Spierziekten

De Sint Maartenskliniek is een van de revalidatieadviescentra van Spierziekten Nederland. Je kunt dus bij ons terecht komen als je een spierziekte hebt en beter wil worden. We zijn gespecialiseerd in ziektes die te maken hebben met de spieren en weten hier veel vanaf. Bij onze afdeling kinderrevalidatie krijg je advies en hulp als je een spierziekte hebt. 

Spierziekten zijn, zoals de naam al zegt, ziekten die te maken hebben met je spieren. Bij deze ziekten kunnen bepaalde cellen in je rug, zenuwen en spieren niet goed werken. Spierziekten zijn erg zeldzaam. De meeste spierziekten bij kinderen zijn aangeboren, dat betekent dat je ermee geboren bent. Meestal kunnen spierziekten niet helemaal genezen worden, maar wel behandeld.

Klachten die veel voorkomen:

  • Afnemende of verminderde spierkracht: dit betekent dat je spieren niet meer zo sterk zijn als vroeger en dat je bijvoorbeeld moeite hebt met tillen of met bepaalde bewegingen maken.
  • Problemen met de ademhaling: bij deze klacht heb je moeite met ademhalen, het kan bijvoorbeeld voelen alsof je niet genoeg lucht krijgt of dat  je heel hard moet werken om te ademen.
  • Problemen met lopen: bij deze klacht heb je moeite met lopen, je kan bijvoorbeeld struikelen of vallen.
  • Moeite met opstaan: bij deze klacht heb je moeite om uit bijvoorbeeld een stoel op te staan, je kan bijvoorbeeld niet meer goed overeind komen.
  • Problemen met het gebruiken van de arm: bij deze klacht heb je moeite om de arm te gebruiken, je kan bijvoorbeeld niet meer goed iets vastpakken.
  • Motorische achterstand: dit betekent dat je op sommige gebieden wat langzamer bent in je ontwikkeling dan andere kinderen van jouw leeftijd.
  • Vermoeidheid en slaapproblemen: bij deze klacht voel je je erg moe en heb je moeite met slapen, je kan bijvoorbeeld niet in slaap vallen of vaak wakker worden 's nachts.

Verloop van spierziekten

Het verloop van spierziekten kan erg verschillen en hangt af van het soort spierziekte dat je hebt. De mate van beperkingen, hoe de ziekte zich ontwikkelt of het erfelijk is en welke behandelingen er mogelijk zijn, hangt af van het type spierziekte. Bij revalidatie worden vooral de meest voorkomende spierziekten behandeld en begeleid.

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing Kids
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Vraaggesprek Kids
2.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

SMK Icon Revalidatieplan Kids
3.

Revalidatieplan

Wat voor behandeling is er mogelijk?

Een spierziekte kan ervoor zorgen dat het dagelijks handelen moeilijker wordt, voor jouzelf en misschien ook voor jouw gezin. Het is dan belangrijk om te weten hoe je hier het beste mee om kunt gaan en wat nodig is om thuis en op school goed te blijven meedoen. Bij de afdeling kinderrevalidatie van de Sint Maartenskliniek kun je terecht met al deze vragen. Onze specialisten helpen je graag met advies en ondersteuning.

De revalidatiearts is de belangrijkste persoon in het behandelteam en houdt de medische problemen en conditie tijdens de revalidatie in de gaten. De behandeling kan bestaan uit verschillende vormen van therapie, zoals fysiotherapie, hydrotherapie, logopedie of ergotherapie. Hierbij wordt steeds gekeken naar wat kan helpen om je functioneren te verbeteren. Als er hulpmiddelen nodig zijn, kan het behandelteam daarbij helpen en je ouders/verzorgers ondersteunen bij het aanvragen ervan.

We kunnen ook meedenken met je school en helpen bij het vinden van oplossingen om je schoolwerk goed te kunnen doen. Hiervoor kunnen je ouders/verzorgers contact opnemen met onze ergotherapeut, of met de zorgcoördinator van de school en/of een medewerker van Passend Onderwijs.

Meer informatie?

Op www.spierziekten.nl vind je meer informatie.

Behandelingen