Download dit plan

Wondbehandeling

De Sint Maartenskliniek heeft een eigen Wondbehandelcentrum waar u terecht kunt als u een acute of chronische wond heeft. Dit centrum is samen met de gipskamer gevestigd in dezelfde ruimte, zodat u, als u gips heeft én een wond die niet goed geneest, alle benodigde zorg op één plaats kunt krijgen.

De meeste wonden genezen snel en zonder problemen. Er zijn echter ook wonden waarbij de wondgenezing stagneert, bijvoorbeeld een grote of complexe wond. Deze wonden hebben speciale aandacht nodig. In het Wondbehandelcentrum kijkt onze wondverpleegkundige – en als dat nodig is ook uw behandeld arts – naar uw wond. Zij zijn gespecialiseerd in de behandeling van moeilijk genezende wonden en kunnen samen met u een behandelplan opstellen.

Onze behandeling

print

Tijdens uw eerste afspraak houdt de wondverpleegkundige een intakegesprek. Op die manier kan zij de juiste en relevante gegevens verzamelen die van essentieel belang zijn om u de juiste wondzorg te kunnen verlenen. Heeft u een geïnfecteerde wond, dan moet u waarschijnlijk met antibiotica starten. De wondverpleegkundige maakt een behandelplan (wondbeleid) voor de wond die uzelf (of een wijkverpleegkundige) thuis kan uitvoeren. De benodigde materialen bestellen we voor u via het Wondbehandelcentrum; een medisch speciaalzaak levert de materialen bij u thuis af. De wondverpleegkundige maakt met u een afspraak wanneer u terugkomt voor controle van uw wond en de voortgang van uw behandeling.

Het Wondbehandelcentrum heeft op alle momenten in de week spreekuur. U kunt dus – als de behandeling dit vereist – uw wond een aantal keer per week laten behandelen.

Vergoeding verbandmateriaal

Als we verwachten dat uw wond langer dan drie weken zal bestaan, spreken we van ‘chronische wondzorg’. Uw zorgverzekeraar vergoedt dan het verbandmateriaal. U krijgt geen verband vergoed als u een budget verzekering heeft.

print

De wondverpleegkundige zal per behandeling met u overleggen wat voor u het beste wondverzorgingsmateriaal is. Het kan gebeuren dat u twee keer in de week voor behandeling naar Nijmegen moet komen. Op het Wondbehandelcentrum krijgt u – afhankelijk van de behandeling van uw wond – met meerdere wondverpleegkundigen te maken. Na iedere behandeling zorgen we natuurlijk wel voor een duidelijke rapportage in uw wonddossier. Verder maken we wekelijks een foto van uw wond om de voortgang van de genezing hiervan te controleren.

Onze gespecialiseerde wondverpleegkundigen zijn uitermate deskundig in de verzorging en behandeling van alle soorten wonden. Zij zijn op de hoogte van de (nieuwe) ontwikkelingen op het gebied van wondzorg. De wondverpleegkundigen zijn ook gediplomeerd gipsverbandmeester. Hierdoor kan elk van hen bij u meerdere behandelingen uitvoeren.

print

Wonden kunnen pijn geven. Pijnprikkels worden vaak heviger tijdens en na het schoonmaken van de wond. Dit kunt en moet u altijd bespreekbaar maken tijdens uw bezoek aan het wondbehandelcentrum.

print

Als u een wond heeft, vraagt dit veel energie van u. U heeft er dan ook veel baat bij als u gezond leeft en de juiste voeding eet. De wondverpleegkundige kan u voedingsadviezen geven.

print

Heeft u na het lezen nog vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met het Gips- en Wondbehandelcentrum, via (024) 365 94 80.

E-mailen kan ook, stuur uw bericht naar [email protected].

Het verzenden van persoonlijke informatie via internet brengt altijd een bepaald risico met zich mee. Vanwege uw privacybescherming adviseren we u geen specifieke medische- of persoonsgegevens te vermelden.