Artikeloverzicht

Unieke samenwerking eerste en tweede lijn

Op ‘onze berg’ zitten ook verschillende andere organisaties. Zo heeft Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) er een eigen locatie. Dat zo’n fysieke nabijheid kan leiden tot een nauwe samenwerking blijkt wel uit het gecombineerde spreekuur van fysiotherapeut Mike Kattenbelt van SMCP en sportarts Els van den Eede van de Sint Maartenskliniek.

Els is sportarts binnen de afdeling Orthopedie van de Sint Maartenskliniek. Zij ziet patiënten op verwijzing van interne specialisten zoals orthopeden, reumatologen of revalidatieartsen. Ruim tien jaar werkt zij al samen met fysiotherapeut Mike van SMCP. Op maandagochtend zien zij tijdens een combi-spreekuur patiënten met complexere problematiek. “We hebben dit spreekuur opgericht, omdat er behoefte was aan nazorg voor mensen die niet geopereerd kunnen worden, terwijl ze wel klachten ervaren”, legt Els uit. Mike gaat verder: “We focussen op iemands mogelijkheden, in plaats van waar iemand met zijn beperkingen tegenaan loopt. Daarbij kijken we naar de gehele mens én de achterliggende oorzaak en niet alleen naar het lokale probleem, zoals een pijnlijke knie of rug. Mensen voelen dan vaak dat er een andere aanpak komt, dat werkt stimulerend.”

Waardevolle aanvulling

Allebei geven ze aan dat een gecombineerd spreekuur met een eerstelijns behandelaar en een behandelaar uit het ziekenhuis (de zogeheten tweede lijn) bijzonder is. Mike: “Met onze kennis vullen we elkaar heel goed aan. Ons spreekuur is dan ook zeker geen vervanging van de eerstelijns fysiotherapie, maar wel een waardevolle aanvulling daarop.” Tijdens het spreekuur zoeken Mike en Els naar de mogelijkheden hoe een patiënt het beste kan functioneren. “We delen vervolgens onze visie en tips met de patiënt en de eerstelijns behandelaar. We leggen ze niks op”, vertelt Mike. “Maar als de patiënt na drie tot zes maanden weer terugkomt, merken we vaak dat ze zeer gemotiveerd waren om ermee aan de slag te gaan.”

Korte lijntjes

Omdat ze al zo lang samenwerken, zijn ze goed op elkaar ingespeeld. “We weten precies wie wat kan inbrengen”, zegt Els. “Ook zijn de lijntjes tussen ons en de orthopedisch chirurgen heel kort. Dat is fijn werken. Het combi-spreekuur levert bovendien veel op voor de patiënten en wij krijgen er veel voldoening van. Genoeg redenen dus om hiermee door te gaan!”