Als je denkt dat je een scoliose hebt, is het belangrijk dat je snel aan de bel trekt. Hoe eerder hoe beter zelfs. Dit weet Max Looman (21 jaar) als geen ander. Zijn scoliose werd zichtbaar toen hij op zijn 15e in een groeispurt terecht kwam. Hij vertelt samen met zijn moeder Monique hoe ze zijn scoliose ontdekten.

Wat voor klachten had je?

Max: “Al een tijd had ik uitstralende pijn die van mijn onderrug naar mijn benen trok. Ook had ik last van enorme vermoeidheid. De longarts dacht dat ik astma had. Achteraf bleek dat ik een longinhoud van slechts 72% had. Door de draaiing van mijn scoliose zat mijn rechterlong bekneld. Het dieptepunt bereikte ik na een dagje winkelen: ik kreeg nauwelijks lucht en had steken in m’n long. Pas na een paar uren trok dat weg.”

Waren er ook zichtbare klachten?

Monique: “Op een keer kwam Max de badkamer uitlopen en toen zag ik dat zijn rug scheef stond. Door de enorme groeispurt die Max meemaakte, werd de scoliose een stuk zichtbaarder. Hij klaagt niet snel en gaat altijd door. Daardoor kwam het onverwachts voor ons.”

Max: “Mijn scheve rug en uitstekende schouders vielen vooral op als ik in de spiegel keek. Kleren passen was confronterend en maakte me onzeker. Gelukkig zag je weinig met kleren aan.”

Zagen andere mensen het?

Max: “In het zwembad viel het wel mensen op. Ik voelde me bekeken. Ik kreeg opmerkingen als “Is je rug gebroken geweest?” of “Je rug staat scheef”. Mensen hebben vaak geen idee wat een scoliose is. Soms is het vermoeiend om steeds te moeten uitleggen wat je hebt.”

Hebben de klachten je beperkt in het dagelijks leven?

Max: “De scoliose heeft me gelukkig niet erg gehinderd in het dagelijks leven. Ik had er veel last van, maar ik ben wat dat betreft een doorzetter. Wel was ik veel energie en tijd kwijt om uit te zoeken wat ik had en wat een oplossing kon zijn.”

"Het dieptepunt bereikte ik na een dagje winkelen: ik kreeg nauwelijks lucht en had steken in m’n long. Pas na een paar uren trok dat weg."

Hoe zag je behandeling eruit?

Max: “Toen in de Sint Maartenskinderkliniek de scoliose werd ontdekt, viel ik tussen wal en schip. De scoliose was al te ver gevorderd voor een brace, maar ik kwam nog niet in aanmerking voor een operatie. Een paar jaar heb ik toen therapieën gevolgd, waaronder fysiotherapie. Gelukkig mocht ik uiteindelijk toch een operatie ondergaan.”

Je bent in januari geopereerd. Hoe gaat het nu met je?

“Over het algemeen gaat het goed. Ik ben blij met mijn ‘nieuwe’, rechte rug. Na een paar dagen was ik alweer aan het wandelen en koken. Wel heb ik nog wat milde klachten. De voorspelling van de arts is dat deze verdwijnen als m’n spieren weer sterker en soepeler zijn.”

Wat willen jullie tegen scoliosepatiënten en hun ouders zeggen?

Monique: “Bekijk je kind goed! Achteraf heb ik me schuldig gevoeld dat we de scoliose van Max niet eerder ontdekten.”

Max: “Het is belangrijk om goed op je houding te letten. Op school zat ik vaak onderuit gezakt. Een slechte houding kan zorgen voor rugklachten. Het was voor mij heel lekker om in de S-bocht te gaan hangen. Van rechtzitten kreeg ik spierpijn of uitstralende pijn. Naar dit signaal moet je luisteren. Neem je klachten serieus. Hoe eerder je het opmerkt, hoe beter.”