Gepubliceerd op: 13-05-2022

Ongeveer twee jaar geleden startte de Sint Maartenskliniek met ‘medicatie in eigen beheer’ voor orthopediepatiënten. Een nieuwe werkwijze, waarbij de patiënt actief betrokken is bij de eigen zorg. Sinds de introductie hebben we veel geleerd en verbeterd. En dat werpt zijn vruchten af. Tijd voor een update.

Wat houdt ‘medicatie in eigen beheer’ ook alweer in?
De naam zegt het al: een patiënt die bij ons geopereerd wordt, krijgt zijn medicijnen in eigen beheer. Dit houdt in dat de patiënt zijn eigen vertrouwde medicijnen meeneemt naar de Sint Maartenskliniek. De nieuwe medicatie die hij vanwege de operatie krijgt, voegen we hieraan toe. De patiënt bepaalt vervolgens zelf wanneer hij zijn medicijnen inneemt en krijgt hierbij begeleiding tijdens zijn opname.
Voorheen deelde de verpleging de medicatie uit wanneer het hen uitkwam, in verpakkingen die afwijken van wat de patiënt gewend is. De nieuwe werkwijze heeft veel voordelen: het is veiliger, er is minder verspilling van medicijnen en de patiënt is veel beter voorbereid om thuis zelf zijn medicijnen in te nemen. De regie ligt bij de patiënt in plaats van bij de zorgverlener.

De nieuwe standaard
Op dit moment heeft ruim 65% van onze orthopediepatiënten de medicatie in eigen beheer. We verwachten dat dit de komende jaren nog oploopt. Eward Melis, apotheker en mede-initiatiefnemer: “Het is in korte tijd onze standaard werkwijze geworden en daar zijn we trots op. We merken dat patiënten het prettig vinden om zelf ‘in charge’ te zijn. Bovendien blijkt uit een evaluatie onder collega’s dat zij ook erg enthousiast zijn en de voordelen ervaren.”

Duidelijke instructie
Een van de succesfactoren is de duidelijke voorlichting die we patiënten geven. Yvette van Bakel, mede-initiatiefnemer en hoofd verpleegafdeling: “We hebben vorig jaar een drietal animatievideo’s ontwikkeld over het zelf beheren van medicatie. Hierin leggen we precies uit wat de patiënt kan verwachten en hoe hij zich kan voorbereiden. Uit een evaluatie blijkt dat patiënten deze video’s erg goed waarderen. Tegelijkertijd zien we dat nog niet alle patiënten de video’s bekijken. Daar is nog winst te behalen!”

Promotieonderzoek
Medicatie in eigen beheer is ook onderwerp van een promotieonderzoek van Loes van Herpen. Haar promotie vindt in het najaar van 2022 plaats, maar zij heeft al meerdere studies gepubliceerd. Uit een van de studies blijkt dat het zelf beheren van de medicatie een positief effect heeft op de medicatiekennis van de patiënt en hoe hij de medicatieveiligheid ervaart. Conclusie: de meerderheid van de patiënten geeft de voorkeur aan medicatie in eigen beheer.

We delen graag onze kennis
De Sint Maartenskliniek is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland waar ‘medicatie in eigen beheer’ al zo gestructureerd wordt ingezet en de standaard is geworden bij alle opnames. We willen onze kennis en ervaring dan ook graag delen. Eward Melis: “In het najaar organiseren we een symposium voor apothekers en zorgverleners uit andere ziekenhuizen. Dan delen we ook de resultaten van het promotieonderzoek. De inzet van ‘medicatie in eigen beheer’ heeft veel voordelen en we hopen dat meer ziekenhuizen dit gaan toepassen.”

De voordelen van 'medicatie in eigen beheer'