Bewegen met artrose

Juist bij artrose is regelmatig bewegen belangrijk. Mensen met artrose die regelmatig bewegen hebben betere vooruitzichten dan mensen die dat niet doen. Bewegen houdt uw gewrichten soepel en zorgt ervoor dat uw spierkracht op peil blijft. Een goede spierkracht helpt overbelasting van gewrichten te voorkomen. Regelmatig bewegen is daarnaast ook goed voor uw algemene gezondheid.

U kunt op vele manieren bewegen; zelf of in groepsverband. In het algemeen zijn alle beweegvormen goed waarin veelzijdig wordt bewogen. Goede activiteiten zijn bijvoorbeeld wandelen, fietsen en activiteiten in het water. Ook golf, tai-chi of activiteiten in een fitnesscentrum zijn heel geschikt voor mensen met artrose. Vraag uw fysiotherapeut of oefentherapeut advies hierover.

1. Zwemmen
Zwemmen belast de gewrichten niet en is daarom een hele goede activiteit voor mensen met artrose. De weerstand van het water kan goed zijn voor uw spierkracht en stabiliteit.

2. Fietsen
Fietsen op vlak terrein of op een hometrainer is vaak een prima activiteit voor mensen met artrose in de knieën of heupen, omdat het niet te zwaar is voor uw gewrichten.

3. Wandelen
Wandelen op een vlakke, zachte ondergrond is meestal niet te zwaar voor de gewrichten en tegelijkertijd is het goed voor uw algehele conditie.

4. Tai Chi
Tai Chi is een vorm van lichaamsbeweging waarbij u langzame, vloeiende bewegingen maakt die helpen om de spieren te versterken en de balans te verbeteren zonder dat het de gewrichten overbelast.

5. Yoga
Yoga bevordert uw flexibiliteit, kracht en balans zonder de gewrichten te veel te belasten.

6. Pilates
Pilatesoefeningen kunnen helpen bij het versterken van de spieren rond de gewrichten en het verbeteren van de stabiliteit.

7. Aquagym
Aquagym is gymnastiek in het water. Door het water voelt u zich lichter en worden uw gewrichten tijdens de oefeningen niet zwaar belast. Ideaal voor mensen met artrose.