Download dit plan

Scoliose-operatie

Als de bocht in je rug te groot wordt, kan het zijn dat je geopereerd moet worden. Met een scoliose-operatie maakt de orthopedisch chirurg de bocht in je wervelkolom zo recht als mogelijk is en wordt de rug over een deel vastgezet. De operatie noemen we een correctie spondylodese.

Twee manieren van opereren

  • via je rug (aan de achterkant)
  • via je borstkas (via je voorkant/zijkant)

De meeste operaties vinden plaats via de achterkant, je rug. Sommige scolioses zijn beter via de borstkas te opereren. Welk type operatie het beste bij jouw scoliose past, zal de dokter met je bespreken.

Bij de operatie corrigeert de orthopedisch chirurg de wervelkolom zo veel mogelijk naar de natuurlijke vorm, waarna de wervelkolom in die stand wordt vastgezet. De chirurg kijkt goed waar de bocht in je rug zit en bepaalt in overleg met jou hoe de operatie bij jou gaat.

Het belangrijkste doel is om je rug rechter te krijgen en te voorkomen dat de scoliose toeneemt. Er bestaat een mogelijkheid dat de bestaande pijnklachten, ondanks de operatie, niet (volledig) verdwijnen.

Bekijk onderstaande video om te zien hoe een scoliose operatie gaat. Onze kinderorthopeed Dirk Schrander legt je dit uit! 

Jouw scoliose-operatie

Scoliose-operaties bij kinderen tot en met 17 jaar vinden plaats in het Amalia kinderziekenhuis.  

Hieronder lees je wat je voor, tijdens en na de operatie kunt verwachten.