Menu

De bijna 75-jarige Frans Oomen heeft sinds 1985 officieel de diagnose Bechterew. Deze reumatische aandoening zorgt ervoor dat zijn ruggenwervel en nek vastzitten, en dat hij “17 cm voorover staat”. Desondanks plonst deze krasse heer vier keer per week in het water. Meestentijds binnen, maar vanaf half mei tot en met half september buiten. Oók als het regent.

Sommigen zeggen, dat je door besluiten in het verleden, zelf je toekomst bepaalt. Frans Oomen kan zich hierin helemaal vinden. Zelf besloot hij 35 jaar terug het advies van zijn huisarts te negeren. “Ik moest van hem gaan rugcrawl-en vanwege de Bechterew. Ik dacht: ‘er kan mij veel afgeraden worden, maar ik blijf schoolslag zwemmen!’ Mijn zwemtechniek is daardoor nog steeds zo goed, dat ik ondanks mijn kromme rug een kilometer of meer aan één stuk kan zwemmen.”

Uit liefde voor de sport

In de koude maanden legt Frans zijn meters af in een binnenbad in Helmond. Dit heeft namelijk een fijne, schuin aflopende bodem die voorkomt dat hij al zwemmend met zijn voeten de bodem aantikt. “Ik stap vier keer per week om 7.15 uur op de fiets voor een ritje van 10 km. Een gewone fiets hé, geen e-bike.” Soms neemt hij dan zijn kleinkind mee. Deze nu tienjarige is hard op weg een verdienstelijk zwemmer te worden en is lid van de zwemvereniging, iets waar opa Frans erg tros op is. Zelf startte hij op zijn 15e met deze sport. “Bijzondere tijden waren dat: elke zomer trainde ik met de zwemtop van PSV, ‘s morgens om 7.00 uur, in het vijftigmeter natuurbad.”

Het leven is goed te doen

In de bijna 60 jaar dat Frans zijn geliefde zwemsport nu beoefent, heeft hij slechts één periode – met tegenzin – verzuimd; zijn hart zorgde een aantal maanden voor grote problemen. “Maar dat is gerepareerd en ik ben zo snel als het kon weer gaan zwemmen, met toestemming van de Cardioloog. Die vond net als ik, dat blijven bewegen het beste is om te doen.” Toen het vinden van passende pijnmedicatie een probleem en de pijn lastig te verdragen werd, besloot Frans het in 2005 “hogerop te zoeken”, zoals hij dat zelf zegt. Hij klopte aan bij de Sint Maartenskliniek, waar dokter Franssen hem TMF-remmers voorschreef. “Dankzij deze injecties is de pijn stukken minder. Het leven met Bechterew is nu goed te doen.”

Geen paraplu nodig

Op 1 mei gaat het natuurbad in Nuenen open. Zo rond half mei gaat Frans daar op zijn fiets naartoe. Niet meer zo heel vroeg, want dit bad gaat ‘pas’ om 10 uur open. “Ze kennen mij daar heel goed; ik laat mij door niks tegenhouden om te gaan. Ook niet door slecht weer. Ik word toch nat, ik heb geen paraplu nodig!”