Artikeloverzicht

Vooruitgang in lopen bij het LEC

Goed kunnen staan en lopen geeft misschien wel één van de voornaamste vormen van vrijheid: onze bewegingsvrijheid. Een beroerte, HMSN, Cerebrale Parese, Parkinson of een dwarslaesie kan grote gevolgen hebben voor die vrijheid. De aansturing van de spieren is dan verstoord, waardoor je problemen krijgt met lopen en balans. Het Loop Expertise Centrum (LEC) kan deze patiënten verder helpen. Bijvoorbeeld als ze weer langer en verder willen lopen, zelf boodschappen willen doen, of willen lopen zonder pijn met gewone schoenen.

Het LEC draait om samenwerking. Bijvoorbeeld tussen de Sint Maartenskliniek en het Radboudumc. Maar ook tussen verschillende specialismen. En op de eerste plaats: de samenwerking met de patiënt. Dat kan een volwassene zijn, maar ook een kind met loop- en balansproblemen door een neurologische aandoening. Veel van deze patiënten hebben onder andere te maken met zwikken en struikelen, verlies van kracht of aansturing van de benen, en een verkeerde stand van de benen en voeten. Elke vraag van een patiënt in het LEC begint met onderzoek en diagnostiek. Wat wil je in je dagelijks leven bereiken, welke loopfunctie heb je dan nodig en wat is er mogelijk? Al deze vragen pakken we als team aan. Zowel vanuit revalidatie als orthopedie.

Opereren en/of revalideren?

Verschillende specialisten, die allemaal hun eigen deskundigheid hebben, werken samen met de patiënt aan de behandeldoelen. Zij kijken naar alle mogelijke oplossingen. Zo kan - vaker dan men denkt - een orthopedische operatie (aangevuld met revalidatie) een deel van de loopproblemen helpen oplossen die zijn ontstaan na een beroerte. Dat geldt uiteraard niet voor alle patiënten en ook niet voor alle klachten en problemen. Per patiënt kijken we dan ook heel nauwgezet wat de hulpvraag is, en wat de mogelijkheden zijn. Trainen of opereren binnen het LEC is daarbij absoluut geen voorwaarde. Integendeel. We beseffen ons goed dat een behandeling dicht bij huis voor patiënten vaak prettiger is. In eerste instantie willen we juist helpen door mee te denken en adviezen te geven.

Veiliger, dus sneller

Voor de behandeling van patiënten gebruiken we in het LEC de laatste wetenschappelijke inzichten, innovaties en de nieuwste behandelapparatuur. Er kan vaak meer dan mensen denken. Onder andere dankzij onze geavanceerde loopapparaten, zoals de Zero G (met gewichtloosheid) en de GRAIL (met virtual reality). Het grote voordeel van die apparaten is dat patiënten veilig kunnen oefenen. Dat komt omdat ze vastzitten - bijvoorbeeld in een harnas - en daardoor niet kunnen vallen. Sommige apparaten bieden de mogelijkheid om al heel vroeg in de revalidatie te starten met looptraining. Dat heeft een positief effect op het herstel van de patiënt. Bovendien kan de therapeut de oefeningen op een apparaat steeds iets moeilijker maken. Daardoor bereikt de patiënt ook sneller het gewenste resultaat.

Samengevat

Het LEC is een succesvolle combinatie van moderne technologie, vruchtbare samenwerkingen én een grote kennis en ervaring van alle betrokken behandelaars. Daardoor kunnen patiënten bij het LEC rekenen op een uniek zorgaanbod. En op vooruitgang in lopen en balans.

Behandelmogelijkheden LEC

  • Advies over loophulpmiddelen.
  • Advies over training in de 1e
  • Advies voor eventuele training in het LEC met de allernieuwste loopapparatuur.
  • Chirurgische ingrepen, zoals operaties aan de enkel en/of voet.
  • Advies voor behandeling van spasticiteit.