spieren te versterken en je uithoudingsvermogen te verbeteren. Fietsen is bijvoorbeeld een heel goede beweging om uw knie en lichaam weer in conditie te krijgen. Als voorbereiding op een operatie maar ook na een eventuele operatie is dit een goede activiteit die u zelf al kunt doen.
  • Gewicht en dieet: als u overgewicht heeft, helpt afvallen om de druk op de knie te verminderen. Door gewicht te verliezen kunnen de klachten minder erg worden.
  • Opereren: als de klachten en pijn van uw versleten knie ernstig zijn en u ook steeds minder kunt bewegen, dan kan een operatie een goede oplossing zijn. De operatie die helpt tegen knieartrose is een nieuwe knie. Daarbij vervangt de orthopedisch chirurg de versleten knie door een kunstknie. Dat wordt ook wel een knieprothese, kunstgewricht of nieuwe knie genoemd.
  • Alternatieve behandelingen: hoewel er weinig tot geen wetenschappelijk bewijs is, ervaren sommige patiënten dat alternatieve behandelingen, zoals acupunctuur, chiropractie of massage hen verlichting geven.

 

Behandelingen

Het is belangrijk om met een arts te overleggen over de beste behandeling voor u. Uw arts kan bepalen hoe erg uw knieartrose al gevorderd is. Wordt u erg beperkt in uw bewegingsvrijheid? Kunt u niet meer genieten van uw dagelijkse activiteiten? Dan kan het zijn dat uw knieartrose al ver ontwikkeld is en dat een nieuwe knie de juiste behandeling is.