Bij een labrumrepair herstelt de chirurg een beschadiging aan de kraakbeenrand rond de schouderkom.

Waarom?

Het schoudergewricht wordt gevormd door het schouderblad en de kop van de bovenarm. De schouderkom is ondiep. Rond de schouderkom ligt het labrum (= kraakbeenrand), een opstaande rand rond de kom waardoor de kom dieper is. Hierdoor ligt de schouderkop stabieler in de schouderkom. Om het gewricht bevindt zich een gewrichtskapsel en daaromheen lopen spieren en pezen. Het gewrichtskapsel ligt strak om het gewricht heen en zorgt er eveneens voor dat de kop van de bovenarm goed in de kom van het schouderblad blijft zitten.

Afwijkend schoudergewricht

Wanneer er door een ongeval veel rek op uw schouder komt, kan een deel van het labrum los scheuren. Dit kan ook gebeuren als de kop uit de kom is geschoten (= luxatie). Het gewrichtskapsel wordt dan uitgerekt en een deel van het labrum kan los scheuren. Over het algemeen herstelt het kapsel weer als de kop weer in de kom zit. Het losgelaten labrum zal echter meestal niet spontaan herstellen.

Het labrum kan op verschillende plekken rond het glenoïd los scheuren, afhankelijk hiervan spreken we over labrum-, SLAP- of Bankartletsel. Vandaar dat deze hersteloperatie een labrumrepair, SLAP-repair of Bankartrepair wordt genoemd.

Waar moet u zijn?

De Sint Maartenskliniek probeert haar zorg zo dicht mogelijk bij uw woonplaats te organiseren. Sommige behandelingen, zoals operaties, worden echter slechts op een paar locaties uitgevoerd. Het kan daarom zijn dat niet het gehele traject van uw behandeling op dezelfde locatie van de Sint Maartenskliniek plaatsvindt. De voorbereiding en nazorg kunnen bijvoorbeeld ergens anders zijn dan de operatie. In het bericht dat u van ons ontvangt, melden we altijd de locatie waar u verwacht wordt.

Onze behandeling