Menu

Orthopedisch chirurg & medisch manager Jan van Loon is in vele opzichten grenzeloos. Deze Belgische specialist woont en werkt in Nederland en gaat ééns per week de landsgrenzen over, naar zijn (klein)kinderen in Overpelt. Daarnaast vliegt hij jaarlijks vele grenzen over om in zijn vrije tijd 14 dagen lang in Afrika kinderen te opereren. Vanuit Nederland zet Jan zich in voor onderwijs voor kansarme jeugd in India, speelt hij gitaar, organiseert hij concerten. En dat is nog niet alles…

“Ik kom uit een groot, Belgisch boerengezin en kreeg thuis de kans om te studeren. Deze gave wil ik doorgeven aan kinderen die deze kans niet krijgen. Eerst deed ik dat tien jaar als tropenarts in Afrika. Nu besteed ik jaarlijks twee weken vakantie aan het opereren van Afrikaanse kinderen. Dankzij zo’n ingreep kunnen ze – weer – op eigen benen staan, zodat ze kunnen deelnemen aan de maatschappij.”

Leren lezen én schrijven

“Hetzelfde doe ik voor kinderen uit de laagste sociale klasse in Jaipur, India. Ik richtte de stichting Opus III/Draydan Social Welfare Society op om de kinderen daar onderwijs aan te bieden. Op dit moment genieten dagelijks 2.000 Indiase kinderen onderwijs en leren ze bij ons lezen en schrijven. Een gave die niemand hen ooit nog afneemt en die hen een toekomst met veel meer mogelijkheden geeft.”

Grenzeloze energie

“Ik wil mij daar voor blijven inzetten. Door de projecten te blijven volgen en door in België goede-doelen-acties en concerten te organiseren om geld in te zamelen. Zelf speel ik gitaar in de band ‘Nootverband’. Of ik grenzeloze energie heb? Nou, ik krijg vooral veel energie van de kinderen die ik help. Ik ben net terug uit India. De blijdschap die je daar krijgt, vind ik hartverwarmend!”