Vitamine D

Vitamine D heeft u vooral nodig voor stevige botten en tanden. Het zorgt ervoor dat kalk (calcium) uit de voeding kan worden opgenomen in botten en tanden.

Vitamine D-tekort

Vitamine D-tekort leidt tot een lage calcium opname in de botten. Bij kinderen ontstaat daardoor op den duur rachitis (vervorming van de botten) en bij volwassenen osteoporose (botontkalking). Broze botten hebben als gevolg dat u sneller een bot breekt. Ook kan een ernstig vitamine D-gebrek spierzwakte en spierkrampen veroorzaken.

Vitamine D, waar zit het in?

Bronnen van vitamine D zijn: vette vis, margarine, halvarine, bak- & braadvet en ei. De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. De huid kan vitamine D aanmaken onder invloed van zonlicht.

Naar buiten

Voor de aanmaak van vitamine D door de huid is het belangrijk om dagelijks tenminste een kwartier overdag buiten in de zon te zijn met uw gezicht en handen onbedekt. Zorg er wel voor dat uw huid niet verbrandt.

Vitamine D-supplementen

Veel mensen krijgen ondanks goede voeding en veel licht niet genoeg vitamine D binnen. Voornamelijk kinderen van 0 t/m 3 jaar, alle kinderen en volwassenen met een donkere huidskleur, vrouwen vanaf vijftig jaar en mannen vanaf zeventig jaar hebben extra vitamine D nodig uit supplementen.

Met vitamine D-supplementen worden tabletten of druppels bedoeld, die dagelijks een extra aanvulling vormen op de vitamine D-behoefte. De supplementen zijn zonder recept verkrijgbaar bij de (Maartens)apotheek, drogisterijen en in de meeste supermarkten. Ze zijn verkrijgbaar in dag- of weekdosering. Weekdoseringen zijn alleen verkrijgbaar bij de apotheek.

Hoeveel vitamine D?

Verschillende doelgroepen behoeven verschillende hoeveelheden vitamine D-supplementen per dag. Zie hieronder of u een supplement van 10 of van 20 microgram vitamine D per dag moet nemen.

  Leeftijdsgroep Wie Vitamine D (mcg / IE)
Kinderen 0 t/m 3 jaar Iedereen 10 mcg / 400 IE
Vrouwen 4 t/m 49 jaar Donkere huid* en/of niet voldoende buiten** 10 mcg / 400 IE
  50 t/m 69 jaar Iedereen 10 mcg / 400 IE
  70 jaar en ouder Iedereen 20 mcg / 800 IE
Zwangere vrouwen   Iedereen 10 mcg / 400 IE
Mannen 4 t/m 69 jaar Donkere huid* en/of niet voldoende buiten** 10 mcg / 400 IE
  70 jaar en ouder Iedereen 20 mcg / 800 IE

* Een getinte of donkere huid maakt minder (snel) vitamine D aan uit zonlicht. Op de Fitzpatrick-schaal is dit huidtype IV, V, VI. Als vuistregel kun je stellen dat dit een huid is die niet verbrandt voor hij bruin wordt.
** Voldoende buiten is dagelijks 15 tot 30 minuten met handen en hoofd onbedekt.

Vitamine D & calcium gaan hand in hand

Het is van belang dat u dagelijks voldoende zuivelproducten binnen krijgt, dit zijn namelijk goede calciumbronnen. Vitamine D zorgt ervoor dat het lichaam calcium kan opnemen. Hieronder staat de aanbevolen hoeveelheid calcium.

 

Meer informatie

Kijk op www.vitamine-info.nl voor meer informatie over vitamine D en doe de vitamine D-test. Indien u niet aan de aanbevolen hoeveelheden calcium en/of vitamine D komt, is het verstandig informatie in te winnen bij een diëtist voor adviezen over volwaardige voeding.

Vitamine D samen met medicatie

Wilt u weten of vitamine D samen met uw medicatie kan worden gebruikt? Neem dan contact op met uw arts of de klinische apotheek (telefoon: 024 365 91 68).

Alles op een rijtje

  • Vitamine D is belangrijk om de botten sterk te houden.
  • Vitamine D zit in vette vis, margarine, halvarine, bak- & braadvet en ei.
  • De huid kan vitamine D aanmaken onder invloed van zonlicht.
  • Gezond eten is niet altijd voldoende om genoeg vitamine D binnen te krijgen.
  • Aanvulling van vitamine D in de vorm van een supplement is voor veel mensen noodzakelijk.
  • Als u niet voldoende vitamine D inneemt, kan dit leiden tot vallen (door spierzwakte), botbreuken en osteoporose (botontkalking).
  • Vitamine D zorgt ervoor dat calcium kan worden opgenomen in de botten. Belangrijke bronnen van calcium zijn zuivelproducten.
  • Kijk op www.vitamine-info.nl voor meer informatie over vitamine D en doe de vitamine D-test.