Artikeloverzicht

Een raket op bed

Een droge mond en een vieze smaak. Herkenbaar voor veel patiënten die net uit de operatiekamer komen. Voorheen kregen zij een glaasje water op onze PACU/verkoeverkamer. Maar sinds november 2017 is dat vervangen door een bekend waterijsje: het raketje.

“Dankzij het vocht en de suikers die daarin zitten, zijn patiënten sneller fit”, verklaart Bauke Schretlen, verpleegkundige op de PACU/verkoeverkamer. “Ze knappen ervan op. Ook helpt het licht verteerbare ijsje tegen mogelijke misselijkheid en keelirritatie.” Uit onderzoek in andere ziekenhuizen blijkt bovendien dat patiënten na het eten van een waterijsje zelfs minder behoefte hebben aan pijnstillers.

“We vertellen het niet van tevoren, dus voor de meeste mensen is het een verrassing dat ze een ijsje krijgen”, vertelt Bauke. “Voor ons is het leuk om zo’n cadeautje te geven. We krijgen veel enthousiaste reacties, ook van patiënten boven de 80 jaar. Het leuke is dat iedereen het raketje kent. Toch weten weinig mensen welke drie smaken erin zitten. Dat gaan ze dan raden in bed. En nee, ik ga hier niet verklappen welke smaken het zijn...”