‘We kijken niet meer naar iemands leeftijd, maar naar de klachten’

Vincent Busch is orthopedisch chirurg in de Sint Maartenskliniek. Hij voerde een heuprevisie uit bij Rita Vink – waardoor ze nu geen pijn meer heeft.

“In 2019 kwam mevrouw Vink voor het eerst op mijn spreekuur. Ze had in een ander ziekenhuis een heuprevisie gehad, maar bleef pijn houden in haar lies. Ook had ze veel moeite met lopen. Een enorme beperking, vooral omdat mevrouw Vink sportief was aangelegd en graag verder wilde met haar leven. De CT-scan uit het ziekenhuis waar ze eerder was geweest, liet zien dat haar kunstkom losliet. Er was een nieuwe operatie nodig om die kom te vervangen.”

Veel ervaring met heuprevisies

“Zo’n tweede heuprevisie is een complexe ingreep, maar zeker haalbaar. In de Sint Maartenskliniek zijn we gespecialiseerd in heuprevisies en voeren we dit soort hersteloperaties regelmatig uit. Ons team bestaat uit negen heupchirurgen die wekelijks patiënten met complexe klachten zien. We bespreken die patiënten ook met elkaar: zo houden we elkaar scherp én bouwen we de nodige ervaring op. Dat zorgt er weer voor dat ons team in de Sint Maartenskliniek dit soort lastige ingrepen goed kan uitvoeren. De klachten van mevrouw Vink waren daar niet anders in, dus ik kon zeker iets voor haar betekenen.”

Actief herstel

“Tijdens de operatie plaatste ik een soort grote kom in de heup van mevrouw Vink, zodat haar eigen bot daarin kon vastgroeien. De ingreep slaagde gelukkig goed. Wel moest mevrouw het de eerste zes weken rustig aan doen, zodat het bot de tijd kreeg om in de kom te groeien. Daarna mocht ze weer gaan opbouwen met fysiotherapie. Daar maakte ze dankbaar gebruik van. Het viel me sowieso op dat mevrouw Vink er alles aan deed om haar leven weer op te pakken. Toen ik haar na vier maanden weer zag, vertelde ze dat ze dagelijks een uur wandelde én een tocht op haar mountainbike maakte. Ik was aangenaam verrast! Als dokter is het natuurlijk ontzettend gaaf om te zien dat mensen zo enthousiast aan hun herstel werken.”

Mooiste beloning

“Dat mevrouw Vink weer een pijnloos leven kan leiden, doet me ontzettend goed – voor mij is dat de mooiste beloning qua werk. Daarnaast vind ik het bij iedere patiënt weer een technische uitdaging om te kijken hoe ik een probleem kan oplossen, op een manier dat diegene er het meest profijt van heeft. Dát zijn mijn belangrijkste drijfveren.”

Mogelijkheden voor alle leeftijden

“Er zijn meer mensen zoals mevrouw Vink, die al op jonge leeftijd kampen met ernstige heupklachten. Tot een paar jaar geleden kwamen zij vaak niet in aanmerking voor een kunstheup, omdat de minimale leeftijdsgrens vijftig jaar was. Er werd namelijk gedacht dat een kunstheup maar tien jaar meeging. Dankzij nieuwe inzichten én ontwikkelingen is dat tegenwoordig niet meer zo. Er zijn juist volop mogelijkheden. We kijken hier niet naar de leeftijd, maar naar de klachten die iemand heeft – of diegene nou achttien of zestig is.”

Orthopedisch chirurg Vincent Busch