Effect coronavaccinatie bij reumamedicatie

Gepubliceerd op: 18-08-2021

In het nieuws zijn berichten geweest over een eventuele verminderde effectiviteit van het coronavaccin voor bepaalde groepen mensen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om mensen die afweeronderdrukkende medicatie gebruiken, een orgaantransplantatie hebben ondergaan of met chemotherapie behandeld worden. Voor patiënten die reumamedicatie gebruiken en volledig gevaccineerd zijn, werkt het coronavaccin net zo goed als mensen die geen medicatie gebruiken.

Bij reumapatiënten is nauwelijks verschil te zien in vaccinatierespons. Ook blijkt er niet tot nauwelijks een verhoogde kans op een coronabesmetting te zijn. Een bloedtest naar antistoffen is daarom op dit moment niet nodig.

Extra info Rituximab

Een kleine groep reumapatiënten heeft mogelijk wel baat bij een 3e prik. Dit zijn patiënten die het medicijn rituximab gebruiken. Zij worden hierover geïnformeerd door hun behandelaar.

De behandelaar informeert de patiënten over hoe dit in zijn werk gaat, en wat het meest geschikte vaccinatiemoment is. We weten dat de coronavaccinatie mogelijk minder goed werkt als de vaccinatie kort na een infuusbehandeling met Rituximab plaatsvindt. 

Het liefst wordt de vaccinatie zo lang mogelijk ná het laatste Rituximab infuus gepland, en minimaal 2 weken vóór de eerstvolgende infuusbehandeling.  

Valt de vaccinatie:

  • binnen 3 maanden na het laatste infuus, of;
  • minder dan 2 weken vóór de eerstvolgende Rituximab infuusbehandeling?

Neem dan contact met ons op. De reumatoloog denkt dan mee over het meest geschikte vaccinatiemoment en/of het eventueel iets uitstellen van de infuusbehandeling.

Als u bij de GGD positief getest bent op corona, neemt u dan zo snel mogelijk contact met ons op. U kunt tijdens kantoortijden contact opnemen met de polikliniek Reumatologie.