Artikeloverzicht

Met chronische lagerugpijn sneller bij de juiste behandelaar

Chronische lagerugpijn is wereldwijd een sociaal-maatschappelijk probleem. Voor een groot aantal patiënten is de precieze oorzaak niet bekend en mede daardoor bestaan er veel verschillende behandelvormen.

Miranda van Hooff, klinisch epidemioloog van de Sint Maartenskliniek, ontwikkelde samen met de wervelkolomchirurgen de Nijmegen Decision Tool for Chronic Low Back Pain (NDT-CLBP).

Dit hulpmiddel maakt gebruik van 'big data' en slimme algoritmes. Daarmee kunnen we per patiënt de kans inschatten dat een bepaalde behandeling voor chronische lagerugpijn gaat slagen. “Hiermee komen patiënten sneller bij de juiste zorgverlener terecht. Dit leidt uiteindelijk tot betere behandelresultaten en lagere kosten voor de zorg en maatschappij”, aldus Van Hooff. Zij promoveerde 21 april 2017 met deze ‘tool’ bij het VUmc.

Hoe het werkt

Vóór hun eerste bezoek aan de polikliniek vullen patiënten vragenlijsten in. De opgegeven informatie wordt vervolgens vergeleken met de klachten, behandelingen en behandelresultaten van een omvangrijke database met patiëntengegevens.
Op basis daarvan worden de patiënten ingedeeld in een bepaald profiel. Deze profielen kunnen helpen om patiënten direct naar de juiste zorgverlener (chirurg of andere medisch specialist) te verwijzen en om samen met de patiënt een gerichte keuze te maken voor de diagnostiek en behandeling.

Resultaat

Uit Van Hooffs onderzoek blijkt dat de ‘tool’ redelijk goed kan voorspellen welke patiënten baat zullen hebben bij een rugoperatie of een multidisciplinair behandelprogramma. In de toekomst kunnen daardoor waarschijnlijk onnodige operaties voorkomen worden, maar hiervoor is verder onderzoek nodig.