Artikeloverzicht

Meer over heupartrose

Artrose kan zo maar ontstaan in uw heup. Zonder dat daar een echte oorzaak voor is. Artrose wil zeggen dat er sprake is van slijtage aan het gewricht. Ook wel een versleten heup genoemd. Het kraakbeen in de heup slijt af, waardoor u last krijgt van pijn en stijfheid.

Als u langere tijd last heeft van uw heup, dan kan een nieuwe heup de oplossing zijn. Maar er zijn nog meer behandelingen mogelijk. Lees hier meer over welke klachten passen bij heupartrose, welke behandelingen er zijn, en wat wij voor u kunnen doen.

Welke klachten wijzen op artrose in de heup?

Heupartrose komt veel voor. Hierbij slijt het kraakbeen in de heup langzaam. Daardoor worden de botten in het gewricht minder goed beschermd. En gaan ze tegen elkaar aan schuren. Hieronder vindt u de klachten die vaak voorkomen bij heupartrose:

  • Pijn: pijn in de heup is de meest voorkomende klacht bij heupartrose. De pijn kan variëren van mild tot ernstig. U kunt dit voelen in de lies, billen, of in uw bovenbeen tot aan de knie. De pijn kan erger worden bij het bewegen van de heup of juist bij langdurig zitten of staan.

  • Stijfheid: stijfheid van de heup kan een ander kenmerk zijn van heupartrose. De stijfheid kan ervoor zorgen dat het moeilijk is om de heup te bewegen. Daardoor kunt u steeds minder ver lopen, of wordt opstaan uit een stoel steeds moeilijker.

  • Verminderde bewegingsvrijheid: als gevolg van de pijn en stijfheid door de heupartrose, kunt u moeite hebben met uw dagelijkse activiteiten. Denk dan aan traplopen, wandelen of het aantrekken van schoenen en sokken.

  • Kraken of knarsen: een krakend of knarsend geluid in het heupgewricht kan ook komen door heupartrose. Dit geluid wordt veroorzaakt door de wrijving tussen de botten in het gewricht.

Heeft u last van een of meer van deze symptomen? Dan is het belangrijk om met een arts te overleggen over een diagnose en behandeling. Heupartrose niet kan worden genezen. Toch zijn er verschillende opties beschikbaar om de klachten te verminderen en uw mobiliteit te verbeteren. Zoals bijvoorbeeld een operatie voor een nieuwe heup. U kunt hiervoor uw huisarts vragen om een verwijzing naar de Sint Maartenskliniek.

Hoe ontstaat een versleten heup (heupartrose)?

Heupartrose ontstaat wanneer het kraakbeen in het heupgewricht langzaam slijt. Kraakbeen is een glad, elastisch weefsel dat de uiteinden van de botten in het gewricht bedekt en zorgt ervoor dat gewrichten soepel kunnen bewegen. Kraakbeen beschermt het gewricht tegen wrijving en schokken. Als het kraakbeen slijt, worden de botten in het gewricht minder goed beschermd en schuren ze tegen elkaar aan. Dat kan leiden tot pijn, stijfheid en minder mobiel worden.

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het ontstaan van heupartrose, waaronder:

  • Leeftijd: heupartrose komt vaker voor bij oudere mensen, omdat het kraakbeen na verloop van tijd kan slijten.
  • Geslacht: vrouwen hebben een hoger risico op heupartrose dan mannen.
  • Overgewicht: overgewicht kan extra druk uitoefenen op de gewrichten in knie en heup. Daardoor kan het kraakbeen sneller slijten.
  • Letsel: een blessure of ongeluk aan de heup kan het kraakbeen beschadigen. Dit kan het risico op heupartrose verhogen.
  • Erfelijkheid: heupartrose kan in sommige families meer voorkomen. Daardoor denken we dat genen een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van artrose.
  • Andere gewrichtsproblemen: iemand die al andere gewrichtsproblemen heeft (zoals reumatoïde artritis of osteoartritis in andere gewrichten) heeft ook meer risico op heupartrose.
  • Te veel belasting van de heup: te veel belasting van de heup door intensief sporten of zwaar werk kan ook heupartrose veroorzaken of verergeren.

Natuurlijk krijgen niet alle mensen die risico lopen op heupartrose er ook last van. Het is wel belangrijk om een gezonde levensstijl te hebben. Ook is het belangrijk om op tijd te overleggen met een arts over uw heupklachten en mogelijke behandeling.

Mogelijke behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om de klachten van een versleten heup (heupartrose) te verlichten. Daarmee wordt bewegen ook weer minder lastig. Hieronder staan de meest voorkomende behandelingen voor heupartrose:

  • Medicijnen: pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen worden voorgeschreven door een arts. Deze medicijnen verminderen de pijn en ontsteking in het gewricht en verlichten de klachten.
  • Fysiotherapie: fysiotherapie kan helpen om de spieren rondom de heup sterker te maken. Daarmee verbetert het ook hoe goed iemand kan bewegen. Een fysiotherapeut kan ook oefeningen geven om de pijn te verminderen en de heup meer vrijheid te geven.
  • Gewicht en dieet: als u overgewicht heeft, helpt afvallen om de druk op de heup te verminderen. Door gewicht te verliezen kunnen de klachten minder erg worden.
  • Leefstijl aanpassen: door minder druk op de heup te zetten (bijvoorbeeld niet meer hardlopen of zwaar tillen), minder te wandelen en meer te fietsen om de conditie op peil te houden, kunnen uw klachten verminderen. Hulpmiddelen zoals een wandelstok of rollator kunnen ook helpen om druk op de heup te verlagen.
  • Opereren: als de klachten en pijn van uw versleten heup ernstig zijn en u ook steeds minder kunt bewegen, dan kan een operatie misschien een goede oplossing zijn. De operatie die helpt tegen heupartrose is een nieuwe heup. Daarbij vervangt de orthopedisch chirurg de versleten heup door een kunstheup. Dat wordt ook wel een heupprothese, kunstgewricht of nieuwe heup genoemd.

Het is belangrijk om te weten dat heupartrose niet kan worden genezen. Alle behandelingen richten zich op het verminderen van uw klachten en het verbeteren van uw kwaliteit van leven. Het is belangrijk om met een arts te overleggen over de beste behandeling voor u. Uw arts kan bepalen hoe erg uw heupartrose al gevorderd is. Wordt u erg beperkt in uw bewegingsvrijheid? Kunt u niet meer genieten van uw dagelijkse activiteiten? Dan kan het zijn dat uw heupartrose al ver ontwikkeld is en dat een nieuwe heup de juiste behandeling is. 

Beperken uw heupklachten u in het dagelijks leven? U kunt bijvoorbeeld geen lange afstanden lopen, traplopen is lastig en ’s nachts heeft u last van de pijn. Als fysiotherapie en medicijnen niet meer helpen, vraag dan uw huisarts om een verwijzing naar de Sint Maartenskliniek.