De ziekte van Bechterew (ax-SpA) is een vorm van reuma waarbij de gewrichten in uw bekken en wervelkolom verstijven. De Sint Maartenskliniek is gespecialiseerd in de behandeling van reumatische aandoeningen zoals ax-SpA en baseert zich hierbij op recent wetenschappelijk onderzoek.

Wat is de ziekte van Bechterew?

De ziekte van Bechterew behoort tot de verzamelgroep genaamd spondylartropathie en het wordt ook wel axiale spondylartropathie (ax-SpA) genoemd. Bij ax-SpA heeft u vooral ontstekingen in de gewrichten van het bekken en de wervelkolom; dit is het axiale skelet. Wanneer de ontsteking duidelijk zichtbaar is op een röntgenfoto van het bekken spreken we over radiologische-ax-SpA (r-ax-SpA). Dit is de klassieke ziekte van Bechterew.

Bij ax-SpA kunt u last hebben van de volgende klachten:

  • Pijn en langdurige stijfheid in heupen, bilstreek en onderrug die toenemen bij rust en afnemen bij beweging
  • Ontsteking van SI gewrichten van het bekken (sacro-iliitis)
  • Ontstekingen in gewrichten van armen of benen
  • Ontsteking van een gehele vinger of teen (‘worstvinger’, ‘worstteen’)
  • Oogontsteking
  • (Achilles)peesontsteking
  • Darmklachten
  • Huidafwijkingen (psoriasis)

Verloop en prognose

De ziekte ax-SpA is chronisch en is helaas niet te genezen. Hoe ax-SpA precies ontstaat is nog niet bekend. Waarschijnlijk zijn zowel erfelijke factoren als omgevingsfactoren van belang. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het gen HLA-B27 een duidelijke rol speelt bij het ontstaan van ax-SpA. Maar als u dit gen heeft, heeft u niet automatisch de ziekte. Ax-SpA komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen.

De eerste klachten van ax-SpA beginnen meestal tussen het 15de en 35de levensjaar. Het verloop van de ziekte is wisselend. Perioden waarin u meer last heeft van de aandoening en meer beperkt wordt in uw bewegingsvrijheid, worden afgewisseld met perioden waarin u minder last heeft. Ook tussen mensen onderling kan het verloop van de ziekte en de mate waarin iemand last heeft van ax-SpA verschillen. Heeft u een milde vorm van ax-SpA, dan heeft u relatief weinig klachten. Ook de schade aan uw wervelkolom is dan minder. Vaak nemen de klachten in de loop van de tijd toe. Er treedt dan verstijving/verbening op in de wervelkolom waardoor uw rug stijver wordt en u beperkter wordt in uw bewegingen.

Vroeger leidde ax-SpA vaak tot een totale verstijving van de rug. Door de huidige wetenschappelijke inzichten en de huidige behandelmogelijkheden van ax-SpA kunnen we dit tegenwoordig vaak voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat roken een nadelig effect heeft op het verloop van ax-SpA. Het is daarom belangrijk dat u niet rookt, of stopt met roken als bij u de diagnose ax-SpA is gesteld. Het is van belang dat we de diagnose vroeg stellen zodat u zo vroeg mogelijk kunt starten met de behandeling.

De diagnose voor de behandeling

Over onze behandeling

Tijdens de afspraak op de polikliniek bespreekt de arts samen met u welke behandelmogelijkheden er zijn en welke behandeling het beste past bij uw persoonlijke medische situatie. De behandelingen zijn gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten, zodat u altijd de beste mogelijke zorg krijgt. Medicijnen staan hierbij centraal. Op tijd én krachtig behandelen is belangrijk; uw klachten van pijn, stijfheid en zwelling verminderen daardoor. De specialist spreekt ook met u over de effecten van de reuma op uw leven. Met onze jarenlange ervaring en deskundigheid kunnen wij u goed adviseren wat u kunt doen om zo min mogelijk last te hebben van de reuma in uw dagelijks leven en in uw werk. Paramedische behandelingen, zoals fysiotherapie en ergotherapie, kunnen ook onderdeel uitmaken van de behandeling en helpen om uw klachten te verminderen.

Elke persoon is anders, heeft andere klachten en heeft te maken met andere persoonlijke omstandigheden. Onze behandelaars gaan samen met u op zoek naar de behandeling die het beste aansluit bij uw situatie. Beslissingen over het starten of stoppen met bepaalde medicijnen maken u en uw behandelaar bovendien altijd samen. Het besluit wordt zeker niet alleen bepaald op basis van medische informatie; uw persoonlijke voorkeur is net zo belangrijk. Voorop staat dat u en uw behandelaar zich in de gekozen behandeling kunnen vinden. De meeste aandacht zal daarbij uitgaan naar het stabiel en rustig houden van de ziekte. En als het mogelijk is, gaan we na of u de medicijnen die u gebruikt (deels) kunt afbouwen. Wij controleren regelmatig om na te gaan of de behandeling aanslaat en om deze ­ waar nodig ­ bij te sturen.