Artikeloverzicht

Deelname knieprothese onderzoek

Jan Dieter Bezem, 61 jaar, neemt sinds 2015 deel aan wetenschappelijk onderzoek rondom een nieuw type knieprothese: “Ik had al 15 jaar ernstige pijnklachten in mijn knie en was daarvoor twee keer in een regionaal ziekenhuis geopereerd, toen ik op advies van mijn huisarts een afspraak maakte bij de Sint Maartenskliniek. Na enkele onderzoeken vroeg de orthopedisch specialist mij of ik na al die pijn geen nieuwe knie wilde. Ik zei direct ‘ja’.”

Toen ik terug kwam om de operatie door te spreken hoorde ik dat ik (vanwege mijn leeftijd), als onderdeel van een wetenschappelijk onderzoek, in aanmerking kwam voor een nieuw type knieprothese. Een die een betere buiging van de knie beoogde. Ik wilde graag het risico van zo’n nieuwe behandeling nemen, als dit de kans vergrootte op een leven waarin ik weer als vanouds volop zou kunnen sporten. Een leven zonder had mij namelijk geestelijk geen goed gedaan. ”

Vragenlijsten, testen en foto’s


“De dames die het onderzoek uitvoeren hebben mij vooraf zeer goed voorgelicht. Ik heb rondom de operatie enkele testen moeten doen en ben nadien het eerste, tweede en vijfde jaar op controle geweest. Over nog eens vijf jaar vindt de laatste controle plaats. Deze zal net als de eerdere onderzoeken bestaan uit het invullen van een vragenlijst, het doen van wat buig- en strektesten, en het laten maken van röntgenfoto’s.”

Hartstikke interessant


“Ik rijd er graag voor naar Nijmegen; ik vind het hartstikke interessant om te zien hoe alles er vanbinnen uitziet. Daarnaast weet ik natuurlijk dat ik er door mijn medewerking aan kan bijdragen dat andere patiënten misschien ook zo’n prothese krijgen. Ík kan in ieder geval alles weer door deze kunstknie; ik voetbal, tennis, fiets en loop hard. Na vijf jaar intensief, sportief gebruik zag alles er op de laatste controle nog tiptop uit. Ik verwacht nog zeker tot op mijn zeventigste op deze manier met deze knieprothese vooruit te kunnen!”

Lees meer over de onderzoeken bij knieprotheses

De resultaten van dit onderzoek zijn nog niet bekend. Deze prothese is vooralsnog alleen binnen dit onderzoek gebruikt. Dit blijft zo totdat uit de resultaten blijkt dat deze nieuwe prothese beter is dan de prothese die de Sint Maartenskliniek standaard gebruikt.