Een scoliose is een zijwaartse bocht van je wervelkolom. Soms is deze scoliose al sinds je geboorte aanwezig, maar in de meeste gevallen ontstaat een scoliose bij gezonde jongeren en net voor de puberteit. Dat is meestal tussen de 10 en 15 jaar en bij meisjes eerder dan bij jongens.
Waarom deze vorm van scoliose ontstaat is nog niet helemaal duidelijk. We noemen het daarom een idiopathisch scoliose. ‘Idiopathisch’ betekent dat we eigenlijk niet weten wat de oorzaak is. Van een idiopathische scoliose weten we wel dat deze vaker bij meisjes voorkomt en ook vaker binnen een familie.
Een scoliose kan aanwezig zijn sinds de geboorte omdat er bepaalde wervels verkeerd zijn gegroeid. Dit noemen we dan een congenitale scoliose. Een andere oorzaak voor een scoliose kan te maken hebben met een aandoening aan spieren of zenuwen. Hierdoor raakt je wervelkolom uit balans. We noemen dit een neuromusculaire scoliose. De congenitale en neuromusculaire scoliose zijn vaak op jongere leeftijd al zichtbaar en komen ook veel minder vaak voor dan de idiopathische scoliose. In totaal komt een scoliose bij ongeveer 2 tot 3% van de jongeren voor.
Klachten
Een scoliose geeft in de meeste gevallen geen tot weinig klachten. Het is echter niet zo dat een scoliose nooit klachten geeft. Pijnklachten die bij een scoliose ontstaan komen vaak vanuit de spieren. Het is daarom goed om je rugspieren goed te trainen en te blijven sporten. Andere klachten bij een scoliose kunnen te maken hebben met een ongelijke schouderhoogte, een afstaand schouderblad, ongelijke taille en/of een ongelijke borstomvang of meer algemene klachten zoals vermoeidheid. Ademhalingsproblemen komen zelden voor en meestal bij forse bochten. De impact van een scoliose op het dagelijks leven is moeilijk te omschrijven. Dit is namelijk per jongere erg verschillend. In principe mag je alles, ondanks de scoliose, maar dat wil niet zeggen dat je ook alles kunt.
De bocht wordt met name tijdens de groei erger. Daarom is het in deze periode belangrijk om de rug goed in de gaten te houden en zullen er regelmatig foto’s gemaakt worden. Als je uitgegroeid bent, neemt de bocht niet of minimaal toe. Als je gestopt bent met groeien, zal je ook minder vaak op het spreekuur moeten komen.
Buktest
Je kunt met een eenvoudige test controleren of je misschien een scoliose hebt: de buktest. Bekijk hieronder hoe je hem kunt doen.