Gepubliceerd op: 07-12-2021

De Sint Maartenskliniek staat dankzij de hoge patiëntwaarderingen voor het derde jaar op rij in de Top 10 Ziekenhuizen van ZorgkaartNederland. “Daar zijn we natuurlijk super trots op”, zegt Gert van Enk, bestuurder van de Sint Maartenskliniek. “Dit is voor alle medewerkers een mooi compliment.”

“Als ziekenhuis zijn we gespecialiseerd in houding en beweging. Maar beweging gaat in onze visie niet alleen om fysieke vooruitgang”, aldus Van Enk. “Bewegen is óók regie kunnen voeren; patiënten nemen - waar mogelijk - hun eigen beslissingen en hebben samen met hun naasten invloed op de behandeling en de verzorging. We scoren bij patiënten onder andere hoog op de onderdelen ‘luisteren’ en ‘samen beslissen’. Onze patiënten voelen zich gehoord en gezien. Dat komt omdat we niet alleen oog hebben voor de patiënt, maar vooral ook voor de mens. Dat is niet toevallig. Sinds de oprichting van het ziekenhuis 85 jaar geleden staat mensgerichtheid al centraal.”

Hart onder de riem

Dit jaar was door de coronacrisis wederom een bijzonder zware beproeving voor de zorg. De ziekenhuizen piepten en kraakten onder de pandemie en een personeelstekort. Zo leende de Sint Maartenskliniek personeel uit aan de ziekenhuizen in de regio om daar coronazorg te kunnen leveren. Ondanks die grote uitdagingen zijn in Nederland toch zoveel mogelijk patiënten op de best mogelijke manier geholpen. Van Enk: “Ik ben dan ook niet alleen trots op óns ziekenhuis, maar op alle ziekenhuizen. Zij verdienen eigenlijk allemaal een plek in de top 10.”

Goed gewaardeerd

ZorgkaartNederland is de grootste onafhankelijke ervaringssite voor de Nederlandse gezondheidszorg. Duizenden mensen delen hier hun ervaringen met de zorg. Aan de hand van deze waarderingen is uitgerekend welke ziekenhuizen er in 2021 het best gewaardeerd werden door hun patiënten. Dit jaar plaatsten patiënten ruim 17.000 waarderingen voor de Nederlandse ziekenhuizen, waarvan 2.900 voor de top 10 ziekenhuizen. De Sint Maartenskliniek kreeg er ongeveer 600, het meest van allemaal. Vooral op het onderdeel ‘deskundigheid’ waardeerden patiënten ons heel hoog. Met een gemiddeld totaalcijfer boven de 9 eindigen we weer in de top 10 (ZorgkaartNederland maakt binnen die top 10 geen ranglijst bekend). En dat voor het derde jaar op rij!