U wordt binnenkort geopereerd in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. U heeft hiervoor onlangs een uitnodiging ontvangen. Om u, uw medepatiënten en onze medewerkers te beschermen tegen besmetting met het coronavirus, nemen wij extra voorzorgsmaatregelen. Hier leest u wat dit eventueel voor u betekent.

Extra voorzorgsmaatregelen

Wij vragen u 2 weken voor uw operatie extra alert te zijn op klachten die kunnen duiden op besmetting met het coronavirus. Als u klachten heeft, dan verzoeken wij u om direct contact met ons op te nemen via telefoonnummer (024) 365 96 59. Doe dit als u:

  • Klachten zoals koorts, keelpijn, hoesten, benauwdheid, buikpijn en reuk- en smaakverlies heeft die kunnen duiden op een besmetting met het coronavirus;
  • Chronische milde verkoudheidsklachten heeft die lijken op het coronavirus;
  • Nauw contact hebt gehad met iemand die positief getest is op corona.

Het is belangrijk dat u eventuele klachten direct aan ons meldt. Wacht niet tot de laatste 3 dagen voor uw operatie, want dan kunnen wij geen gepaste maatregelen meer nemen en kan uw operatie waarschijnlijk niet doorgaan.

Een operatie is altijd een belasting voor uw lichaam. U bent na de operatie kwetsbaarder. Als u in de afgelopen 7 weken besmet bent geweest met het coronavirus, heeft u een grotere kans op complicaties. In dat geval is het belangrijk dat u dit tijdig aan ons laat weten via telefoonnummer (024) 365 96 59.

In de 3 dagen voorafgaand aan uw operatie nemen wij zelf ook contact met u op om te vragen of u klachten heeft die passen bij het coronavirus. Dit vragen wij u nog een keer op de dag van de operatie.

Mochten de klachten al eerder aanwezig zijn, laat het ons dan al eerder weten. Als blijkt dat er een kans is op een coronabesmetting dan bekijkt de dienstdoende specialist welke vervolgstap er nodig is.

Eventueel kan het zijn dat er bij u een virustest (de zogenoemde Corona PCRtest) afgenomen wordt. In het uiterste geval verzetten wij uw operatie naar een later moment. Dit doen wij alleen als dat nodig is voor uw eigen veiligheid, die van uw medepatiënten en onze medewerkers.

Het duurt in het algemeen meerdere dagen voordat u klachten krijgt van het coronavirus. Sommige mensen zullen helemaal geen klachten ontwikkelen. Dat laatste is natuurlijk erg fijn. Het lastige is wel dat ook al heeft u geen klachten (asymptomatisch bent) u wel een verhoogd risico loopt op problemen na een operatie. Het is niet bekend hoe groot dit risico bij asymptomatische patiënten precies is. Landelijk is er een advies (leidraad) om patiënten van 65 jaar of ouder in de dagen voor de operatie te testen omdat zij meer risico lopen op problemen tijdens en na de operatie als zij het coronavirus hebben. Dus testen op het coronavirus – ook al zijn er vlak voor de ingreep geen klachten – is aan te raden.

Dit advies geldt ook als u nog niet volledig bent gevaccineerd (bepaalde soorten vaccins vergen twee inentingen). Bent u volledig gevaccineerd, dan is de kans op problemen tijdens of na operatie door COVID19 beduidend kleiner. Mocht u, ondanks dat u volledig bent gevaccineerd, toch preventief getest willen worden, dan is dat uiteraard mogelijk.

Als Maartenskliniek willen we u hierop attenderen en bieden u de mogelijkheid om in de 72 uur voorafgaand aan de operatie de gebruikelijke coronatest (PCR-test) te ondergaan. Wij werken met de PCR-test omdat deze betrouwbaarder is dan antigeen sneltesten. Op dit moment is het nog niet mogelijk om deze PCR-test bij de GGD te doen als u klachtenvrij bent. Er zijn wel landelijk gecertificeerde commerciële laboratoria die tegen betaling zo’n test aanbieden.

Als u zich voor de operatie wilt laten testen, accepteren wij alleen de uitslag van een PCR-test. 

U kunt zich, gratis in de Sint Maartenskliniek, locatie Nijmegen laten testen. U kunt hiervoor contact met ons opnemen via telefoonnummer 024 – 365 96 59. Uw testafspraak is 24 tot 72 uur voor operatie. De laatste test mogelijkheid is uiterlijk om 9.30 uur op de dag voor de operatie. In het weekend testen we niet. Als de PCR test doordeweeks tussen 8.00u en 9.30 in de Maartenskliniek Nijmegen is afgenomen, dan hebben we bijna altijd de uitslag dezelfde middag.

Als u volledig klachtenvrij bent en u kiest ervoor om geen PCR-test te doen, dan kan uw ingreep wel doorgaan.

Een “negatieve” testuitslag sluit een COVID19 infectie niet helemaal uit, maar maakt de kans erop erg klein. Daarnaast is het altijd een momentopname. Vandaar dat we er naar streven om de test zo kort mogelijk voor de operatie (24-72 uur) operatie uit te voeren.

Dit kan ook via telefoonnummer (024) 365 96 59. Meer informatie over het coronavirus en de extra maatregelen in ons ziekenhuis vindt u hier.