Menu

Frank van den Hoogen is reumatoloog. Hij zag Maarten Vaessen in verband met zijn jicht en was positief verrast over de uitkomst van de behandeling.

“Jicht kan zorgen voor plotselinge, heftige gewrichtsontstekingen. De aandoening komt meestal voor na het veertigste levensjaar. Maarten was echter pas 35 toen hij ineens koorts en felle pijn in zijn grote teen kreeg. Hij meldde zich bij de huisarts en kreeg ontstekingsremmende medicijnen, maar de pijn hield aan. Maarten was hierdoor erg geïnvalideerd en kon geen enkele sport meer beoefenen. De kwaliteit van zijn leven had een dieptepunt bereikt. Uiteindelijk kwam Maarten terecht op de afdeling reumatologie in de Sint Maartenskliniek. Daar werd de diagnose jicht gesteld.”

Dagelijkse medicijnen

“Je kunt ontstekingsremmende pijnstillers slikken als je een jichtaanval krijgt. Het is ook mogelijk om dagelijks een pil te nemen die toekomstige aanvallen voorkomt. Voor die laatste optie kiezen we vaak als iemand meer dan drie keer per jaar een pijnaanval heeft. Maarten kreeg in eerste instantie die ontstekingsremmende pijnstillers, maar dat had nauwelijks effect. Daarom gingen we medio januari 2018 in overleg met Maarten over op dagelijkse medicijnen. Een goede zet: hij heeft sindsdien geen enkele jichtaanval meer gehad.”

Indrukwekkend resultaat

“Ik zag Maarten voor het laatst tijdens een nacontrole 

in november 2019. We waren al anderhalf jaar verder, maar hij riep nog steeds hoezeer wij zijn leven hebben gered. Dat hij daarvoor een pilletje moet slikken vindt hij geen probleem. Hij kan namelijk weer werken, squashen, voetballen en hardlopen. Ik vind dat resultaat heel indrukwekkend. Ook omdat er naast Maarten nog veel meer mensen met jicht zijn. Sommige van hen zitten zelfs in een rolstoel. Het is mooi om te zien dat je met een simpele behandeling iemands leven compleet kunt veranderen.”

"“Tijdens een nacontrole riep Maarten dat wij zijn leven hebben gered”"

- Frank van den Hoogen

Uit het niets kreeg Maarten Vaessen (38) heftige pijn in zijn grote teen. Een moeilijke tijd volgde, maar inmiddels kan hij alles weer, mede dankzij Frank van den Hoogen.

“Ik had ’s avonds gesport en een biertje gedronken. Er was toen nog niks aan de hand. De ochtend erna werd ik wakker met een roodgloeiende teen. Heel pijnlijk, ik kon er niet op staan. De huisarts dacht aan jicht en schreef medicijnen voor. Die hielpen niet. Ik moest zelfs zes weken lang op sokken werken omdat mijn schoenen teveel pijn deden! Op het internet las ik dat de Sint Maartenskliniek veel onderzoek deed naar jicht – gelukkig verwees de huisarts mij meteen door. In het ziekenhuis werden alle behandelopties goed uitgelegd. Ik kreeg duidelijke informatie over alle medicijnen en bijwerkingen.”

"“Ik kan weer met een gerust hart sporten”"

- Maarten Vaessen

Al drie jaar pijnvrij

“Aanvankelijk was ik sceptisch: hoe kan één pilletje per dag nou werken? Toch vertrouwde ik volledig op Frank en zijn collega’s, juist omdat ze alles zo goed uitlegden. Daardoor ben ik alweer enkele jaren pijnvrij. Ik zou zelfs kunnen minderen met mijn medicijnen - alleen ben ik daar wat huiverig voor. Wat als ik weer een aanval krijg? Toch denkt Frank dat ik in de toekomst geen medicijnen meer nodig heb, omdat er dan alternatieven zijn – het onderzoek naar jicht is al heel ver. Ik ben benieuwd.”

Ik heb mijn leven terug

“Mijn ziekte heeft me een lichamelijke en een mentale klap gegeven. Zo kon ik negen maanden lang niet sporten. Normaal gesproken beweeg ik zes keer per week, nu kon ik niet eens tegen een bal trappen. Ik was zelfs bang dat ik nooit meer kon lopen. Dankzij Frank en zijn collega’s kan dat weer – en heb ik mijn leven terug.”