Artikeloverzicht

"Een dagje per week voor onszelf"

In 2005 krijgt Marie-Louise Houben (79) uit Weert een schouderprothese. In de loop der jaren is die prothese een terugkerend pijnlijk probleem. Nieuwe operaties brengen geen verbetering in de situatie. De Sint Maartenskliniek besluit de prothese te verwijderen. Dat is begin 2022 gebeurd. Samen met haar man Thieu (81) wacht Marie-Louise nu op een nieuwe operatie en een nieuwe prothese.

“Door de verwijderoperatie van de schouderprothese kan mijn vrouw helemaal niks met haar arm”, vertelt Thieu. “Ik kleed haar aan, kook, smeer de boterhammen en breng haar  naar alle afspraken.” Het meeste hiervan doet hij overigens al jaren. Thieu is vanwege de gezondheidsproblemen van zijn vrouw al een kwart eeuw haar mantelzorger. Het echtpaar heeft wel poetshulp en elke ochtend komt de thuishulp. Behalve op zondag: “Dan doe ik alles, omdat ik één keer per week een dagje voor onszelf wil.”

Bijspringen bij nood

Thieu zorgt graag voor zijn vrouw. Wel vreest hij de dag dat zijn eigen gezondheid hem in de steek laat: “Nu heb ik bijvoorbeeld last van mijn heup. Wanneer een operatie noodzakelijk is, is er echt een probleem.” De verwachting is vaak dat anderen kunnen bijspringen als er nood is. “Onze familie woont niet hier en onze vrienden zijn net zo oud als wij zijn”, aldus Thieu. “Dan is het nauwelijks realistisch. Waarschijnlijk zal onze dochter Ellis, die in Duitsland woont, een paar weken bij ons moeten komen inwonen.”

Hoop op verbetering

Hij vervolgt: “Nadat ze bij de Sint Maartenskliniek de schouderprothese eruit hebben gehaald, hebben ze die op kweek gezet. Er bleek van alles mis mee te zijn, vandaar ook de steeds terugkerende ontstekingen.” Terwijl Marie-Louise er herstelde van de operatie, mocht Thieu in de Sint Maartenskliniek blijven logeren: “De verpleegkundigen en het keukenpersoneel hebben geweldig voor ons gezorgd.” Nu wachten ze geduldig en met een goed gemoed op het plaatsen van de nieuwe schouderprothese. “We hebben zeker hoop op verbetering.”