Menu

Hier vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over het coronavirus en de impact die dit heeft op de zorg die de Sint Maartenskliniek biedt. De vragen zijn verdeeld over verschillende categorieën.

Mijn afspraak of bezoek

print

Ja, dat kan als u het belangrijk vindt om naar de kliniek te komen. Uiteraard gelden hierbij wel de maatregelen en regels zoals we die hebben opgesteld. 

print

Ja dat kan. Als u bij ons bekend bent als reumapatiënt, kunnen wij u de medicatie ook toesturen. Dit kunt u aangeven bij de Maartensapotheek.

print

Als u een afspraak heeft op onze polikliniek gaat dit allemaal gewoon door. Als u een telefonische afspraak heeft, bespreekt uw behandelaar met u wat op dat moment noodzakelijk is.

print

Als u geen telefoontje van ons krijgt gaat uw afspraak door. U kunt dan naar onze kliniek komen. Let hierbij wel op de maatregelen en regels die rondom het coronavirus in de Sint Maartenskliniek gelden.

print

In verband met het coronavirus kan het zijn dat uw afspraak niet op de polikliniek plaatsvindt, maar telefonisch of via beeldbellen. Dit consult op afstand is gelijk aan een normaal consult. De voorbereiding door de arts en de inhoud van de afspraak is hetzelfde. De arts heeft evenveel tijd en aandacht voor u als tijdens een bezoek op de polikliniek. De kosten zijn dan ook gelijk aan de kosten voor een polikliniekbezoek. Dit is landelijk zo afgesproken. 

Mijn behandeling

print

Kijk op de website van ReumaNederland voor actuele adviezen en tips hierover. 

print

De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie heeft hiervoor een advies geschreven. Lees er op de website van ReumaNederland meer over

Extra info Rituximab

Aan onze patiënten die het geneesmiddel Rituximab gebruiken, vragen we aandacht voor het moment waarop zij zich laten vaccineren. Van Rituximab is bekend dat de coronavaccinatie mogelijk minder goed werkt, vooral als vaccinatie kort na de infuusbehandeling plaatsvindt. 

Als de vaccinatie is gepland 3 maanden na het laatste infuus en minimaal 2 weken voor het eerstvolgende Rituximab infuus heeft dat geen invloed. De patiënt kan de vaccinatie gewoon krijgen.

Valt de vaccinatie binnen 3 maanden na het laatste infuus of minder dan 2 weken vóór de eerstvolgende Rituximab infuusbehandeling: neem dan contact met ons op. De reumatoloog denkt dan mee over het meest geschikte vaccinatiemoment en/of het eventueel iets uitstellen van de infuusbehandeling.

print

Bekijk voor antwoord op de meest gestelde vragen over het coronavaccin in combinatie met ontstekingsreuma onderstaand filmpje. 

Is uw vraag niet behandeld? Stel deze vraag dan aan uw behandelaar. 

print

Voor informatie rondom medicijngebruik en vaccineren kunt u informatie lezen op de website van het RIVM

Mijn operatie

print

Het RIVM adviseert ervoor te zorgen dat u de vaccinatie minimaal twee dagen voor de operatie krijgt. Liefst iets langer. Zo voorkomt u dat u last hebt van bijwerkingen en daardoor niet geopereerd kunt worden.
Na een operatie kunt u gewoon gevaccineerd worden, het is niet nodig om na een operatie een aantal dagen te wachten voordat de vaccinatie gegeven mag worden.

print

De Rijksoverheid bepaalt wie als eerste gevaccineerd wordt. Bekijk hiervoor de vaccinatiestrategie.

Digitale vragenlijst

print

Als u een poliklinische afspraak heeft, en wij hebben uw e-mail adres waarbij u heeft aangegeven dat wij deze mogen gebruiken, ontvangt u 3 dagen voor de afspraak een e-mail met een link naar de corona vragenlijst. U kunt de vragenlijst invullen tot 7.30 uur de dag voorafgaand aan de afspraak. Heeft u de vragenlijst dan nog niet ingevuld, dan bellen wij u om alsnog de vragenlijst af te nemen.

print

Als u op alle vragen ‘nee’ kunt beantwoorden, kan de afspraak zonder meer doorgaan. Mocht er in de tijd tussen het invullen van deze vragenlijst en uw afspraak iets aan uw situatie veranderen, dan verzoeken wij u vriendelijk om contact met ons op te nemen.

print

Heeft u alleen last van een loopneus, en komt dit doordat u hooikoorts heeft en zijn dit de klachten die u gewend bent met uw hooikoorts, dan ziet u een melding dat uw afspraak door kan gaan. Het dragen van een mondneusmasker tijdens uw bezoek is verplicht. U kunt uw eigen mondneusmasker meenemen. Heeft u er geen, dan kunt u zich hiervoor bij de ingang (locatie Nijmegen) melden bij de medewerkers met de witte poloshirts. U krijgt van hen een mondneusmasker dat u tijdens uw bezoek moet dragen. Op onze andere locaties volgen wij het beleid van het betreffende ziekenhuis.

Wordt u geopereerd en heeft u bestaande, onveranderde milde klachten?
Dan moet u 48 tot 72 uur voor de operatie een PCR test doen. Dat geldt ook wanneer u de afgelopen weken klachten heeft gehad en inmiddels 72 uur klachtenvrij bent.

print

Als u aangeeft dat u getest bent op corona en de uitslag van de test negatief was (geen corona) en de test is 7 dagen of langer geleden (op het moment van invullen van de vragenlijst), dan ontvangt u de melding dat uw afspraak gewoon door kan gaan. Ook hier geldt; mocht er in de tijd tussen het invullen van de vragenlijst en uw afspraak iets aan uw situatie veranderen, dan verzoeken wij u vriendelijk om contact met ons op te nemen.

print

Als u aangeeft dat u getest bent op corona en de uitslag van de test negatief was (geen corona), maar de test is korter dan 7 dagen geleden (op het moment van invullen van de vragenlijst), dan ontvangt u de melding dat één van onze medewerkers contact met u op zal nemen. Onze medewerker bespreekt met u of uw afspraak gewoon door kan gaan eventueel met aanvullende beschermingsmiddelen, wordt uitgesteld, omgezet kan worden naar een telefonische afspraak of een afspraak op afstand via een videobelverbinding.

print

Als u aangeeft dat u getest bent op corona en de uitslag van de test was positief (wel corona), dan willen wij nog een aantal aanvullende vragen aan u stellen. U krijgt dan de melding dat één van onze medewerkers contact met u op zal nemen, ook als het al langer geleden is dat u positief getest bent. Onze medewerker bespreekt met u of uw afspraak gewoon door kan gaan eventueel met aanvullende beschermingsmiddelen, wordt uitgesteld, omgezet kan worden naar een telefonische afspraak of een afspraak op afstand via een videobelverbinding.

print

Als u op één of meerdere van de andere vragen ‘Ja’ heeft geantwoord, dan neemt ook één van onze medewerkers contact met u op en bespreken we met u of uw afspraak gewoon door kan gaan eventueel met aanvullende beschermingsmiddelen, wordt uitgesteld, omgezet kan worden naar een telefonische afspraak of een afspraak op afstand via een videobelverbinding.

Heeft u behoefte aan meer informatie over het coronavirus, kijkt u dan op de website van het RIVM. Het RIVM heeft voor algemene vragen over het coronavirus een landelijk informatienummer opengesteld: 0800 13 51.