Eten en drinken tijdens uw opname

Goed eten en drinken is belangrijk voor uw gezondheid, zeker tijdens uw opname. In de Sint Maartenskliniek willen we van de maaltijd een mooi moment van de dag maken.

U kunt bij ons kiezen uit een uitgebreid en gevarieerd menu. Samen met de voedingsassistent stelt u op uw kamer uw ontbijt en lunch samen. Revalidatiepatiënten eten indien mogelijk gezamenlijk in de huiskamer. De warme maaltijd wordt rond 17.00 uur geserveerd. Het is ook mogelijk om ’s middags warm te eten.

In onze dienstverlening staat aandacht en gastvrijheid centraal. Dat betreft niet alleen u als patiënt, maar ook uw bezoek. Het is voor hen altijd mogelijk om samen met u een maaltijd te gebruiken of een kop koffie of thee te drinken.

De maaltijdvoorziening is binnen de Sint Maartenskliniek op een hotelmatige wijze georganiseerd. Dat betekent dat u als patiënt een zo groot mogelijke keuze-invloed heeft met betrekking tot eten & drinken. We organiseren de maaltijdvoorziening rondom of bij de patiënten en kijken naar de wensen en behoeften van onze doelgroepen en passen hierop ons assortiment aan.

Dit betekent dat u als patiënt een ruime keuzemogelijkheid heeft in bijvoorbeeld:

Waar: u mag als patiënt zowel in het restaurant of op uw kamer eten;
Wie: tegen een kleine vergoeding mogen uw partner, familie of vrienden samen met u eten;
Wat
: u heeft keuzevrijheid in voedingsgewoonte (bijvoorbeeld vegetarisch, halal, geen varkensvlees), dieet of allergie.

Verder werken we zoveel mogelijk met verse lokale streekproducten van de beste kwaliteit, proberen we samen met u zo min mogelijk eten te verspillen. De tijd tussen uw keuze van de maaltijd en de tijd van consumeren proberen wij zo kort mogelijk te houden. Tot slot zetten we ons maximaal in voor het werken met medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Wilt u graag samen met iemand warm eten? Tegen betaling mag één persoon op uw kamer mee-eten tijdens de warme maaltijd. Als u niet op uw kamer wilt eten, kunt u aan de voedingsassistent een voucher vragen waarmee u in restaurant Het Rondeel kunt tafelen. Eten met meerdere personen kan ook in restaurant Het Rondeel. Wanneer u of uw bezoek tussendoor trek heeft, kunt u via de bezorgservice tegen betaling broodjes, snacks en drinken op uw kamer laten bezorgen (bezorgtijden: ma-vrij 9.00–11.30 uur en van 14.00–20.00 uur, za-zo 15.00–19.30 uur).

Voor andere vragen en wensen over uw eten kunt u terecht bij de voedingsassistent op uw afdeling.

De Sint Maartenskliniek biedt patiënten en bezoekers een uitstekend restaurant. Maar er is natuurlijk niets fijner dan verwend te worden met zelfgemaakt lekkers of eten dat bereid is in de eigen keuken en volgens eigen recept. Uiteraard vinden wij het geen probleem als bezoekers etenswaren meebrengen voor patiënten. Bent u van plan etenswaren mee te nemen voor de patiënt die u bezoekt, dan zult u zich wel aan een aantal regels moeten houden in verband met de hygiënewetgeving:

 • U kunt geen etenswaren meenemen die snel bederven. U kunt hierbij denken aan (rauw) vlees of vis of zuivelproducten.
 • Fruit, koek en gebakssoorten (zoals cake) bederven minder snel.
 • Let op de Tenminste Houdbaar Tot- en Tenminste Goed Tot-datum op de producten die u meebrengt. De Sint Maartenskliniek stelt het op prijs als u producten meeneemt die nog een aantal dagen houdbaar zijn.
 • Verse maaltijden en verse producten mogen niet worden bewaard in de koelkast, maar moeten direct worden geconsumeerd.
 • Verse producten kunnen het best koel worden vervoerd, bijvoorbeeld in een koeltas met koelelement erin. Dit remt de groei van bacteriën.
 • Wanneer u zelfbereide gerechten meeneemt, denkt u er dan aan deze gerechten direct na de bereiding snel terug te koelen. Dit remt de groei van bacteriën. De Sint Maartenskliniek raad het zelf bereiden van gerechten af.
 • U kunt gerechten die u meeneemt voor de patiënt zelf verwarmen in de daarvoor beschikbaar gestelde magnetrons op de verpleegafdeling. Dit moet u zelf doen: de verpleging en gastvrouwen mogen dit niet doen vanwege de Hygiënecode.
 • Gerechten moeten bij opnieuw verwarmen worden verhit boven de 70 graden Celsius en moeten na verwarming direct worden geconsumeerd.
 • Neem zelf wegwerpborden, -bekers en -bestek mee. Verpleging en gastvrouwen mogen geen servies ter beschikking stellen.
 • Houd er rekening mee dat medewerkers van de verpleegafdeling het meegebrachte voedsel niet mogen bewaren om op een later tijdstip aan te bieden, in verband met aansprakelijkheid en voorschriften.
 • Meegebrachte dranken moeten altijd in onaangebroken verpakkingen zitten. Neem bij voorkeur kleine pakjes drinken mee.

Het nuttigen van meegebrachte etenswaren gebeurt op eigen risico. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor eventuele schadelijke gevolgen. Als u nog vragen heeft over het meebrengen van eten en drinken kunt u deze stellen aan de gastvrouwen op de verpleegafdeling, of bellen met de centrale keuken van de betreffende locatie van de Sint Maartenskliniek.