Het plaatsen van een heupprothese is een veelvoorkomende operatie in de Sint Maartenskliniek. Daarbij vervangen wij uw heup of een deel daarvan door een kunstheup.

Verschillende onderdelen

Een heupprothese bestaat doorgaans uit drie onderdelen: een steel, een kop en een kom. De steel met daarop de kop zit in het bovenbeen en kan bewegen in de kom die in het bekken zit.

Typen protheses

Om ervoor te zorgen dat de kunstheup zo lang mogelijk meegaat, zijn wij kritisch op de prothese die we kiezen. Bij deze keuze maken wij gebruik van grote internationale studies waarin al tientallen jaren wordt bijgehouden hoe de verschillende typen prothesen presteren.
Het uiteindelijke doel van het vervangen van uw heup is dat u weer pijnvrij bent en beter kunt bewegen. Er bestaan verschillende soorten heupprothesen. Het ligt onder andere aan de vorm en stevigheid van uw bot welke prothese u krijgt. Bij de meeste mensen onder de 70 jaar kiest een orthopedisch chirurg voor een heupprothese die niet met botcement is vastgezet. Op latere leeftijd wordt de kans groter dat u een prothese krijgt die wel met botcement vastzit. Meer weten over de typen prothesen waarmee wij werken? Bezoek dan de informatiebijeenkomst.

Bekijk het filmpje hieronder voor een voorbeeld van een heupprothese.

Hoe ziet een voorbeeld van een kunstheup eruit?


Waar moet u zijn?

De Sint Maartenskliniek probeert haar zorg zo dicht mogelijk bij uw woonplaats te organiseren. Sommige behandelingen, zoals operaties, worden echter slechts op een paar locaties uitgevoerd. Het kan daarom zijn dat niet het gehele traject van uw behandeling op dezelfde locatie van de Sint Maartenskliniek plaatsvindt. De voorbereiding en nazorg kunnen bijvoorbeeld ergens anders zijn dan de operatie. In het bericht dat u van ons ontvangt, melden we altijd de locatie waar u verwacht wordt.

Om deze video te bekijken heb je JavaScript nodig of een browser die HTML5 video ondersteund.

Onze behandeling