Menu

De afgelopen jaren had Senna Bongers (19) uit het Brabantse Heesch chronische pijn in haar gewrichten. De pijnklachten beheersten haar leven. Ze was ook constant moe. Dankzij de groepsbehandeling Back2Basic is ze nu vrijwel pijnvrij. “Ik heb mijn grote passie hardlopen bij de atletiekvereniging zelfs weer opgepakt.”

Precies het moment dat de eerste pijnen optraden, weet Senna niet meer. Het was in het begin van haar studie ‘Toegepaste Psychologie’ aan de HAN in Nijmegen, waar ze nu derdejaarsstudent is. “Ineens deden al mijn gewrichten pijn. Het ging met pieken en dalen. Als ik me goed voelde, kon ik zonder problemen stappen met vrienden. Andere keren lag ik lange tijd op bed van de pijn. Soms zakte ik zelfs door mijn knieën en deed het typen op mijn laptop pijn aan mijn vingers.”

Gedachtenpatronen veranderen

Samen met haar ouders ging ze diverse ziekenhuizen af, maar niemand wist wat ze had. Het was in ieder geval geen reuma. Totdat een kinderarts vertelde dat het chronische gewrichtspijn was. Ze kreeg een verwijzing naar de Sint Maartenskliniek, waar ze de groepsbehandeling Back2Basic volgde. “Ik zat in een groep van vier jongeren met uiteenlopende pijnklachten. We kwamen acht weken tweemaal per week bijeen. Zo bespraken we samen met een psycholoog onze gedachtenpatronen en hoe we die kunnen veranderen. Dat vond ik extra leuk omdat dit aansluit op mijn studie. Verder deden we veel aan sport en spel onder begeleiding van een fysiotherapeut en een ergotherapeut.”

"Ik weet nu hoe ik activiteiten moet doseren en wanneer ik tijd vrij moet maken voor mijzelf"

Hoofd leegmaken

Senna voelt zich inmiddels als herboren. Ze weet nu hoe ze haar activiteiten moet doseren en wanneer ze tijd moet vrijmaken voor zichzelf. Dat laatste heeft een nieuwe creatieve hobby opgeleverd, zo blijkt in haar eigen tuinhuisje in de tuin van haar ouders. Eén wand hangt vol met vrolijke en kleurrijke aquarellen die ze zelf heeft gemaakt. “Tijdens het schilderen zit ik lekker in mijn eigen wereldje en kan ik mijn hoofd leegmaken. Ik voel me lichamelijk en geestelijk echt een stuk beter. De pijn is ook vrijwel verdwenen. Heel soms heb ik er nog last van. Voorheen was ik vaak moe en had ik nergens zin in. Nu heb ik weer volop energie om leuke dingen te doen.”

Atletiek en mountainbiken

Glunderend vertelt Senna dat ze haar oude passie heeft opgepakt. Als veertienjarige zat ze al bij de volwassen hardlopers ‘middellange afstand’ van atletiekvereniging De Keien in Uden. Door haar pijnklachten moest ze daarmee stoppen. “Ik wilde me zo graag weer aansluiten bij deze wedstrijdgroep die ook altijd meedoet aan de Nederlandse Kampioenschappen. Dat is me gelukkig gelukt, ook al heb ik enkele jaren niet meer hardgelopen. Dat is mede te danken aan de goede begeleiding tijdens de training. En laatst heb ik met mijn vriend Miggel veertig kilometer gemountainbiket. Daar ben ik echt trots op. Het is heerlijk om weer met sporten bezig te zijn.”