Artikeloverzicht

Wat is scoliose

Ongeveer drie op de honderd kinderen hebben een scoliose. Wanneer uw kind rugklachten heeft, is het van belang een afspraak te maken met een huisarts. Uw huisarts kan u indien nodig doorverwijzen naar een orthopeed voor een beoordeling en/of behandeling.

Wat is scoliose?

Bij scoliose in de rug is de wervelkolom kromgegroeid. Hierdoor ontstaan één of twee bochten. Daarnaast kan scoliose een bolling op de rug veroorzaken door de verdraaiing van de wervelkolom.

Er bestaan vier soorten scoliose:

  • Idiopathische scoliose: de oorzaak van de scoliose is onbekend (80%).
  • Aangeboren scoliose (congenitaal): de scoliose wordt veroorzaakt door een of meerdere aangeboren wervelafwijkingen.
  • Neuromusculaire scoliose: de scoliose ontstaat door een spier- of zenuwaandoening.
  • Degeneratieve scoliose: deze vorm ontstaat door slijtage van de gewrichten. Dit komt meestal door het natuurlijke verouderingsproces van het lichaam.

Naast deze vormen van scoliose, kan de aandoening ook ontstaan door een verkeerde houding (‘houdingsscoliose’). Dit komt bijvoorbeeld doordat de benen niet even lang zijn. De rug probeert het lengteverschil te corrigeren. Hierdoor kan een verkromming ontstaan.

Wat zijn de gevolgen van scoliose?

Bij scoliose kunnen klachten ontstaan zoals:

  • ademhalingsklachten
  • bewegingsbeperking
  • vermoeidheid
  • pijnklachten

Kinderen krijgen meestal last van de vergroeiing in hun rug in de puberteit. Door de scoliose kan het bewegen lastiger worden, wat soms pijn kan veroorzaken. Doordat de wervelkolom anders beweegt, kan de werking van de longen beperkt worden. Tieners kunnen het ook erg vervelend vinden dat de rug er anders uitziet. Hoe erger de scoliose, hoe groter de bolling op de rug.

Hoe wordt scoliose gediagnosticeerd?

De diagnose wordt gesteld door een gespecialiseerde orthopeed. Wanneer u merkt dat uw kind een kromme rug of ongelijke schouders heeft, is het verstandig om een afspraak met de huisarts te maken. Hij kan zorgen voor een doorverwijzing naar een orthopeed. De orthopeed onderzoekt de rug en maakt een röntgenfoto. Hierop kan hij zien hoe erg de verdraaiing is en of er sprake is van scoliose.

Hoe wordt scoliose behandeld?

De orthopeed bepaalt welk behandelplan geschikt is voor uw kind. Het doel van de behandeling van scoliose is om de verdere vergroeiing in de rug tot stilstand te brengen.

Een scoliose behandeling kan bestaan uit verschillende onderdelen:

  • Observatie: de orthopeed controleert de scoliose regelmatig door een rugonderzoek.
  • Oefentherapie: er worden speciale oefeningen voorgeschreven om de ademhaling en conditie te verbeteren
  • Bracebehandeling: de verkromming wordt gecorrigeerd met een korset.
  • Operatie: tijdens deze ingreep wordt de wervelkolom gecorrigeerd en vastgezet met schroeven en staven.

Scoliose gaat helaas niet vanzelf over. De scoliose kan zelfs verergeren als uw kind nog in de groei is. Het is daarom belangrijk om de aandoening in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken.

Wat is een brace en hoe werkt een brace?

Een brace is een op maat gemaakt korset. De brace zorgt ervoor dat de rug zo recht mogelijk blijft. Heeft uw kind bijvoorbeeld een kromming naar rechts, dan zorgt het scoliose korset ervoor dat de rug naar links wordt gedrukt. Een korset is met name geschikt voor de behandeling van kinderen met scoliose die nog niet uitgegroeid zijn.

De orthopeed adviseert over het type brace dat het beste bij de bocht past en de draagduur. Hoe lang de brace gedragen moet worden is afhankelijk van het type brace, en varieert tussen de 8 en 16 uur per dag.

Wanneer en hoe wordt scoliose geopereerd?

Een orthopeed bepaalt of een operatie noodzakelijk is. Een scoliose operatie kan nodig zijn als de bocht in de rug te groot is om met een brace te behandelen. Of wanneer de bocht, ondanks het korset, toch te groot is geworden.

Tijdens de operatie corrigeert de orthopeed de wervelkolom. Dit kan via de rug of via de borstkas. De arts maakt de bocht in de wervelkolom zo recht mogelijk. Hierna zet hij de wervelkolom vast met titanium staven en schroeven. In totaal duurt de ingreep tussen de drie en vier uur.

De revalidatie na een scoliose operatie start de dag van de operatie. Met behulp van een fysiotherapeut worden oefeningen gedaan om te kunnen zitten, staan en lopen.

Over het algemeen kan uw kind vijf dagen na de operatie naar huis. Na 6 tot 8 weken volgt de eerste nacontrole bij de orthopeed. Dan wordt het eerste herstel en verloop beoordeeld. Ook wordt dan bekeken of een doorverwijzing naar een kinderfysiotherapeut wenselijk is. Meestal is de rug na zes tot negen maanden na de operatie volledig hersteld.

Meer lezen over scoliose, de behandeling of geïnteresseerd in verhalen van andere patiënten? Kijk op onze verzamelpagina over scoliose.