Artikeloverzicht

Hoe weet je of je scoliose hebt

Scoliose is Grieks voor verkromming. Het is een zijwaartse bocht van de wervelkolom (je ruggengraat). Heel vaak ontdek je zelf of zien je ouders of vrienden dat je houding anders is. Dat je een krommere rug begint te krijgen of al hebt. Je kunt ook een testje doen om erachter te komen: de buktest. 

Hoe werkt de buktest?

Je schouders kunnen op ongelijke hoogte zitten. Dat lijkt lang niet altijd meteen een reden om naar de huisarts te gaan. Doordat je groeit, wordt de kromming meestal meer. Dus is een bezoek aan de huisarts het beste dat je kunt doen. De huisarts verwijst je naar de specialist, ofwel orthopeed, als scoliose wordt vermoed.

Sint MaartensKinderkliniek

De specialisten van de Sint MaartensKinderkliniek heten orthopeden en zij zien verreweg de meeste scoliose patiënten van Nederland. De kans is dus groot dat ook jij naar onze kinderkliniek wordt verwezen. Hoe meer ervaring de specialist heeft, hoe beter je kan worden behandeld. Het maakt niet uit waar je woont. Als je naar onze polikliniek belt dan maken we samen een afspraak.

Eerste afspraak

Tijdens de afspraak heb je een gesprek met de orthopeed of verpleegkundig specialist en onderzoeken we je rug. Daarna ga je naar de afdeling Radiologie voor een röntgenfoto. Met een röntgenfoto kunnen we meten hoe ernstig de verdraaiing is. Dit wordt uitgedrukt in graden.