Download dit plan

Gips om arm

U heeft in het Gips- en Wondbehandelcentrum een (kunststof) gipsverband gekregen. Dit gipsverband zorgt ervoor dat uw arm rust krijgt en zo min mogelijk kan bewegen. Bij een botbreuk zorgt het gips ervoor dat de botten in de goede stand blijven staan en kunnen genezen.

Onze behandeling

print

Als uw arm niet gezwollen is, kunnen wij een circulair gips aanleggen. Het kunststofgips wordt rondom de arm gedraaid. Kunststof heeft het voordeel dat het na 30 minuten volledig is uitgehard.

print

Soms verwacht een arts dat uw arm kan gaan zwellen. Bijvoorbeeld direct na een operatie of bij een verse botbreuk. Dan kiest hij ervoor om het gips in eerste instantie als spalk aan te leggen. Dit betekent dat het gips slechts aan één kant van uw arm wordt aangelegd. Aan de andere kant komt geen gips, alleen verband. Een spalk is niet zo stevig als een circulair gips. Daarom mag u met een spalk uw arm absoluut niet belasten.

print

Het gips om uw arm moet eerst drogen en uitharden. Bij een gips van kunststof duurt dit een half uur. In dat half uur moet u voorzichtig omgaan met het gipsverband, want het is erg kwetsbaar. U wordt bijvoorbeeld gevraagd het gips niet op een harde rand te laten rusten, maar op een zachte onderlaag.

print

Uw arm kan dikker worden door het vasthouden van vocht. Ook kan uw arm gaan kloppen en kan er een strak gevoel ontstaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld als uw arm een tijd naar beneden hangt. De vingers kunnen dik worden en blauw kleuren en u kunt last krijgen van tintelingen. Om dit te voorkomen of te verhelpen kunt u de arm hoog houden. Hiervoor krijgt u een draagband met klittenband. Verder is het belangrijk dat u uw vingers regelmatig blijft buigen, strekken en spreiden. Dit helpt zwelling te voorkomen en te verminderen. ’s Nachts kunt u de arm in een hogere positie leggen, bijvoorbeeld op een kussen.

print

De gipsverbandmeester zal met alle zorgvuldigheid het gipsverband aanleggen. Toch kan het voorkomen dat u er last van krijgt. Bij de volgende klachten moet u het Gips- en Wondbehandelcentrum bellen:

  • Als uw vingers blauw of extreem dik worden (en dit niet overgaat als u uw arm goed omhoog legt)
  • Als uw vingers tintelen en dit niet overgaat
  • Als u uw vingers niet of bijna niet kan bewegen
  • Als u drukpijn of knelling voelt die niet overgaat
  • Als het gips gebroken of gescheurd is
  • Als het gips nat is geworden

Het Gips- en Wondbehandelcentrum is telefonisch te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur, via telefoonnummer (024) 365 94 80. Heeft u buiten deze tijden klachten, dan kunt u het algemene nummer bellen: (024) 365 99 11.

print

Als u last heeft van jeuk, mag u geen breinaalden of andere scherpe voorwerpen gebruiken om onder het gips te komen. U kunt daarmee uw huid beschadigen. Wij adviseren u bij jeuk bijvoorbeeld de stofzuiger op het gips te zetten: hierdoor laat u koude lucht onder het gips circuleren. Er zijn ook speciale verkoelende sprays te koop tegen jeuk. Vraag hierom bij uw apotheek of bestel het op www.lomedshop.nl.

print

Een gipsverband mag niet nat worden. Een gips dat volledig nat is geworden, moet we verwijderen en vervangen. Als u wilt douchen of baden, kunt u het gipsverband beschermen met een speciale douchehoes. Deze zijn verkrijgbaar bij het Gips- en Wondbehandelcentrum van de Sint Maartenskliniek.

print

Als u wilt gaan vliegen met gips, neemt u dan altijd contact op met de luchtvaartmaatschappij waar u mee vliegt. Zij kunnen u vertellen of u wel of niet mag vliegen met het gips dat u heeft.

print

Heeft u na het lezen nog vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met het Gips- en Wondbehandelcentrum, via (024) 365 94 80.

E-mailen kan ook, stuur uw bericht naar [email protected].

Het verzenden van persoonlijke informatie via internet brengt altijd een bepaald risico met zich mee. Vanwege uw privacybescherming adviseren we u geen specifieke medische- of persoonsgegevens te vermelden.