Menu

Een heupprothese gaat helaas niet eeuwig mee. Slijtage kan optreden, maar daadwerkelijke problemen in de vorm van loslating en klachten, komen de eerste 10 tot 20 jaar meestal niet voor. Het kan echter voorkomen dat een 'nieuwe heup' wel eerder klachten geeft en u bijvoorbeeld last krijgt met sporten. Uw heup kan instabiel zijn, of pijn of stijfheid veroorzaken. Bij de Sint Maartenskliniek weten we als geen ander wat zo'n beperking voor u betekent. Uw bewegingsvrijheid is wat ons drijft, al ruim 80 jaar. In onderstaand artikel geven onze orthopedisch chirurgen, gespecialiseerd in klachten aan de heup, antwoord op de meest gestelde vragen over heuprevisies.

Wanneer moet mijn heupprothese vervangen worden?

Een groot deel van de mensen met een kunstheup kan jarenlang zorgeloos leven met de prothese. Er is geen vaste termijn voor wanneer uw prothese vervangen moet worden. Soms gaat de prothese levenslang mee. Enige slijtage is normaal en geeft niet altijd klachten. Een heupprothese moet pas vervangen worden (revisie) als de steel of kom los komt te zitten of als het materiaal op de loopvlakken versleten is. Ook een infectie of het regelmatig uit de kom schieten kan reden zijn om uw prothese te vervangen. Het aantal keren dat een prothese vervangen kan worden is afhankelijk van de hoeveelheid bot. De meest voorkomende klacht bij het falen van de kunstheup is pijn, meestal in de lies of bil en soms uitstralend naar het bovenbeen. In dat geval is het raadzaam om uw orthopedisch chirurg te raadplegen.

Welke klachten merk ik bij een versleten heupprothese?

Pijn aan de heup met een prothese (bijvoorbeeld lies- of bilpijn) kan een teken zijn van falen van de prothese.

Wat te doen bij pijn aan de heupprothese?

De oorzaak van pijn aan heup met een prothese kan divers zijn, denk aan loslating, slijtage of infectie van de prothese. Het is dan raadzaam om dit door uw orthopedisch chirurg nader te laten onderzoeken.

Wat is de oorzaak van mijn versleten heupprothese?

Iedere heupprothese heeft een glijvlak (lager) waarin de kop in de kom scharniert. Hierin treedt altijd enige slijtage op. Meestal merkt iemand met een heupprothese daar niets van. In sommige gevallen gaat het gepaard met pijnklachten. Dan kan het zijn dat het botweefsel is aangetast in reactie op de slijtage en dat kan leiden tot loslating. Een enkele keer kan slijtage ook leiden tot instabiliteit van de prothese waarbij deze dan (half) uit de kom gaat. Het is dan raadzaam om dit door uw orthopedisch chirurg nader te laten onderzoeken.

Hoe vaak kun je een heupprothese vervangen?

Veel mensen denken dat je een heupprothese maar één keer kan vervangen. Dat is niet zo. Door het continu verbeteren van prothesen en technieken kan dat steeds vaker. Ook wordt het resultaat van deze hersteloperaties steeds beter. Binnen de Sint Maartenskliniek zijn diverse orthopeden supergespecialiseerd in hersteltechnieken van prothesen. Voor het bespreken van zo’n hersteloperatie (revisie-operatie) kunt u terecht bij uw orthopedisch chirurg.

 

Alle veelgestelde vragen

Bekijk in het filmpje hieronder alle veelgestelde vragen.