Download dit plan

Rompkorset

Binnenkort krijgt u een rompkorset. Dit korset kan worden voorgeschreven als onderdeel van een onderzoek of een behandeling. Bijvoorbeeld na een operatie of bij pijnklachten aan de wervelkolom.

De mogelijkheden

Er zijn twee mogelijkheden om een rompkorset te maken. Welk korset u krijgt, bepaalt uw behandelend arts:

  • Vast rompkorset: dit moet 24 uur per dag gedragen worden, het kan er dus niet af.
  • Afneembaar rompkorset: dit korset heeft riempjes of klittenband en kan eventueel enige uren per dag of ’s nachts afgedaan worden.

Onze behandeling

print

Het aanleggen van het gips duurt ongeveer 20 minuten. Tijdens het gipsen staat u tussen twee palen die u vast moet houden. De gipsverbandmeesters zullen u instrueren hoe u tussen de palen moet gaan staan. Omdat dit niet uw natuurlijke houding is, kan dit in het begin ongemakkelijk voor u zijn. Het kan naderhand zelfs spierpijn veroorzaken, maar dit gevoel verdwijnt meestal na enkele dagen. Bij het ingipsen krijgt u op de gipskamer een katoenen tricothemd aan. Over deze stof wordt een wattenlaag gedraaid en over die wattenlaag leggen wij het kunststofgips aan. Deze gipslaag is na 15 minuten hard en daarna kunt u meteen naar huis.

De tijd dat u dit korset moet dragen varieert van twee weken tot zes weken. Uw behandelend arts zal in overleg met u de tijd bepalen. Wij raden u aan om de eerste twee dagen rustig aan te doen, zodat u rustig kunt wennen aan het gips. Als u het korset draagt mag u zelf geen auto besturen. Natuurlijk kunt u wel in de bijrijderstoel zitten. Ook mag u met dit korset niet douchen.

print

We hebben twee soorten afneembaar korset:

  • Een kant en klaar, elastische korset. Een op maat gemaakt korset van kunststofgips.
  • De gipsverbandmeester zal bekijken welk korset voor u het meest geschikt is.

Het aanleggen en afwerken van een op maat gemaakt afneembaar korset duurt ongeveer een uur. De gipsverbandmeesters zullen u instrueren hoe u tussen twee palen moet gaan staan. Omdat dit niet uw natuurlijke houding is, kan dit in het begin ongemakkelijk voor u zijn. Het kan naderhand zelfs spierpijn veroorzaken, maar dit gevoel verdwijnt meestal na enkele dagen. U krijgt op de gipskamer twee katoenen tricothemdjes aan. Daaroverheen leggen wij een kunststofgips aan. Dit gips is na 15 minuten uitgehard. Als het materiaal hard is halen we het korset van u af en werken het verder af, door bijvoorbeeld de riempjes te bevestigen. Het korset hoeft niet verder na te drogen.

Uw arts vertelt u wanneer u het korset wel en niet moet dragen. Nadat u het korset heeft ontvangen van de gipsmeester kunt u dit direct aandoen, of los meenemen naar huis. U kunt dus eventueel zelf autorijden. Als u gaat douchen, doet u het korset af.

print

De gipsverbandmeester zal het korset met alle zorgvuldigheid aanleggen, maar het kan altijd voorkomen dat u er toch last van krijgt. Bij de volgende klachten moet u altijd het Gips- en Wondbehandelcentrum bellen:

  • Als het korset of de randen knellen en het knellen niet over gaat
  • Als het korset nat geworden is
  • Als het korset gebroken is of als eventuele riempjes kapot zijn
  • Als de klachten die u had in hevigheid toenemen

Het Gips- en Wondbehandelcentrum is telefonisch te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur, via telefoonnummer (024) 365 94 80. Heeft u buiten deze tijden klachten, dan kunt u het algemene nummer bellen: (024) 365 99 11.

print
  • Bij uw dagelijkse verzorging is het belangrijk erop te letten dat er geen water onder het gips komt. De katoenen onderlaag van het korset droogt niet en dat geeft huidirritaties. Ook kan vocht de huid verweken.
  • Als u last heeft van jeuk, mag u geen breinaalden of andere scherpe voorwerpen gebruiken om onder het gips te komen. U kunt daarmee uw huid beschadigen. Wij adviseren u bij jeuk bijvoorbeeld de stofzuiger op het gips te zetten: hierdoor laat u koude lucht onder het gips circuleren. Er zijn ook speciale verkoelende sprays te koop tegen jeuk. Vraag hierom bij uw apotheek of bestel het op internet: www.lomedshop.nl.
  • Aan- en uitkleden is bij het dragen van een korset niet gemakkelijk. Zo zult u de eerste tijd hulp nodig hebben met het aan- en uittrekken van bijvoorbeeld de onderbroek, de lange broek, kousen en schoenen. Na een poosje wordt u hier vanzelf handiger in en kunt u het misschien alleen. Een verlengstokje met knijper kan hulp bieden. Zo’n stokje is bij de thuiszorgwinkel te koop.
  • De kleding die u draagt moet ruim zijn, anders zit het niet prettig rond het korset. Het dragen van kleding met elastiek in de tailleband is comfortabel.
  • Veel eten kan misselijkheid veroorzaken. Daarom adviseren wij u de maaltijden over de dag te verspreiden. Vooral bij warme maaltijden is het belangrijk om tussen de gangen even te wachten.
  • Als u gaat zitten moet u iets achterover zitten, anders drukt het gips in uw bovenbenen.
print

Heeft u na het lezen nog vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met het Gips- en Wondbehandelcentrum, via (024) 365 94 80.

E-mailen kan ook, stuur uw bericht naar [email protected].

Het verzenden van persoonlijke informatie via internet brengt altijd een bepaald risico met zich mee. Vanwege uw privacybescherming adviseren we u geen specifieke medische- of persoonsgegevens te vermelden.