Menu

Medicijnen zijn belangrijk bij de behandeling van reuma. Voor de beste en meest veilige zorg moet de reumatoloog weten welke medicijnen een patiënt op dat moment allemaal gebruikt. Dus ook de medicijnen van de huisarts, een andere arts of de drogist. Zo’n juist en actueel medicatieoverzicht is lang niet altijd voorhanden. Daardoor lopen patiënten onnodig risico. De Sint Maartenskliniek laat samen met haar patiënten – als eerste in Nederland – zien dat het ook anders kan: de patiënt controleert vóór een consult online de eigen medicatie.

“Reumatologen hebben hun eigen dossier van een patiënt prima op orde”, zegt apotheker Victor Huiskes. “Maar als er meer zorgverleners zijn, raakt die informatie toch versnipperd.” Daarom steken apotheken en ziekenhuizen veel tijd in het verifiëren van die overzichten bij de patiënt; telefonisch of persoonlijk, vlak voor een consult. Zijn collega-apotheker Karin Spijkers vult aan: “Dat lukt lang niet altijd. En dan moet de reumatoloog tijdens het consult zelf de medicatie doorspreken met de patiënt. Zonde van de tijd.”

Online het medicatieoverzicht controleren

De Sint Maartenskliniek zocht naar een oplossing en kwam uit bij het online persoonlijk gezondheidsdossier Zorgdoc. Huiskes: “Samen hebben we iets moois ontwikkeld. Twee weken vóór een afspraak met de reumatoloog krijgt de patiënt een seintje. In een beveiligde online omgeving kan hij of zij zelf de medicatie controleren en verifiëren. Waar en wanneer dat het beste uitkomt.” De bij ons bekende medicijnen staan al ingevuld. Patiënten hoeven deze gegevens alleen te controleren. En bij te werken als dat nodig is. Huiskes: “De reumatoloog ziet dan in het elektronisch patiëntendossier niet alleen welke medicijnen iemand gebruikt, maar ook welke bijvoorbeeld niet zo goed samen gaan.”

Beter voorbereid

“Het online van tevoren controleren van de medicijnen heeft meerdere voordelen”, vertelt Spijkers. “De patiënt is bijvoorbeeld beter voorbereid en meer betrokken. Ook is er tijdens consulten meer tijd over met de reumatoloog om andere belangrijke zaken rondom de behandeling te bespreken. Of het voorschrijven nóg veiliger gaat dan voorheen, moeten we nog onderzoeken. De kwaliteit is op z’n minst gelijk gebleven. We hopen dan ook dat zo veel mogelijk patiënten hun medicatie op deze online manier gaan controleren!”