Colestyramine

U heeft in de afgelopen periode leflunomide gebruikt. Na het stoppen van leflunomide blijft dit geneesmiddel nog lang in het lichaam aanwezig, mogelijk tot 2 jaar na het stoppen ervan. In overleg met uw arts heeft u besloten dat het beter is om leflunomide sneller uit uw lichaam te verwijderen, bijvoorbeeld omdat u een kinderwens heeft, zwanger bent of bijwerkingen ervaart van leflunomide. Door colestyramine te gebruiken wordt leflunomide uitgewassen uit het lichaam. Daarnaast kan colestyramine ook gebruikt worden bij een te hoog cholesterol en bepaalde vormen van jeuk en diarree.

Hoe neemt u het geneesmiddel in?

Colestyramine is beschikbaar als zakjes met poeder. Eén zakje bevat 4 gram colestyramine. U neemt 2 zakjes in (8 gram) per keer. Voeg het poeder toe aan een ruime hoeveelheid water (ongeveer 300ml), wacht 1 tot 2 minuten, roer het mengsel goed door en drink het hele glas leeg.

Hoe lang moet u colestyramine gebruiken?

Voor het uitwassen van leflunomide wordt geadviseerd om gedurende 11 dagen 3 maal daags 8 gram (2 zakjes) colestyramine te gebruiken. Daarna is leflunomide uit het lichaam verwijderd. Het is niet nodig om dit te controleren in het bloed.

Is het veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap kan colestyramine veilig worden gebruikt voor het uitwassen van leflunomide.

Wat zijn de bijwerkingen?

De meeste medicijnen kunnen onbedoelde klachten geven. We noemen dit bijwerkingen. Als u colestyramine gebruikt dan kunt u vooral last krijgen van maag- of darmklachten. U kunt dan niet meer zo goed naar de wc, misselijk worden, overgeven, diarree krijgen of last krijgen van winderigheid. Omdat u direct een vrij hoge dosering gaat gebruiken van colestyramine is de kans dat u deze bijwerkingen krijgt vrij groot.

Heeft het invloed op andere medicijnen?

Colestyramine kan ervoor zorgen dat bepaalde geneesmiddelen slechter worden opgenomen in het lichaam als u deze tegelijk inneemt met colestyramine. Misschien is het nodig om een minimale tussentijd tussen de inname van colestyramine en uw geneesmiddel aan te houden. De apotheek zal u daarover informeren.

Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact op met de Maartensapotheek!