Menu

Een scoliose is een zijwaartse bocht van je wervelkolom. Soms is deze scoliose al sinds je geboorte aanwezig, maar in de meeste gevallen ontstaat een scoliose bij gezonde jongeren en net voor de puberteit. Dat is meestal tussen de 10 en 15 jaar en bij meisjes eerder dan bij jongens.

Waarom deze vorm van scoliose ontstaat is nog niet helemaal duidelijk. We noemen het daarom een idiopathisch scoliose. ‘Idiopathisch’ betekent dat we eigenlijk niet weten wat de oorzaak is. Van een idiopathische scoliose weten we wel dat deze vaker bij meisjes voorkomt en ook vaker binnen een familie.

Een scoliose kan aanwezig zijn sinds de geboorte omdat er bepaalde wervels verkeerd zijn gegroeid. Dit noemen we dan een congenitale scoliose. Een andere oorzaak voor een scoliose kan te maken hebben met een aandoening aan spieren of zenuwen. Hierdoor raakt je wervelkolom uit balans. We noemen dit een neuromusculaire scoliose. De congenitale en neuromusculaire scoliose zijn vaak op jongere leeftijd al zichtbaar en komen ook veel minder vaak voor dan de idiopathische scoliose. In totaal komt een scoliose bij ongeveer 2 tot 3% van de jongeren voor.

Klachten

Een scoliose geeft in de meeste gevallen geen tot weinig klachten. Het is echter niet zo dat een scoliose nooit klachten geeft. Pijnklachten die bij een scoliose ontstaan komen vaak vanuit de spieren. Het is daarom goed om je rugspieren goed te trainen en te blijven sporten. Andere klachten bij een scoliose kunnen te maken hebben met een ongelijke schouderhoogte, een afstaand schouderblad, ongelijke taille en/of een ongelijke borstomvang of meer algemene klachten zoals vermoeidheid. Ademhalingsproblemen komen zelden voor en meestal bij forse bochten. De impact van een scoliose op het dagelijks leven is moeilijk te omschrijven. Dit is namelijk per jongere erg verschillend. In principe mag je alles, ondanks de scoliose, maar dat wil niet zeggen dat je ook alles kunt.

De bocht wordt met name tijdens de groei erger. Daarom is het in deze periode belangrijk om de rug goed in de gaten te houden en zullen er regelmatig foto’s gemaakt worden. Als je uitgegroeid bent, neemt de bocht niet of minimaal toe. Als je gestopt bent met groeien, zal je ook minder vaak op het spreekuur moeten komen.

Behandelingen

Afwachten en fysiotherapie

Zelf kan je weinig doen om de toename van de bocht te voorkomen. Het is wel goed om je spieren van de rug goed te trainen en kan een fysiotherapeut advies geven ten aanzien van je houding. Daarom zal de dokter je in de meeste gevallen naar een fysiotherapeut verwijzen. Ook adviseren we om te blijven sporten om ook op die manier de rug te trainen. In de periode dat je nog groeit houden we je rug dan goed in de gaten om te controleren dat de bocht niet te veel toeneemt.

Brace

Als de bocht meer dan 25 graden begint te worden en er ook nog groei te verwachten is, dan kan het zijn dat we een brace adviseren. Met een brace proberen we te voorkomen dat de bocht tijdens de groei toeneemt. De bocht wordt er niet minder door. Ook tijdens de periode dat je een brace draagt moet je rug goed in de gaten gehouden worden. Meer informatie is te vinden onder bracebehandeling

Operatieve behandeling

Een operatieve behandeling is gelukkig niet vaak nodig. Alleen bij forse bochten (meer dan 45-50 graden) is een operatie soms nodig. Dit doen we dan met name om verdere toename van de bocht op oudere leeftijd te voorkomen.

Lees meer over de behandeling met brace en een operatie hieronder.

Als je bij ons op het spreekuur komt kan het zijn dat we je vragen om vooraf een vragenlijst in te vullen. Om zo goed mogelijk jouw rugklachten in beeld te brengen en te vervolgen is het van belang zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de achtergrond en geschiedenis van je rugklachten. Ook gebruiken we deze gegevens om te de zorg in de toekomst verder te verbeteren.

De diagnose voor de behandeling

Doorverwijzing

1

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

2

Bloedonderzoek

3 Optioneel

Röntgenfoto's maken

4 Optioneel

Behandelingen

Lees de veelgestelde vragen over scoliose