Bij een elleboogprothese vervangt de chirurg uw ellebooggewricht door een kunstgewricht.

Waarom?

Het ellebooggewricht wordt gevormd door het uiteinde van het bot van de bovenarm en het begin van het spaakbeen en de ellepijp. De ellepijp heeft een kleine kom, waarin het uiteinde van het bot van de bovenarm past. Naast de ellepijp ligt het spaakbeen dat ook met een klein kopje aan het uiteinde van het bot van de bovenarm grenst. De kom van de ellepijp, de kop van het spaakbeen en het uiteinde van het bot van de bovenarm zijn allen bekleed met kraakbeen. Hiertussen bevindt zich een laagje gewrichtsvocht zodat het gewricht soepel kan draaien. Het geheel wordt omgeven door het gewrichtskapsel.

Slijtage

Door verschillende oorzaken kan het kraakbeen slijtage (artrose) gaan vertonen. Als u reumatoïde artritis heeft, wordt de artrose van het gewricht veroorzaakt door ontsteking van het gewricht. Als het kraakbeen versleten is, kunt u uw elleboog niet meer soepel bewegen. U heeft pijn, bent beperkt in uw bewegingen en u heeft last van stijfheid van het gewricht. Door de irritatie die ontstaat bij het bewegen maakt uw lichaam ook meer gewrichtsvocht, waardoor het ellebooggewricht kan zwellen.

Vervangen

De belangrijkste reden voor de operatie is pijn. Als de klachten van het gewricht zo ernstig zijn dat pijnstillers niet meer afdoende werken, kan de orthopedisch chirurg besluiten om het versleten gewricht te vervangen door een kunstgewricht, de elleboogprothese. Daarmee zullen uw pijnklachten na de operatie vrijwel helemaal verdwenen zijn. Wel zult u hiervoor in de plaats een andere pijn voelen. Die pijn wordt na verloop van tijd geleidelijk minder, maar kan wel tot een jaar na de operatie aanhouden. De bewegingsmogelijkheden van het gewricht na de operatie zijn afhankelijk van de bewegingsmogelijkheden van het gewricht voor de operatie.

Waar moet u zijn?

De Sint Maartenskliniek probeert haar zorg zo dicht mogelijk bij uw woonplaats te organiseren. Sommige behandelingen, zoals operaties, worden echter slechts op een paar locaties uitgevoerd. Het kan daarom zijn dat niet het gehele traject van uw behandeling op dezelfde locatie van de Sint Maartenskliniek plaatsvindt. De voorbereiding en nazorg kunnen bijvoorbeeld ergens anders zijn dan de operatie. In het bericht dat u van ons ontvangt, melden we altijd de locatie waar u verwacht wordt.

Onze behandeling