Een scoliose is een zijwaartse bocht van je wervelkolom. Soms is deze scoliose al sinds je geboorte aanwezig, maar in de meeste gevallen ontstaat een scoliose bij gezonde jongeren en net voor de puberteit. Dat is meestal tussen de 10 en 15 jaar en bij meisjes eerder dan bij jongens.

Waarom deze vorm van scoliose ontstaat is nog niet helemaal duidelijk. We noemen het daarom een idiopathisch scoliose. ‘Idiopathisch’ betekent dat we eigenlijk niet weten wat de oorzaak is. Van een idiopathische scoliose weten we wel dat deze vaker bij meisjes voorkomt en ook vaker binnen een familie.

Een scoliose kan aanwezig zijn sinds de geboorte omdat er bepaalde wervels verkeerd zijn gegroeid. Dit noemen we dan een congenitale scoliose. Een andere oorzaak voor een scoliose kan te maken hebben met een aandoening aan spieren of zenuwen. Hierdoor raakt je wervelkolom uit balans. We noemen dit een neuromusculaire scoliose. De congenitale en neuromusculaire scoliose zijn vaak op jongere leeftijd al zichtbaar en komen ook veel minder vaak voor dan de idiopathische scoliose. In totaal komt een scoliose bij ongeveer 2 tot 3% van de jongeren voor.

Klachten

Een scoliose geeft in de meeste gevallen geen tot weinig klachten. Het is echter niet zo dat een scoliose nooit klachten geeft. Pijnklachten die bij een scoliose ontstaan komen vaak vanuit de spieren. Het is daarom goed om je rugspieren goed te trainen en te blijven sporten. Andere klachten bij een scoliose kunnen te maken hebben met een ongelijke schouderhoogte, een afstaand schouderblad, ongelijke taille en/of een ongelijke borstomvang of meer algemene klachten zoals vermoeidheid. Ademhalingsproblemen komen zelden voor en meestal bij forse bochten. De impact van een scoliose op het dagelijks leven is moeilijk te omschrijven. Dit is namelijk per jongere erg verschillend. In principe mag je alles, ondanks de scoliose, maar dat wil niet zeggen dat je ook alles kunt.

De bocht wordt met name tijdens de groei erger. Daarom is het in deze periode belangrijk om de rug goed in de gaten te houden en zullen er regelmatig foto’s gemaakt worden. Als je uitgegroeid bent, neemt de bocht niet of minimaal toe. Als je gestopt bent met groeien, zal je ook minder vaak op het spreekuur moeten komen.

Buktest

Je kunt met een eenvoudige test controleren of je misschien een scoliose hebt: de buktest. Bekijk hieronder hoe je hem kunt doen. 

Hoe werkt de buktest?

Behandelingen

Fysiotherapie en blijven controleren

Een fysiotherapeut kan adviezen en training geven om je lichaam in een goede conditie/houding te brengen. Daarnaast is het belangrijk dat je zelf sport. Welke sport je kiest maakt niet uit, als je maar je hele lichaam gebruikt.

Brace

Als je bocht steeds groter blijft worden en over de 25 graden heen gaat, krijg je het advies om te starten met een brace. Hiermee proberen we te voorkomen dat de bocht groter wordt, de bocht zal er niet kleiner door worden. Meer informatie is te vinden onder Bracebehandeling bij scoliose.

Operatieve behandeling

Een operatieve behandeling is gelukkig niet vaak nodig. Alleen bij forse bochten (meer dan 45-50 graden) is een operatie soms nodig. Dit doen we dan met name om verdere toename van de bocht op oudere leeftijd te voorkomen.

Lees meer over de behandeling met brace en een operatie hieronder.

Als je bij ons op het spreekuur komt kan het zijn dat we je vragen om vooraf een vragenlijst in te vullen. Om zo goed mogelijk jouw rugklachten in beeld te brengen is het van belang zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de achtergrond en geschiedenis van je rugklachten. Ook gebruiken we deze gegevens om onze zorg in de toekomst verder te verbeteren.

We hebben een app

Wist je dat we ook een app hebben? In deze scoliose app vind je alle relevante behandelinformatie over jouw scoliosebehandeling op het moment dat je dat nodig hebt. Meer weten en downloaden? Klik hier.

De diagnose voor de behandeling

Doorverwijzing

1

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

2

Bloedonderzoek

3 Optioneel

Röntgenfoto's maken

4 Optioneel

Behandelingen

Lees de veelgestelde vragen over scoliose