Hier vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over het coronavirus en de impact die dit heeft op de zorg die de Sint Maartenskliniek biedt.

Mijn afspraak of bezoek

Als u corona heeft, maar u binnenkort een afspraak heeft op één van de locaties van de Sint Maartenskliniek, vragen wij u om contact met ons op te nemen. Onze medewerkers kijken samen met u wat mogelijk is in uw situatie. In sommige gevallen kan uw afspraak omgezet worden naar een telefonische of beeldbelafspraak. Mogelijk moet uw afspraak naar een ander moment worden verzet. 

Alleen met een officiële PCR-test kunt u aantonen dat u geen corona heeft. In het algemeen geldt dat u met verkoudheidsklachten thuis blijft. Twijfelt u of heeft u klachten, neem dan contact met ons op. Onze medewerker bespreekt met u of uw afspraak gewoon door kan gaan eventueel met aanvullende beschermingsmiddelen, wordt uitgesteld, omgezet kan worden naar een telefonische afspraak of een afspraak op afstand via een videobelverbinding.

Heeft u alleen last van een loopneus en komt dit doordat u hooikoorts heeft en zijn dit de klachten die u gewend bent met uw hooikoorts, dan kan uw afspraak doorgaan. 

Wordt u geopereerd en heeft u bestaande, onveranderde milde klachten?
Dan moet u 48 tot 72 uur voor de operatie een PCR test doen. Dat geldt ook wanneer u de afgelopen weken klachten heeft gehad en inmiddels 72 uur klachtenvrij bent.

Ja, dat kan. Neem hiervoor contact met ons op via contact@maartenskliniek.nl

Heeft u een afspraak maar vindt u het niet prettig om nu naar onze kliniek te komen? Dan begrijpen wij dat. Wij verzoeken u vriendelijk hiervoor niet te bellen maar te mailen naar contact@maartenskliniek.nl. Wij annuleren dan uw afspraak en nemen zodra de situatie het weer toelaat contact met u op om een nieuwe afspraak te plannen.

Het kan zijn dat uw afspraak niet op de polikliniek plaatsvindt, maar telefonisch of via beeldbellen. Dit consult op afstand is gelijk aan een normaal consult. De voorbereiding door de arts en de inhoud van de afspraak is hetzelfde. De arts heeft evenveel tijd en aandacht voor u als tijdens een bezoek op de polikliniek. De kosten zijn dan ook gelijk aan de kosten voor een polikliniekbezoek. Dit is landelijk zo afgesproken. 

Mijn behandeling

Kijk op de website van ReumaNederland voor actuele adviezen en tips hierover. 

De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie heeft hiervoor een advies geschreven. Lees er op de website van ReumaNederland meer over

Extra info Rituximab

Gebruikt u het geneesmiddel Rituximab? Let dan op het moment waarop u zich laat vaccineren. We weten dat de coronavaccinatie mogelijk minder goed werkt als de vaccinatie kort na een infuusbehandeling met Rituximab plaatsvindt. 

Het liefst wordt de vaccinatie zo lang mogelijk ná het laatste Rituximab infuus gepland, en minimaal 2 weken vóór de eerstvolgende infuusbehandeling. Valt de vaccinatie:

  • binnen 3 maanden na het laatste infuus, of;
  • minder dan 2 weken vóór de eerstvolgende Rituximab infuusbehandeling?

Neem dan contact met ons op. De reumatoloog denkt dan mee over het meest geschikte vaccinatiemoment en/of het eventueel iets uitstellen van de infuusbehandeling.

Als u bij de GGD positief getest bent op corona, neemt u dan zo snel mogelijk contact met ons op. U kunt tijdens kantoortijden contact opnemen met de polikliniek Reumatologie.

Bekijk voor antwoord op de meest gestelde vragen over het coronavaccin in combinatie met ontstekingsreuma onderstaand filmpje. 

Is uw vraag niet behandeld? Stel deze vraag dan aan uw behandelaar. 

Voor informatie rondom medicijngebruik en vaccineren kunt u informatie lezen op de website van het RIVM

Mijn operatie

We nemen contact met u op als uw afspraak wordt verzet. U hoeft zelf niets te doen. Als u niets van ons hoort, gaat uw afspraak in ons ziekenhuis gewoon door.

Het RIVM adviseert ervoor te zorgen dat u de vaccinatie minimaal twee dagen voor de operatie krijgt. Liefst iets langer. Zo voorkomt u dat u last hebt van bijwerkingen en daardoor niet geopereerd kunt worden.
Na een operatie kunt u gewoon gevaccineerd worden, het is niet nodig om na een operatie een aantal dagen te wachten voordat de vaccinatie gegeven mag worden.

Heeft u behoefte aan meer informatie over het coronavirus, kijkt u dan op de website van het RIVM. Het RIVM heeft voor algemene vragen over het coronavirus een landelijk informatienummer opengesteld: 0800 13 51.