Met een scoliose-operatie maakt de orthopedisch chirurg de bocht in je wervelkolom zo recht mogelijk. Dat heet een correctie spondylodese-operatie.

Twee manieren van opereren

Er bestaat een mogelijkheid dat de bestaande klachten, ondanks de operatie, niet (volledig) verdwijnen. Bij de operatie corrigeert de orthopedisch chirurg de wervelkolom zo veel mogelijk naar de natuurlijke vorm, waarna de wervelkolom in die stand wordt vastgezet. De chirurg kijkt goed waar de bocht in je rug zit en bepaalt in overleg met jou hoe de operatie bij jou gaat. Soms ontstaat scoliose doordat je een spier- of zenuwafwijking hebt. Als je daardoor in een rolstoel zit, opereert de chirurg bijna altijd via je rug. De operatie kan op twee manieren plaatsvinden:

  • via je rug (aan de achterkant)
  • via je borstkas (via je voorkant/zijkant)

Scoliose-app

Om je alles te vertellen over de behandeling hebben wij een app voor je gemaakt. Daar staat alle informatie in over wat er gebeurt voor en na de operatie. Zo kun je je makkelijk voorbereiden en weet je zeker dat je geen zaken over het hoofd ziet. Ook kun je filmpjes met onze behandelaars bekijken. Zij vertellen je meer over bijvoorbeeld de voorbereiding, het verloop van de operatie en over het herstel thuis. Je kunt onze app downloaden via iTunes of via de Google Play Store. Zoek op: Scoliose Sint Maartenskliniek. Kies via de knop ‘Instellingen’ voor de behandeling ‘scoliose-operatie’. Als je al een datum voor de operatie hebt gekregen, kun je deze ook invullen via ‘Instellingen’. Vervolgens krijg je de behandelinformatie op het juiste moment.

Lees de veelgestelde vragen over de scoliose-operatie

Onze behandeling