Hier vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over het coronavirus en de impact die dit heeft op de zorg die de Sint Maartenskliniek biedt.

Mijn afspraak of bezoek

Ja, dat kan. Neem hiervoor contact met ons op via contact@maartenskliniek.nl

Ja, dat kan. Als u bij ons bekend bent als reumapatiënt, kunnen wij u de medicatie ook toesturen. Hiervoor kunt u contact opnemen met de Maartensapotheek. 

Het kan zijn dat uw afspraak niet op de polikliniek plaatsvindt, maar telefonisch of via beeldbellen. Dit consult op afstand is gelijk aan een normaal consult. De voorbereiding door de arts en de inhoud van de afspraak is hetzelfde. De arts heeft evenveel tijd en aandacht voor u als tijdens een bezoek op de polikliniek. De kosten zijn dan ook gelijk aan de kosten voor een polikliniekbezoek. Dit is landelijk zo afgesproken. 

Heeft u een afspraak maar vindt u het niet prettig om nu naar onze kliniek te komen? Dan begrijpen wij dat. Wij verzoeken u vriendelijk hiervoor niet te bellen maar te mailen naar contact@maartenskliniek.nl. Wij annuleren dan uw afspraak en nemen zodra de situatie het weer toelaat contact met u op om een nieuwe afspraak te plannen.

Mijn behandeling

Kijk op de website van ReumaNederland voor actuele adviezen en tips hierover. 

De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie heeft hiervoor een advies geschreven. Lees er op de website van ReumaNederland meer over

Extra info Rituximab

Gebruikt u het geneesmiddel Rituximab? Let dan op het moment waarop u zich laat vaccineren. We weten dat de coronavaccinatie mogelijk minder goed werkt als de vaccinatie kort na een infuusbehandeling met Rituximab plaatsvindt. 

Het liefst wordt de vaccinatie zo lang mogelijk ná het laatste Rituximab infuus gepland, en minimaal 2 weken vóór de eerstvolgende infuusbehandeling. Valt de vaccinatie:

  • binnen 3 maanden na het laatste infuus, of;
  • minder dan 2 weken vóór de eerstvolgende Rituximab infuusbehandeling?

Neem dan contact met ons op. De reumatoloog denkt dan mee over het meest geschikte vaccinatiemoment en/of het eventueel iets uitstellen van de infuusbehandeling.

Als u bij de GGD positief getest bent op corona, neemt u dan zo snel mogelijk contact met ons op. U kunt tijdens kantoortijden contact opnemen met de polikliniek Reumatologie.

Bekijk voor antwoord op de meest gestelde vragen over het coronavaccin in combinatie met ontstekingsreuma onderstaand filmpje. 

Is uw vraag niet behandeld? Stel deze vraag dan aan uw behandelaar. 

Voor informatie rondom medicijngebruik en vaccineren kunt u informatie lezen op de website van het RIVM

Mijn operatie

We nemen contact met u op als uw afspraak wordt verzet. U hoeft zelf niets te doen. Als u niets van ons hoort, gaat uw afspraak in ons ziekenhuis gewoon door.

Het RIVM adviseert ervoor te zorgen dat u de vaccinatie minimaal twee dagen voor de operatie krijgt. Liefst iets langer. Zo voorkomt u dat u last hebt van bijwerkingen en daardoor niet geopereerd kunt worden.
Na een operatie kunt u gewoon gevaccineerd worden, het is niet nodig om na een operatie een aantal dagen te wachten voordat de vaccinatie gegeven mag worden.

Digitale vragenlijst

Als u wordt opgenomen in de kliniek (een klinische afspraak) en wij hebben uw e-mail adres waarbij u heeft aangegeven dat wij deze mogen gebruiken, ontvangt u 3 dagen voor de afspraak een e-mail met een link naar de corona vragenlijst. U kunt de vragenlijst invullen tot 7.30 uur de dag voorafgaand aan de afspraak. Heeft u de vragenlijst dan nog niet ingevuld, dan bellen wij u om alsnog de vragenlijst af te nemen.

Als u op alle vragen ‘nee’ kunt beantwoorden, kan de afspraak zonder meer doorgaan. Mocht er in de tijd tussen het invullen van deze vragenlijst en uw afspraak iets aan uw situatie veranderen, dan verzoeken wij u vriendelijk om contact met ons op te nemen.

Als u aangeeft dat u getest bent op corona en de uitslag van de test negatief was (geen corona) en de test is 7 dagen of langer geleden (op het moment van invullen van de vragenlijst), dan ontvangt u de melding dat uw afspraak gewoon door kan gaan. Ook hier geldt; mocht er in de tijd tussen het invullen van de vragenlijst en uw afspraak iets aan uw situatie veranderen, dan verzoeken wij u vriendelijk om contact met ons op te nemen.

Alleen met een officiële PCR-test kunt u aantonen dat u geen corona heeft. In het algemeen geldt dat u met verkoudheidsklachten thuis blijft. Twijfelt u of heeft u klachten, neem dan contact met ons op. Onze medewerker bespreekt met u of uw afspraak gewoon door kan gaan eventueel met aanvullende beschermingsmiddelen, wordt uitgesteld, omgezet kan worden naar een telefonische afspraak of een afspraak op afstand via een videobelverbinding.

Heeft u alleen last van een loopneus en komt dit doordat u hooikoorts heeft en zijn dit de klachten die u gewend bent met uw hooikoorts, dan ziet u een melding dat uw afspraak door kan gaan. Het dragen van een medisch mondneusmasker tijdens uw bezoek is verplicht. U kunt uw eigen medisch mondneusmasker meenemen. Heeft u er geen, dan kunt u deze vinden in de automaat bij de hoofdingang van onze locatie Nijmegen, of vragen bij de polikliniek of bij uw behandelaar. Op onze andere locaties volgen wij het beleid van het betreffende ziekenhuis.

Wordt u geopereerd en heeft u bestaande, onveranderde milde klachten?
Dan moet u 48 tot 72 uur voor de operatie een PCR test doen. Dat geldt ook wanneer u de afgelopen weken klachten heeft gehad en inmiddels 72 uur klachtenvrij bent.

Als u aangeeft dat u getest bent op corona en de uitslag van de test negatief was (geen corona), maar de test is korter dan 7 dagen geleden (op het moment van invullen van de vragenlijst), dan ontvangt u de melding dat één van onze medewerkers contact met u op zal nemen. Onze medewerker bespreekt met u of uw afspraak gewoon door kan gaan eventueel met aanvullende beschermingsmiddelen, wordt uitgesteld, omgezet kan worden naar een telefonische afspraak of een afspraak op afstand via een videobelverbinding.

Als u aangeeft dat u getest bent op corona en de uitslag van de test was positief (wel corona), dan willen wij nog een aantal aanvullende vragen aan u stellen. U krijgt dan de melding dat één van onze medewerkers contact met u op zal nemen, ook als het al langer geleden is dat u positief getest bent. Onze medewerker bespreekt met u of uw afspraak gewoon door kan gaan eventueel met aanvullende beschermingsmiddelen, wordt uitgesteld, omgezet kan worden naar een telefonische afspraak of een afspraak op afstand via een videobelverbinding.

Als u op één of meerdere van de andere vragen ‘Ja’ heeft geantwoord, dan neemt ook één van onze medewerkers contact met u op en bespreken we met u of uw afspraak gewoon door kan gaan eventueel met aanvullende beschermingsmiddelen, wordt uitgesteld, omgezet kan worden naar een telefonische afspraak of een afspraak op afstand via een videobelverbinding.

Heeft u behoefte aan meer informatie over het coronavirus, kijkt u dan op de website van het RIVM. Het RIVM heeft voor algemene vragen over het coronavirus een landelijk informatienummer opengesteld: 0800 13 51.