Slijtage heupgewricht

Het heupgewricht is een kogelgewricht dat bestaat uit de heupkop (een bolvormig gewrichtsvlak) en de heupkom (een komvormig gewrichtsvlak). De kop en de kom passen precies in elkaar en kunnen naar alle kanten draaien met behulp van de spieren. De heup verbindt het bekken met het dijbeen, waarbij de kop zich in het bovenste gedeelte van het dijbeen bevindt en de kom zich in het bekken bevindt. 

Beide gewrichtsvlakken zijn bekleed met een laag kraakbeen, met tussen de gewrichtsvlakken een soort smerende vloeistof. De kop en de kom worden bij elkaar gehouden door een gewrichtskapsel en door de omringende spieren. Het gewrichtskraakbeen heeft een schokdempende functie en een glijwerking. De heup kan door deze bouw goed bewegen, is stabiel en goed belastbaar.

Gewrichtsslijtage (artrose) kan het gladde kraakbeenoppervlak van uw heup aantasten. Deze slijtage kan ontstaan door ouderdom, overbelasting, een trauma (bijvoorbeeld door een ongeluk), een ontsteking, een infectie of een standsafwijking. De kraakbeenlaag kan uiteindelijk zo beschadigd zijn dat de gewrichtsvlakken niet meer soepel langs elkaar kunnen glijden. Hierdoor wordt het voor u moeilijker om te bewegen. U kunt pijn krijgen in de heup, lies, bovenbeen, knie of in de lage rug. Bovendien krijgt uw heupgewricht steeds meer moeite om uw lichaamsgewicht te dragen tijdens inspanningen, zoals lopen en opstaan. De heup kan dan stijf aanvoelen.

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Vraaggesprek
2.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

SMK Icon Bloedonderzoek
Optioneel
3.

Bloedonderzoek

SMK Icon Rontgen
Optioneel
4.

Röntgenonderzoek

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om de klachten van een versleten heup (heupartrose) te verlichten. Daarmee wordt bewegen ook weer minder lastig. Hieronder staan de meest voorkomende behandelingen voor heupartrose:

  • Medicijnen: pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen worden voorgeschreven door een arts. Deze medicijnen verminderen de pijn en ontsteking in het gewricht en verlichten de klachten.
  • Fysiotherapie: fysiotherapie kan helpen om de spieren rondom de heup sterker te maken. Daarmee verbetert het ook hoe goed iemand kan bewegen. Een fysiotherapeut kan ook oefeningen geven om de flexibiliteit en stabiliteit in de knie te verbeteren. Wij raden sterke therapie voor artrose patiënten aan.
  • Gewicht en dieet: als u overgewicht heeft, helpt afvallen om de druk op de heup te verminderen. Door gewicht te verliezen kunnen de klachten minder erg worden.
  • Leefstijl aanpassen: door minder druk op de heup te zetten (bijvoorbeeld niet meer hardlopen of zwaar tillen), minder te wandelen en meer te fietsen om de conditie op peil te houden, kunnen uw klachten verminderen. Hulpmiddelen zoals een wandelstok of rollator kunnen ook helpen om druk op de heup te verlagen.
  • Opereren: als de klachten en pijn van uw versleten heup ernstig zijn en u ook steeds minder kunt bewegen, dan kan een operatie misschien een goede oplossing zijn. De operatie die helpt tegen heupartrose is een nieuwe heup. Daarbij vervangt de orthopedisch chirurg de versleten heup door een kunstheup. Dat wordt ook wel een heupprothese, kunstgewricht of nieuwe heup genoemd.

Behandelingen

Het is belangrijk om te weten dat heupartrose niet kan worden genezen. Alle behandelingen richten zich op het verminderen van uw klachten en het verbeteren van uw kwaliteit van leven. Het is belangrijk om met een arts te overleggen over de beste behandeling voor u. Uw arts kan bepalen hoe erg uw heupartrose al gevorderd is. Wordt u erg beperkt in uw bewegingsvrijheid? Kunt u niet meer genieten van uw dagelijkse activiteiten? Dan kan het zijn dat uw heupartrose al ver ontwikkeld is en dat een nieuwe heup de juiste behandeling is.