Tetra-hand chirurgie kan mensen met een hoge-dwarslaesie weer helpen hun handen en armen beter te bewegen Tetra-hand chirurgie kan mensen met een hoge-dwarslaesie weer helpen hun handen en armen beter te bewegen
Artikeloverzicht

Reconstructieve arm-chirurgie of tetrahand-chirurgie

Mensen met een hoge dwarslaesie hebben vaak verlammingsklachten in de armen en handen. Het beter kunnen gebruiken van de armen en handen is één van de meest gestelde vragen van onze dwarslaesiepatiënten. Om die reden bieden we in samenwerking met het Radboudumc de mogelijkheid voor reconstructieve arm-handchirurgie, ook wel bekend als tetrahand-chirurgie.

Wat houdt het in?

Door middel van een operatie met verschillende operatietechnieken aan bijvoorbeeld de pezen (peestransitie), het gewricht (gewrichtsstabilisatie) en/of de zenuwen (zenuwtransplantatie) in combinatie met revalidatie kan de functie van de arm en hand worden verbeterd.

Voor wie?

Deze behandeling is bedoeld voor mensen met een hoge (cervicale) dwarslaesie die verlammingsverschijnselen ervaren in armen en handen en daardoor een verminderde arm-handfunctie hebben.

Waaruit bestaat de behandeling?

De behandeling start met een uitgebreide analyse en onderzoek van de arm en hand in de Sint Maartenskliniek. Wat kan de arm en hand nog wel, en waar wil de patiënt aan werken? De resultaten worden besproken door het behandelteam. Dit Handenteam bestaat uit een plastisch chirurg en een handtherapeut uit het Radboudumc, en een revalidatiearts, fysio-, ergo- en handentherapeuten van de Sint Maartenskliniek.

Het Handenteam maakt een inschatting welke operatie, of welke combinatie van meerdere operaties, de patiënt kan helpen om de arm-handfunctie te verbeteren. Dit advies wordt met de patiënt besproken. Daarbij komen ook de verwachte uitkomsten, benodigde inspanningen en de voor- en nadelen aan bod. De behandeling vraagt een behoorlijke investering van tijd en energie van de patiënt zelf. Daarom stellen we soms voor om kennis te maken met een ervaringsdeskundige van deze behandeling. De beslissing om de behandeling door te zetten wordt nadrukkelijk samen met de patiënt gemaakt.

De plastisch chirurg van het Radboudumc voert de operatie uit, die daar ook plaatsvindt. De patiënt revalideert vervolgens in de Sint Maartenskliniek. De begeleiding, die wordt verzorgd via de Sint Maartenskliniek, kan na de operatie nog enkele maanden duren. Met behulp van ondersteuning (spalken) en oefeningen wordt met de patiënt gewerkt aan het terugkrijgen van de arm-handfunctie in het dagelijks leven. Denk aan het kunnen gebruiken van een sleutel in een slot, het hanteren van de rits van een jas of broek, of het gebruiken van bestek.

Welke resultaten verwachten we?

De resultaten van deze behandeling verschillen per patiënt. Het hangt sterk af van de hoogte van de dwarslaesie, welke spieren in de arm en hand goed functioneren, en welke mogelijkheden een operatie kan bieden. De operatie kan niet zorgen voor een ‘normale’ arm-handfunctie. De behandeling is gericht op het verbeteren van de arm-handfunctie die het meest waardevol is voor de patiënt. Er wordt vooral gekeken naar de functies die de zelfstandigheid van de patiënt kunnen vergroten. Denk bijvoorbeeld aan een greep of pakking die helpt om een telefoon te bedienen, met een pen te kunnen schrijven, of uit een kopje te drinken.

Meer informatie

De patiënt kan via de revalidatiearts van de Sint Maartenskliniek meer informatie en/of deze behandeling aanvragen.