‘Artrose over 10 jaar de wereld uit’

Gepubliceerd op: 16-10-2020

ICMS, een groot samenwerkingsverband van houding- en bewegingsdeskundigen van het Radboudumc, de Sint Maartenskliniek, Universiteit Twente, Roessingh Research & Development en Roessingh Revalidatie Centrum is op 30 september van start gegaan door het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst. Het doel is om door baanbrekend onderzoek aandoeningen op het gebied van houding en beweging te verhelpen.

ICMS (Interdisciplinary Consortium for Clinical Movement Sciences & Technology) richt zich op de volle breedte van het houding- en bewegingsspectrum: van (fundamenteel) onderzoek tot directe toepassingen in de patiëntenzorg, en het doorrekenen van de macro-gezondheidseconomische effecten. De komende tien jaar zullen de zorg- en kennisinstituten Radboudumc, Sint Maartenskliniek, Universiteit Twente en Roessingh Research & Development gezamenlijk onderzoek doen, expertise en infrastructuur delen. “Door samenwerking boven onderlinge concurrentie te plaatsen, delen we kennis en ons netwerk en hebben we bovendien een groter budget, waardoor we meer bereiken”, volgens Dr. Theo Mulder, interim voorzitter van het dagelijks bestuur van ICMS.

Voor de patiënt

Door samen te werken focussen de vijf partners niet alleen op het vergroten van kennis over ziekten van het bewegingsapparaat, ook het genezen van deze ziekteprocessen staat centraal. De zorg, zowel thuis als in het ziekenhuis, voor mensen met aandoeningen van houding en beweging wordt hiermee binnen afzienbare tijd op een kwalitatief hoger peil gebracht, terwijl deze toch (financieel) beheersbaar blijft. Over tien jaar moet het aantal dwarslaesiepatiënten dat volledig afhankelijk is van een rolstoel met 80% zijn afgenomen.
Daarnaast zal over 10 jaar revalidatie in de thuissituatie met virtual reality en slimme sensoren gemeengoed zijn.

Voordeel voor onderzoekers

ICMS anticipeert op de ontwikkeling dat subsidies in toenemende mate worden toebedeeld aan interdisciplinaire coalities van onderzoekers, in combinatie met private betrokkenheid. Voor onderzoekers is het inspirerend om te werken voor een organisatie met zo’n grote ambitie en stevig budget. Een samenwerking tussen toponderzoekers en clinici op het gebied van houding en beweging en op het gebied van techniek is uniek.

Ambitie

"Door de bundeling van unieke medische en technologische expertises op het gebied van revalidatie, reumatologie en orthopedie vormt het ICMS een Europees Topcentrum en onze ambities reiken verder dan dat!" zegt professor Nico Verdonschot, lid van het dagelijks bestuur ICMS.
Als Europees topcentrum voor wetenschappelijk onderzoek, bedrijvigheid en zorginnovatie heeft ICMS sterke ambitie. “Binnen 5 jaar kan artrose vroegtijdig opgespoord worden met slimme sensoren, biomarkers en bewegingsanalyse. En zal de behandeling bestaan uit maatwerkprotheses, injecties om het beschadigd kraakbeen bij artrose te behandelen en nieuwe geneesmiddelen op maat.”

ICMS is een onderdeel van TOPFIT.