Download dit plan

Botdichtheidsmeting

Met de botdichtheidsmeting (DEXA-scan) kunnen we bepalen of u osteoporose (verlaagde botdichtheid) heeft en in welke mate.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek zijn geen voorbereidingen vereist. Indien u een vragenlijst heeft ontvangen, dient u deze mee te nemen. Niet iedere patiënt hoeft een vragenlijst in te vullen. Wanneer u in de week voorafgaand aan de botdichtheidsmeting een röntgenonderzoek heeft gehad waarbij contrastvloeistof is gebruikt, verzoeken wij u contact op te nemen met de Sint Maartenskliniek.

Onderzoek

De botdichtheidsmeting duurt ongeveer twintig minuten en wordt uitgevoerd door een radiodiagnostisch laborant. Het DEXA-apparaat waarmee dit gebeurt, is een computergestuurd röntgenapparaat. De straling waaraan u tijdens het onderzoek wordt blootgesteld is verwaarloosbaar.

Met behulp van röntgenstraling, die door uw wervelkolom en/of heup gaat, wordt gemeten in welke mate het bot de straling tegenhoudt. Met deze meting kan worden bepaald of u osteoporose heeft en in welke mate. Tijdens het onderzoek wordt u gevraagd om in verschillende posities op de onderzoekstafel te gaan liggen. Omdat metaal in kleding de meting kan verstoren, wordt u vooraf verzocht de bovenkleding en een eventuele BH uit te trekken; uw onderkleding en sokken mag u aan houden.

De uitslag van het onderzoek wordt beoordeeld door een radioloog. Op een later moment wordt het met u besproken, meestal door uw verwijzend arts, afhankelijk van wat de verwijzend arts met u afgesproken heeft.