Menu

De Sint Maartenskliniek biedt 1 keer per (school)jaar de Vlog4Succes zomercursus aan. Dit is een kort en intensief groepsprogramma van 1 week voor kinderen en jongeren met DCD, of voluit Developmental Coordination Disorder, en aanverwante aandoeningen.

Voor wie?

Vlog4Succes kan je helpen als je moeite hebt met motorische vaardigheden, zoals: leren fietsen, skaten, klimmen en voetballen, maar bijvoorbeeld ook schrijven, knippen en aan- en uitkleden. Deze behandeling is bedoeld voor kinderen en tieners tussen de 6 en 18 jaar.

Wanneer?

De eerstvolgende Vlog4Succes week vindt plaats in de week van maandag 13 t/m vrijdag 17 juli (2020). Dit is ook de eerste week van de zomervakantie voor de regio Zuid.

Hoe kom je hier terecht?

Je kunt door de huisarts, kinderarts, (kinder)revalidatiearts of een andere medisch specialist naar ons worden verwezen voor de Vlog4Succes zomercursus.

Onze behandeling

Download dit plan
print

Voordat de Vlog4succes-week begint, gaan we verschillende metingen uitvoeren. De ergotherapeut gaat ook vooraf in gesprek met je ouders of verzorgers, om een goed beeld te krijgen van je hulpvragen. We vragen daarnaast of het mogelijk is om filmopnames op te sturen, zodat we ook letterlijk kunnen zien waar je aan wilt werken. Op basis van al deze informatie kunnen we de inhoud van je programma voor jou aanpassen.

print

Vlog4Succes is een uitdagend 5-daags programma. Het draait er tijdens de week om, dat je samen met je ouders leert hoe je zelf nieuwe oplossingen kunt vinden om een vaardigheid aan te leren. Dat noemen we de CO-OP methode, wat staat voor de Engelse termen Cognitive Orientation to daily Occupational Performance. Daarmee leer je bijvoorbeeld hoe je zelf kunt leren klimmen, fietsen, veters strikken, maar ook hoe je een plan kunt maken om je huiswerk te doen.

Elke dag start om 9.00 uur en wordt rond 16.00 uur afgesloten. ‘s Ochtends is er een warming-up. Daarna ga je in kleine groepjes uit elkaar, om te werken aan de doelen die je vooraf hebt gekozen. Je oefent, samen met een van onze begeleiders, één-op-één met je hulpvragen. We wisselen de één-op-één oefeningen af met groepsactiviteiten. Dan doen we bijvoorbeeld aan survival of sporten we met elkaar, om te kijken of je dan ook je oefeningen kunt toepassen. Maar we oefenen ook met alledaagse dingen die je helpen leren om te plannen, zoals koken en knutselen. Tijdens het hele programma werken we aan je zelfstandigheid, zodat je zelf nieuwe vaardigheden kunt leren en zelf problemen leert op te lossen.

Je krijgt en geeft feedback en tips aan elkaar. Daarmee oefen je niet alleen hoe je beter uit je woorden kunt komen en anderen beter te begrijpen, maar je leert zo ook verschillende manieren om beter te worden in het behalen van je doelen.

Je legt alles vast in je eigen vlog. Via deze vlogs leer je de stappen Doel – Plan - Actie – Check toe te passen. Dit is niet alleen een hele leuke manier om te oefenen, het resultaat is ook dat je aan het einde van de week meerdere vlogs heb gemaakt, waarin je hardop een plan hebt leren maken om een activiteit tot een goed einde te brengen. De vlogs worden gepubliceerd op een speciaal YouTube kanaal, waar jij en je ouders/verzorgers elke dag kunnen terugkijken wat je hebt gedaan.

Later in het jaar, zo rond de herfstvakantie, plannen we een middag voor jou, je ouders/verzorgers en de andere deelnemers. Dan willen we bespreken hoe het gaat, kunnen we tips uitwisselen, en kijken we hoe je de komende periode aan de slag gaat met je doelen.

print

Je ouders/verzorgers worden actief bij de Vlog4Succes groep betrokken. Tijdens de eerste dag, op maandagochtend, krijgen ze uitleg over de CO-OP methode. En op de woensdagmiddag gaan je ouders/verzorgers samen met jou aan de slag met de activiteiten die jij wilt oefenen. Dit doen jullie samen met de therapeut en met behulp van de CO-OP strategie. Aan het einde van de week, op de vrijdagmiddag, komen je ouders/verzorgers naar de afsluiting om te kijken wat jij en de andere deelnemers hebben geleerd. Er wordt dan onder andere gekeken naar de vlogs en ‘live’ demonstraties van jou en de andere deelnemers.

print

Door veel te oefenen heb je je motorische vaardigheden verbeterd. En dankzij de CO-OP methode weet je hoe je zelf, samen met je ouders, nieuwe dingen kunt leren door strategieën te verzinnen, thuis, op school of op het sportveld. Om ook objectief te kunnen beoordelen hoe ver je vooruit bent gegaan, houden we alle resultaten bij voor onderzoek om zeker te weten dat de aanpak voor iedereen goed werkt.

print

Bij Vlog4Succes werk je samen met een ergotherapeut, fysiotherapeut, logopedist en orthopedagoog.

print

Heb je na het lezen nog vragen of wil je meer informatie? Dan kun je ons bellen via (024) - 327 27 17.

E-mailen kan ook. Stuur dan een berichtje naar kinderrevalidatie@maartenskliniek.nl.

Het verzenden van persoonlijke informatie via internet brengt altijd een bepaald risico met zich mee. Vanwege uw privacybescherming adviseren we u geen specifieke medische- of persoonsgegevens te vermelden.