Reumatologie

Ziekte van Bechterew

De ziekte van Bechterew (ax-SpA) is een vorm van ontstekingsreuma waarbij de gewrichten in uw bekken en wervelkolom verstijven. De Sint Maartenskliniek is gespecialiseerd in de behandeling van reumatische aandoeningen zoals ax-SpA en baseert zich hierbij op recent wetenschappelijk onderzoek.

Wat is de ziekte van Bechterew?

De ziekte van Bechterew behoort tot de verzamelgroep genaamd spondyloartropathie. Deze reumatische aandoening wordt ook wel axiale spondyloartropathie (ax-SpA) genoemd. Bij ax-SpA heeft u vooral ontstekingen in de gewrichten van het bekken en de wervelkolom. Dit is het axiale skelet. Wanneer de afwijking door de ontsteking duidelijk zichtbaar is op een röntgenfoto van het bekken spreken we over radiologische-ax-SpA (r-ax-SpA). Dit is de klassieke ziekte van Bechterew.

Bij ax-SpA kunt u last hebben van de volgende klachten:

  • Pijn en langdurige stijfheid in heupen, bilstreek en onderrug. Deze nemen toe bij rust en af bij beweging door ontsteking van SI-gewrichten van het bekken (sacro-iliitis)
  • Ontstekingen in gewrichten van armen of benen
  • Ontsteking van een gehele vinger of teen (‘worstvinger’, ‘worstteen’)
  • Spontaan ontstane oogontsteking
  • Spontaan ontstane (achilles)peesontsteking
  • Darmklachten (door ontsteking aan de darmen)
  • Huidafwijkingen (passend bij psoriasis)

Verloop en prognose

De ziekte ax-SpA is chronisch en is helaas niet te genezen. Hoe ax-SpA precies ontstaat is nog niet bekend. Waarschijnlijk zijn zowel erfelijke factoren als omgevingsfactoren van belang. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het gen HLA-B27 een duidelijke rol speelt bij het ontstaan van ax-SpA. Maar als u dit gen heeft, heeft u niet automatisch de ziekte. Ax-SpA komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen.

De eerste klachten van ax-SpA beginnen meestal tussen het 15de en 35de levensjaar. Het verloop van de ziekte is wisselend. Perioden waarin u meer last heeft van de aandoening en meer beperkt wordt in uw bewegingsvrijheid, worden afgewisseld met perioden waarin u minder last heeft. Ook tussen mensen onderling kan het verloop van de ziekte en de mate waarin iemand last heeft van ax-SpA verschillen. Heeft u een milde vorm van ax-SpA, dan heeft u relatief weinig klachten. Ook de schade aan uw wervelkolom is dan minder. Vaak nemen de klachten in de loop van de tijd toe. Er treedt dan verstijving/verbening op in de wervelkolom waardoor uw rug stijver wordt en u beperkter wordt in uw bewegingen.

Vroeger leidde ax-SpA vaak tot een totale verstijving van de rug. Door de huidige wetenschappelijke inzichten en de huidige behandelmogelijkheden van ax-SpA kunnen we dit tegenwoordig vaak voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat roken een nadelig effect heeft op het verloop van ax-SpA. Het is daarom belangrijk dat u niet rookt, of stopt met roken als bij u de diagnose ax-SpA is gesteld. Het is van belang dat we de diagnose vroeg stellen zodat u zo vroeg mogelijk kunt starten met de behandeling.

Meer informatie

Meer informatie over de ziekte van Bechterew vindt u op de website van ReumaNederland.

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Vraaggesprek
2.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

SMK Icon Bloedonderzoek
3.

Laboratoriumonderzoek

SMK Icon Rontgen
Optioneel
4.

Röntgenfoto's maken

Behandelingen