Artikeloverzicht

Aanpassing Pijnprotocol voor de behandeling van acute pijn  

De Sint Maartenskliniek heeft het protocol voor de behandeling van acute pijn aangepast. Tot augustus 2023 gaven we oxycodon als eerste keuze in pijnstilling, nu is dat morfine. Dit betekent dat patiënten die in de Sint Maartenskliniek een operatie ondergaan morfinetabletten krijgen als pijnstilling na de operatie.

Opioïden zijn effectieve pijnstillers die bedoeld zijn voor kortdurende behandeling van hevige, acute pijn, bijvoorbeeld na een operatie. Onderzoek toont echter aan dat een deel van de patiënten opioïden langer blijft gebruiken dan de bedoeling is. Dit brengt risico’s met zich mee, zoals ernstige bijwerkingen, gewenning en verslaving. Het is daarom belangrijk dat patiënten tijdig stoppen met het gebruik van opioïden. Ook voorschrijvers van deze sterke pijnstillers moeten zich hier bewust van zijn.

Rol van Sint Maartenskliniek na een operatie

Wereldwijd is oxycodon al jaren het meest gebruikte opioïd voor pijnbestrijding. Uit onderzoek blijkt dat oxycodon mogelijk verslavender is dan het klassieke morfine.

Wat betreft pijnstilling zijn beide middelen gelijkwaardig. Daarom geeft de Sint Maartenskliniek morfine in plaats van oxycodon. Uiteraard krijgen patiënten die opioïden gebruiken ook andere pijnstillers, zoals paracetamol en ontstekingsremmers. Daardoor beperken we het gebruik van opioïden tot een minimum.

Een paar dagen na ontslag ontvangen patiënten standaard een informatief filmpje. Hierin wordt uitgelegd hoe en wanneer het gebruik van opioïden moet worden afgebouwd.

Wetenschappelijke studie naar langdurige effecten

Naar aanleiding van de overstap van oxycodon naar morfine is binnen de Sint Maartenskliniek een wetenschappelijke studie opgezet. Het doel van deze studie is om het effect van deze aanpassing op langdurig gebruik van opioïden te evalueren. De resultaten worden in de loop van 2025 verwacht en later dit jaar gepubliceerd. Voor meer informatie kunt u terecht op de webpagina van de Afdeling Research.