Voetafwijkingen bij neurologische of neuromusculaire aandoening

Het klinkt misschien gek, maar als je een neurologische of neuromusculaire aandoening hebt, kan het zijn dat je hierdoor een voetafwijking krijgt. Zo kan je door de ziekte van Charcot Marie Tooth (ook wel bekend als HMSN, oftewel Hereditaire motorische en sensorische neuropathie) een holvoet krijgen. Ook bij een cerebrale parese komen vaak voetproblemen voor, zoals een holle of platte voet of een knobbel aan de zijkant of bovenop je teen. Hieronder lees je meer over deze voetafwijkingen en hoe we je kunnen behandelen.

HMSN (Hereditaire motorische en sensorische neuropathie / Ziekte van Charcot Marie Tooth)

Als je HMSN hebt, zijn je spieren verzwakt. Hierdoor werken de spieren die je voet aansturen niet meer perfect samen. Je voet gaat hierdoor kantelen. Verder krijg je een kromming in je tenen. Het kan ook zijn dat je een slappe voet krijgt. Dit kan gebeuren als alle spieren in je voet ernstig verzwakt zijn.

Welk type voet je hebt, hangt af van welk type HMSN je hebt. De ernst van de voetafwijking hangt samen met de ernst van de HMSN.

Behandeling

De behandeling hangt uiteraard af van welk type voet je hebt, maar ook van de ernst van je voetafwijking. Het doel van behandelen is ervoor te zorgen dat je plat op je voet staat, zodat er geen drukplekken ontstaan en zodat je een stabiele voet/enkel hebt. Dat doen we door je spieren/pezen weer zo te laten samenwerken dat je jouw voet optimaal kunt aansturen en kunt belasten en door je voet weer recht onder je been en plat op de grond te zetten, zodat de drukverdeling onder je voet weer optimaal verdeeld wordt.

Soms schakelen we daarvoor ons Loop Expertise Centrum (LEC). Je orthopeed verwijst je dan door voor verder onderzoek en kan zo, samen met het LEC bepalen wat voor jou de beste op maat gemaakte behandeling is. Dit kan een operatie zijn, maar dit kan ook een orthese/schoenaanpassing of een verandering van je huidige orthese/schoenaanpassing zijn. Als je voor verder onderzoek naar het LEC gaat, maken we daar een analyse van je lopen. Nadat we deze analyse met het team uitgebreid hebben bestudeerd en besproken, krijg je een advies op maat. Is dit advies een aanpassing van je schoenvoorziening of orthese? Dan pakt de revalidatiearts dit verder op. Is het advies toch een operatie? Dan bespreekt je orthopeed met jou en je ouders wat er gaat gebeuren. Vaak is de operatie een combinatie van verschillende ingrepen:

  • het vastzetten van de botten in je voetwortel (= triple artrodese)
  • het verplaatsen van de richting van botten in je voet (= osteotomieën)
  • het verplaatsen van een pees die hard trekt en je voet vervormt naar een positie op je voet waar de pees een gunstigere kracht uitoefent (= pees transfer)
  • hamerteencorrecties

Bij HMSN kun je behalve voetproblemen ook rugproblemen (scoliose) of heupproblemen (heupdysplasie) krijgen. Dit komt vaak voor. Mocht jij deze problemen hebben, dan laat de orthopeed ook laagdrempelig röntgenfoto’s van je rug en/of heupen maken.

Cerebrale Parese

Als je een cerebrale parese hebt, kun je ook voetproblemen krijgen. Dit komt vaak voor. De problemen ontstaan door een disbalans in de aansturing van je spieren. Sommige spieren trekken in verhouding harder dan andere spieren (door de spasticiteit). Hierdoor gaat je voet kantelen. Je krijgt dan of een holle voet of een platte voet. Een ander veelvoorkomend probleem bij cerebrale parese is een probleem met de stand van je grote teen. Je hebt dan of een knobbel aan de zijkant (hallux valgus) of een knobbel bovenop je teen.

Behandeling

Bij een holle voet of platte voet is het doel van je behandeling dat je je voet weer goed kunt belasten. Je moet je voet weer plat kunnen neerzetten, zonder risico op drukplekken. Vaak kan dit met aangepaste schoenen of orthesen. Ook een knobbel op de zijkant of bovenop je teen kunnen we vaak oplossen door je schoenen iets aan te passen.

Soms word je doorverwezen naar de orthopeed. Dit gebeurt dan om te beoordelen of een operatie een optie is. Als dat het geval is, dan kan de orthopeed verschillende ingrepen met je bespreken. Het type ingreep (of combinatie van ingrepen) hangt af van je probleem.

  • het verplaatsen van de richting van botten in je voet (= osteotomieën)
  • het verplaatsen van een pees die hard trekt en je voet vervormt naar een positie op je voet waar de pees een gunstigere kracht uitoefent (= pees transfer)

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing Kids
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Vraaggesprek Kids
2.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

SMK Icon Bloedonderzoek Kids
Optioneel
3.

Bloedonderzoek

SMK Icon Rontgen Kids
Optioneel
4.

Röntgenfoto's maken

Behandelingen