Artikeloverzicht

Kwaliteit van boer tot bord

Een gezonde en lekkere maaltijd bevordert een spoedig herstel. Met dat credo bereidt kok Jelle Ferwerda al jarenlang de maaltijden voor patiënten.

Zijn producten zijn zo vers mogelijk, zodat smaak en voedingswaarde behouden blijven. En veel van die producten komen ook uit eigen regio: verantwoord en nog verser. Want het boontje dat gisteren van het land gehaald werd, ligt vanavond al op uw bord.

De kok heeft een missie. En die gaat verder dan het koken van een lekkere maaltijd. “Ik wil zeker weten dat het hele traject, van boer tot bord, van goede kwaliteit is. Dat betekent dat we onze producten met veel zorg uitkiezen. We gebruiken zoveel mogelijk groente en fruit van het seizoen. Dat komt uit de volle grond en heeft niet de halve wereld over gereisd om hier te komen.”

Verantwoord en biologisch

Door met verantwoorde streekproducten te werken sparen we ook het milieu. Het scheelt een enorme uitstoot aan CO2 als we het sperzieboontje van 25 kilometer verderop nemen, in plaats van die uit Kenia. Bovendien zijn de producten veel verser als ze uit de regio komen: 24 uur na de oogst ligt de groente op het bord. Ook het vlees is verantwoord en voor 60 tot 70% biologisch.

De patiënt staat centraal

Het streven naar kwaliteit draait voor Ferwerda uiteindelijk maar om één ding: goed eten voor de patiënt. “Het is leuk om met verse producten te werken en ik ben er trots op dat we al zover zijn. Maar uiteindelijk wil je vooral dat patiënten hier gezond en met smaak eten.” Zijn keuken bereidt jaarlijks meer dan 48.000 warme- en 100.000 broodmaaltijden. Maaltijden die in de smaak vallen bij de patiënten, weet de kok uit eigen ervaring. Samen met de collega's bezoekt hij regelmatig de verpleegafdelingen om uit eigen mond te horen wat zij van het eten vinden. Met deze zorg voor kwaliteit en goed eten won Ferwerda in 2010 en 2011 ook prijzen voor het 'Beste Zorg-menu' en 'Beste duurzame menu'.