Menu

Hier vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over het coronavirus en de impact die dit heeft op de zorg die de Sint Maartenskliniek biedt. De vragen zijn verdeeld over verschillende categorieën.

Mijn afspraak of bezoek

Kom NIET naar de Sint Maartenskliniek als u:

 1. luchtwegklachten (hoesten, kortademigheid) met of zonder koorts heeft;
 2. contact heeft gehad met iemand die op dit moment getest wordt op het coronavirus of een bewezen corona-besmetting heeft

Heeft u vragen over of maakt u zich zorgen over uw aandoening waarvoor u in de Sint Maartenskliniek behandeld wordt (houding en beweging). Dan kunt u telefonisch contact opnemen. Neem voor uw andere medische vragen telefonisch contact op met uw huisarts. 

Zo kunnen we verdere verspreiding van het virus tegengaan. Net als veel andere ziekenhuizen neemt de Sint Maartenskliniek extra maatregelen om patiënten en medewerkers zoveel mogelijk te beschermen tegen het coronavirus. Deskundigen adviseren om het aantal contacten met medemensen te beperken. 

Onze locaties in Woerden en Panningen volgen het beleid van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen.

Op onze locaties in Boxmeer en Geldrop volgen we de richtlijnen en maatregelen van het ziekenhuis waar we in gevestigd zijn. Kijk voor meer informatie op hun website:

Dat kunnen we nu niet voorspellen. Zodra de situatie verandert, laten we dat weten. Kijk daarvoor ook regelmatig op onze website. U hoeft niet te bellen, wij nemen contact met u op. Zo houden we de kliniek bereikbaar. 

Dit gebeurt uiteraard alleen als het mogelijk en medisch verantwoord is. Dat wordt per patiënt apart beoordeeld door de arts.

Uw afspraak wordt alleen aangepast naar een telefonische afspraak als we dat vooraf met u hebben besproken aan de telefoon. Een gemiste oproep maakt niet uit, dan gaat uw afspraak gewoon door zoals met u al eerder is afgesproken. 

Ja, dat kan als u het belangrijk vindt om naar de kliniek te komen. Uiteraard geldt hiervoor dat u geen luchtwegklachten (hoesten, kortademigheid) met of zonder koorts heeft.

Om een bijdrage te leveren aan het voorkomen van verdere verspreiding van het coronavirus is besloten om (grote) bijeenkomsten in het ziekenhuis in de komende maanden te verplaatsen of af te gelasten.

Dit geldt ook voor de informatiebijeenkomsten voor heup- en knieprothesen. 

Als u bij ons bekend bent als reumapatiënt, kunnen wij u de medicatie toesturen. Dit kunt u aangeven bij de Maartensapotheek. Voor alle andere patiënten geldt dat u de medicatie zelf kunt komen halen als u:

 1. geen (milde) verkoudheidsklachten heeft (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten, verhoging of koorts);
 2. geen contact heeft gehad met iemand die op dit moment getest wordt op het coronavirus of een bewezen corona-besmetting heeft. 

Als u een afspraak heeft op onze polikliniek gaat dit allemaal gewoon door. Als u een telefonische afspraak heeft, bespreekt uw behandelaar met u wat op dat moment noodzakelijk is.

Als u geen telefoontje van ons krijgt gaat uw afspraak door. U kunt dan naar onze kliniek komen als u:

 1. geen (milde) verkoudheidsklachten heeft (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten, verhoging of koorts);
 2. geen contact heeft gehad met iemand die op dit moment getest wordt op het coronavirus of een bewezen corona-besmetting heeft. 

Nee, dat is niet mogelijk.

Ja, het kan wel zijn dat u langer moet wachten, tenzij er sprake is van spoed. 

We rekenen het bedrag dat daarvoor is afgesproken met de zorgverzekeraar. Dit hangt onder meer samen met uw persoonlijke verzekering. Neem contact op met uw verzekeraar als u hierover vragen heeft.

Mijn operatie

De Sint Maartenskliniek gaat minder geplande operaties uitvoeren. We doen dat om materiaal te besparen en bedden voor coronapatiënten beschikbaar te stellen. Het gaat in alle gevallen om niet-levensbedreigende operaties en andere behandelingen in het OK-complex van de Sint Maartenskliniek.

Dat bekijken we per dag. In principe houden we OK-ruimte beschikbaar voor operaties die niet uitgesteld kunnen worden.

Als u niet van ons hoort, gaat uw operatie door. Als uw operatie wordt uitgesteld, bellen wij u. In verband met de telefonische bereikbaarheid van de kliniek verzoeken we u om niet zelf te gaan bellen.

We verminderen het aantal operaties in verband met de vraag uit de regio naar materiaal en bedden. Vanwege de gevolgen van het coronavirus is de productie en levering van medische hulpmiddelen verstoord. Door geplande operaties nu tijdelijk uit te stellen, komen de hulpmiddelen die we al op voorraad hadden vrij voor spoedeisende operaties en behandelingen in andere ziekenhuizen in de regio. De bedden die vrij komen door het uitstellen van operaties gebruiken we voor de opvang van patiënten die besmet zijn met het coronavirus.

We verrichten alleen nog spoed en semi-spoed operaties en we nemen spoed orthopedische operaties van andere ziekenhuizen in de regio over. We houden hiervoor een aantal OK’s open.

Onze medisch specialisten hebben heel zorgvuldig beoordeeld welke operaties wél moeten doorgaan en welke uitgesteld kunnen of moeten worden. 

We verrichten alleen nog spoed en semi-spoed operaties en we nemen spoed orthopedische operaties van andere ziekenhuizen in de regio over. We houden hiervoor een aantal OK’s open.

Bij klachten kunt u telefonisch contact opnemen.

Sommige operaties kunnen we niet of nauwelijks uitstellen. Denk hierbij aan spoedoperaties, zoals het behandelen van een acute infectie. Momenteel is dat nog niet nodig.

Als u al een datum voor uw operatie heeft gekregen, dan zijn er twee opties:

 1. Uw operatie gaat door zoals gepland. Wij nemen dan niet extra contact met u op
 2. Uw operatie wordt uitgesteld. In dat geval bellen wij u.

In beide gevallen geldt: bel ons alstublieft niet (in verband met de telefonische bereikbaarheid van de Sint Maartenskliniek).

Had u nog geen datum voor een operatie gekregen, dan krijgt u een brief thuisgestuurd.

Het heeft geen zin om te bellen voor een nieuwe afspraak. De Sint Maartenskliniek neemt contact met u op als we weer nieuwe afspraken kunnen plannen.

Dat is nog niet te zeggen, dat hangt af van hoe het coronavirus zich ontwikkelt de komende periode. Zodra we onze operaties weer (volledig) kunnen hervatten, zullen we dat bekendmaken en nemen we ook contact met u op.

Dat is nog niet te zeggen, dat hangt af van hoe het coronavirus zich ontwikkelt de komende periode. We moeten alle patiënten op de wachtlijst herplannen voor het moment dat we de operaties weer volop kunnen hervatten.

Dat moeten we per patiënt apart bekijken zodra we onze operaties volop kunnen hervatten. De preoperatieve screening is zes maanden geldig.

Voor patiënten in Maasziekenhuis Pantein volgen we het OK-beleid van dat ziekenhuis, aangezien operaties daar plaatsvinden. Het beleid daar is dat de operaties van de Sint Maartenskliniek in Maasziekenhuis Pantein voorlopig allemaal worden uitgesteld. Wij nemen hierover telefonisch contact op met de patiënten.

Mijn behandeling

Kijk op de website van ReumaNederland voor actuele adviezen en tips hierover. 

Mijn medische situatie

Ja, u kunt de pijnstillers zoals voorgeschreven blijven gebruiken. Bij sommige mensen is onrust ontstaan over het gebruik van pijnstillers die we NSAIDS noemen (ibuprofen, diclofenac, etc.) en bepaalde hoge-bloeddruk-medicijnen (ACE-remmers). Het gerucht gaat rond dat deze geneesmiddelen het verloop van de infectie met het coronavirus zouden beïnvloeden (negatief of positief). Echter, dit is niet wetenschappelijk bewezen. Er is dan ook geen enkele reden om met dergelijke geneesmiddelen te stoppen.

Als u vragen heeft over het coronavirus, of zich zorgen maakt over uw medische situatie, dan verwijzen we u graag naar de website van het RIVM. De RIVM gaf op 24 maart j.l. het volgende advies:

 • U hoeft uw huisarts niet te bellen als u milde verkoudheidsklachten hebt, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius. Het advies is om thuis te blijven, uit te zieken en te zorgen dat u anderen niet besmet. Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand tot andere mensen.
 • Worden uw klachten erger? Loopt de koorts op tot meer dan 38 graden Celsius en hoest u of ademt u moeilijk? Dan moet u wel bellen met uw huisarts of huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op.

Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat u bij klachten die mogelijk wijzen op besmetting met het coronavirus contact opneemt met de Sint Maartenskliniek. Wij zijn namelijk niet in de mogelijkheid om uw symptomen te beoordelen. Heeft u klachten die mogelijk gerelateerd zijn aan het coronavirus én heeft u klachten op het orthopedisch gebied, dan raden we u aan om wel contact op te nemen met de Sint Maartenskliniek.

Als mensen een corona-infectie hebben gehad, zijn ze niet meer besmettelijk als ze ten minste 24 uur klachtenvrij zijn. Dit betekent dat klachten als koorts, hoesten, keelpijn verdwenen zijn. U kunt dan weer veilig met elkaar omgaan. Houd dan nog wel de 1,5 tot 2 meter afstand van elkaar aan als algemene maatregel.

Opvang coronapatiënten

Om de ziekenhuizen in de regio Nijmegen te ontlasten, verlenen we zorg aan patiënten die zijn besmet met het coronavirus. We kunnen nu op één verpleegafdeling 35 patiënten opvangen.

Patiënten die eerder behandeld en verpleegd zijn in andere ziekenhuizen en op weg zijn naar herstel.

Met de regio wordt afgestemd welke patiënten in de Sint Maartenskliniek worden opgenomen. Het gaat om patiënten die besmet zijn en zorg nodig hebben op een verpleegafdeling.

De coronapatiënten worden in een afgescheiden deel van het gebouw in isolatie verzorgd. Op deze verpleegafdelingen komen alleen zorgverleners, er is geen bezoek mogelijk. U kunt de Sint Maartenskliniek dan ook veilig bezoeken.

Onze artsen onder leiding van onze infectiologen gaan de patiënten behandelen. En onze verpleegkundigen gaan de patiënten verplegen. Artsen en verpleegkundigen zijn hiervoor speciaal getraind. Onze kliniek beschikt over voldoende goed geschoold personeel om voor deze patiënten te zorgen.

Onze medisch-specialisten en verpleegkundigen hebben een speciale training gekregen in het verplegen van deze patiënten.

Dan gaat de patiënt naar een ziekenhuis met een intensive care.

Nee, helaas is het gevaar op besmetting te groot. Voor familieleden is een telefoonnummer beschikbaar die zij kunnen bellen om te informeren naar de toestand van hun familielid.

De maatregelen die de Sint Maartenskliniek neemt

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen nemen wij verschillende maatregelen:

 • Wij vragen alle patiënten en bezoekers niet te komen bij (milde) verkoudheidsklachten of als zij met iemand contact hebben gehad die op dit moment getest wordt op het coronavirus of een bewezen corona-besmetting heeft.
 • Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, vinden poli-afspraken zoveel mogelijk telefonisch plaats.
 • Wij houden scherp in de gaten of bezoekers of patiënten die onze kliniek bezoeken mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Zo nodig nemen wij direct maatregelen (isolatie).
 • Wij geven geen handen meer.

Heeft u behoefte aan meer informatie over het coronavirus, kijkt u dan op de website van het RIVM. Het RIVM heeft voor algemene vragen over het coronavirus een landelijk informatienummer opengesteld: 0800 13 51.