Artikeloverzicht

"Kleine pijntjes kunnen leiden tot grote blessures"

Het Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP), op de locatie van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen, geeft ook diverse topsporters deskundig advies, heldere diagnose en, mocht er een sportblessure zijn, een adequate behandeling. Zo komt taekwondoka Reshmie Oogink al zo’n veertien jaar langs om te sparren met sportarts Prashant Komdeur. Ook plukt ze de vruchten van de nauwe samenwerking van het SMCP en de afdeling Radiologie van de Sint Maartenskliniek. “Als topsporter wil je snel weten waar je aan toe bent.”

“Hallo, met Reshmie!”, klinkt het vrolijk aan de andere kant van de lijn. “Sorry voor het achtergrondlawaai; ik ben op Schiphol. De onboarding voor mijn vlucht naar Dubai gaat zo beginnen.” Het is in het leven van topsporter Reshmie Oogink (32) geen ongewoon moment op een aparte locatie. Al jaren reist zij de hele wereld over om haar geliefde sport taekwondo te bedrijven op internationale toernooien, EK’s, WK’s en zelfs de Olympische Spelen (Rio, 2016 en Tokio, 2020). Nu staat er een kleinschalig toernooi op het programma. Een mooie voorbereiding op het EK dat dit voorjaar plaatsvindt in Manchester. ‘Altijd leuk, zo’n toernooi’, vertelt Reshmie. “Ik ga er overigens niet alleen voor mijzelf heen, maar ook om mijn teamgenoten van de Zweedse club Soo Shim te ondersteunen. Ik coach daar een paar jonge talenten, een richting die ik steeds meer omarm nu mijn eigen carrière ten einde loopt.”

Levenslange liefde

De liefde voor de Koreaanse vechtkunst taekwondo werd met de paplepel ingegoten: vader Hans heeft een eigen sportschool in Almelo. Daar kreeg Reshmie op haar vijfde de eerste les. “Ik kan me een leven zonder taekwondo niet voorstellen”, vertelt ze. “Ik zal dan ook altijd, op wat voor manier dan ook, verbonden blijven met deze sport. Al hoef ik, nu mijn actieve loopbaan er bijna op zit, gelukkig niet zo veel meer te laten. Topsport betekent nu eenmaal dat je er alles aan doet om je lichaam zo fit mogelijk te houden. Gezond eten, niet tot ’s avonds laat stappen, veel trainen: het zijn offers die je moet brengen om de top te bereiken. Maar daar krijg je wel veel moois voor terug. Je ziet veel van de wereld, ontmoet allerlei mensen en maakt van alles mee. Dat had ik echt niet willen missen.”

Op bezoek bij sportarts Prashant

Om fit en gezond te blijven, bezoekt Reshmie regelmatig het Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) op de locatie van de Sint Maartenskliniek. Met name met sportarts Prashant Komdeur heeft ze een goede klik. Logisch: naast sportarts bij het SMCP is Prashant ook bondsarts bij de Taekwondobond Nederland. “Kleine pijntjes kunnen leiden tot grote blessures”, onderstreept Reshmie. “Het is dus belangrijk om regelmatig medisch advies te krijgen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld naar het sportspreekuur bij het SMCP [meer hierover lees je in het kader bij dit interview, red.] Ikzelf maak bij een blessure of een pijntje meteen een afspraak bij Prashant. Ik ken hem al meer dan 14 jaar en ik weet dat hij me altijd in raad en daad bijstaat. Het is ook fijn dat je bij het sportspreekuur naast je eigen sportarts ook gelijk aan tafel zit met een radioloog. Mocht het nodig zijn, dan kan ook heel snel een MRI-scan gemaakt worden. Het is als topsporter belangrijk dat je heel snel weet waar je aan toe bent. Zo had ik vlak voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro een klein scheurtje in mijn hamstring. Gelukkig bleek uit de MRI-scan dat ik, met wat extra zorg, toch door kon gaan met de voorbereiding.”

Reshmie met sportarts Prashant Komdeur

Pensioen?

Reshmie is al enigszins aan het afbouwen. “Ik ben geen professioneel sporter meer, in de zin dat ik ervan kan leven. Dat betekent dat ik naast sporten ook aan het werk ben. Ik heb nu een baantje bij Sportbedrijf Almelo. Hier mag ik me bezig houden met talentontwikkeling. Het is waardevol werk, waarin ik me zeker verder wil ontwikkelen. Maar dat is allemaal voor later: eerst ga ik me richten op het EK. Of ik daarna mijn sportloopbaan beëindig, weet ik nog niet. Dat hangt ook wel af van mijn lichaam. Ook daarbij spelen mijn medische staf en Prashant een belangrijke rol. Wat kan ik nog aan, nu ik 32 jaar ben? In hoeverre kunnen oude klachten weer opspelen? Het EK is daarbij een goede graadmeter. En daarna zien we wel!”

Het sportspreekuur van SMCP: aan tafel sportarts én radioloog

Radioloog Marc Romijn: “De Sint Maartenskliniek is hét ziekenhuis voor houding en beweging. Mensen die slijtage of andere klachten aan een gewricht hebben of bijvoorbeeld een knie- of heupprothese krijgen, komen naar ons toe. Maar er komen ook veel amateur- en topsporters langs. Hardlopers, vechtsporters, basketballers en voetballers kunnen allerlei letsel krijgen. Hun klacht heeft dan niets met slijtage of ouderdom te maken, maar is sportgerelateerd. Dit zijn dan ook overwegend jongere mensen. Het is een andere patiëntenpopulatie, met andere belangen. Sporters, zeker als ze hun sport op hoog niveau beoefenen, willen zo snel mogelijk fit zijn. Zodat ze weer mee kunnen doen aan de competitie of een toernooi. Sporters zijn ook vaak heel bewust bezig met hun lichaam. Elk pijntje dat ze voelen, baart hen zorgen. Zij willen dan zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is. Want stel dat je je aan het voorbereiden bent op je Olympische droom, zoals bij Reshmie het geval was. Dan telt elke dag.”

 

“Dat is dan ook de reden waarom we vanuit het Sport Medisch Centrum Papendal een sportspreekuur zijn begonnen. Het is geboren uit de behoefte van de sporters én uit de liefde voor ons werk. Want voor ons radiologen is het fantastisch dat we ook met deze patiëntenpopulatie mogen werken. Vanuit onze vakgroep is er echt een grote interesse voor sportgeneeskunde, omdat we hier toch vooral jonge mensen met interessante vraagstukken mogen helpen. Ook de samenwerking met de sportartsen bevalt ons prima. Het is een teamprestatie die de zorg naar een hoger plan tilt. Normaliter gaat het bij de Maartenskliniek zo: je gaat met je klacht eerst naar de orthopeed of één van onze andere artsen. Als die vindt dat een radiologisch onderzoek nodig is, maak je een afspraak met onze afdeling. Na een tijdje volgt het onderzoek, het onderzoeksverslag, een vervolgafspraak bij de orthopeed en daarna een eventuele behandeling. Daar gaat aardig wat tijd overheen. Het unieke van het sportspreekuur is dat naast de sportarts ook gelijk de radioloog bij het onderzoek aanwezig is. We kunnen hierdoor heel snel schakelen. In één gesprek behandelen we je klachten, de beeldvorming én je therapeutische mogelijkheden. Het gehele traject is gecomprimeerd tot één consult. Blijkt een MRI-scan nodig? Dan kun je vaak al snel bij Radiologie terecht. En zien we daar bijvoorbeeld een afwijking op de echo? Dan kunnen we gelijk een pijnstiller of ontstekingsremmer inspuiten. Het blijft dus niet bij beeldvorming. We voeren in afstemming met de sportarts direct het plan uit. Resultaat: een enorme tijdwinst, een hogere tevredenheid bij de patiënt en betere zorg!”

Het sportspreekuur is wekelijks. Een afspraak hiervoor kun je via je sportarts maken. Meer weten over het SMCP? Ga dan naar www.smcp.nl.