Menu

Een scoliose is een zijwaartse bocht van je wervelkolom. Tijdens de groei kan deze bocht erger worden waardoor je klachten krijgt. Bijvoorbeeld pijn in je rug of moeite met ademhalen. Scoliose is soms al bij de geboorte aanwezig, maar wordt meestal pas zichtbaar als je in de groei bent, zo tussen je 10e en 15e jaar.

Bij een klein gedeelte van de kinderen is de scheefgroei dusdanig, dat een behandeling met een brace noodzakelijk is. Soms ontstaat scoliose doordat je een spier- of een zenuwafwijking hebt. Wanneer een zijdelingse bocht van meer dan 25 graden in een korte tijd is ontstaan (bijvoorbeeld in een half jaar tijd), dan moet de scoliose in jouw rug in balans gehouden worden. De bocht kan namelijk erger worden tijdens jouw groei.

Symptomen bij scoliose

Scoliose bij kinderen en jongeren hoeft geen pijn te geven. Soms kunnen de longen minder goed werken. In je groei kan de bocht erger worden. Je kunt dan klachten krijgen zoals pijn in je rug of moeite met ademhalen. Als de bocht tijdens je groei te groot wordt, is de kans groot dat je daar, als je ouder wordt, klachten van gaat krijgen zoals:

  • Pijnklachten
  • Vermoeidheid
  • Ademhalingsklachten
  • Bewegingsbeperking

De impact van een scoliose op het dagelijks leven is moeilijk te omschrijven. Dit is namelijk per jongere erg verschillend. In principe mag je alles, ondanks de scoliose, maar dat wil niet zeggen dat je ook alles kunt.

Om zo goed mogelijk jouw rugklachten in beeld te brengen is het van belang zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de achtergrond en geschiedenis van je rugklachten. Soms zullen we je vragen om vooraf een vragenlijst in te vullen.

Lees de veelgestelde vragen over scoliose

De diagnose voor de behandeling

Doorverwijzing

1

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

2

Bloedonderzoek

3 Optioneel

Röntgenfoto's maken

4 Optioneel

Behandelingen