Dat een ongelukje in een klein hoekje zit, bewijst het verhaal van Femke Graveth. Op een dag staat ze de ramen te lappen, als ze haar evenwicht verliest en ongelukkig ten val komt. Jarenlang staat haar leven in het teken van therapieën, en bovenal: pijn. Niets helpt, totdat Femke de kans krijgt om mee te doen aan het RealHealth-programma van de Sint Maartenskliniek.

De spieren rondom de rug van Femke kregen een flinke opdonder door de val. Het SI-gewricht schoot in een fractie van een seconde uit- en weer in elkaar. Ze volgde verschillende therapieën, maar de pijn en onzekerheid bleef. “Iedere therapie lapte me weer eventjes op, maar niets werkte langdurig”, vertelt Femke. Na twee jaar lang geen dag pijnvrij te zijn geweest, verwees de arts haar door naar de Sint Maartenskliniek.

Leren omgaan met de pijn

Femke voelde zich daar gehoord en kreeg erkenning voor haar klachten. “Het was erg prettig om van de specialist te horen: het is ook gewoon echt heel rot.” Op dat moment viel het kwartje bij Femke: haar rug is kapot. Waar ze eerst nog in de ontkenningsfase zat, wilde ze nu leren omgaan met de pijn. “Ik zat niet langer in de vechtmodus, maar accepteerde mijn situatie en wilde op zoek gaan naar een oplossing. De rollercoaster van emoties was voorbij”, vertelt ze over deze fase.

Chauffeur van mijn eigen bus

Binnen het RealHealth-programma leerde Femke nieuwe spelregels over haar belastbaarheid. “Ik zat regelmatig een uur achter elkaar op een stoel. Pas als de pijn niet meer te houden was, merkte ik het signaal op. Nu weet ik: als ik ga verzitten, is dat een teken dat de pijn weer op begint te spelen.” Door haar belastbaarheid iedere dag op hetzelfde niveau te houden, lukte het Femke om weer meer te werken, wandelen en zwemmen. “Ik ben de chauffeur van mijn eigen bus: het gaat erom dat je naar je lichaam luistert en bewuste keuzes maakt.”

"“Het gaat erom dat je naar je lichaam luistert en bewuste keuzes maakt”"

Meer ondernemen en genieten

Is haar pijn dan helemaal weg? Nee. Ze staat ermee op en gaat ermee naar bed. Haar grote passie, werken op de peuterspeelzaal, kan ze niet meer doen. Wel kan Femke door de handvatten die ze kreeg tijdens de pijnbehandeling meer ondernemen en genieten. Met resultaat: ze heeft een opleiding in mindfulness afgerond en is haar eigen bedrijf begonnen. “Ik ben niet langer de pijn. De behandeling heeft mij inzichten gegeven voor de rest van mijn leven.”

Wat is RealHealth?

RealHealth biedt een pijnmanagementprogramma aan voor mensen met chronische lage rugpijn. (Langdurige) pijn kan ervoor zorgen dat iemand vastloopt in het dagelijks functioneren. De behandeling geeft de patiënt op fysiek en mentaal vlak handvatten. Voorbeelden hiervan zijn: weer vertrouwen krijgen in het eigen lichaam en weer werken of sporten en de balans herstellen tussen werk en privé.