Bij een AC-reconstructie herstelt de chirurg de stabiliteit van het acromioclaviculaire gewricht.

Waarom?

Het acromioclaviculaire (AC) gewricht wordt gevormd door het uiteinde van het acromion (schouderdak) en het uiteinde van de clavicula (sleutelbeen).

Op het uiteinde van beide botten bevindt zich een laag kraakbeen. Tussen de twee botten ligt een meniscus (kraakbeenrand) die als stootbumper fungeert. Verder worden het acromion en de clavicula gestabiliseerd door meerdere ligamenten (banden), die verbonden zijn met omliggende botstructuren. Om het AC-gewricht zit een gewrichtskapsel.

Afwijkend AC-gewricht

Het AC-gewricht kan door een ongeluk, bijvoorbeeld als u van uw fiets valt, geheel of gedeeltelijk uit de kom schieten. Daarbij kunnen de ligamenten uitrekken. Of zelfs gedeeltelijk of geheel afscheuren. Hierdoor kan het uiteinde van de clavicula omhoog gaan staan en kan het AC-gewricht instabiel zijn. Afhankelijk van de ernst van het letsel en de klachten bepalen we of we een hersteloperatie gaan uitvoeren. Een AC-reconstructie brengt de clavicula weer terug op de oorspronkelijke positie, in het verlengde van het acromion, en herstelt daarmee het AC-gewricht en de stabiliteit. Andere namen die voor deze hersteloperatie gebruikt worden zijn Lockdown of Waever Dunn.

Waar moet u zijn?

De Sint Maartenskliniek probeert haar zorg zo dicht mogelijk bij uw woonplaats te organiseren. Sommige behandelingen, zoals operaties, worden echter slechts op een paar locaties uitgevoerd. Het kan daarom zijn dat niet het gehele traject van uw behandeling op dezelfde locatie van de Sint Maartenskliniek plaatsvindt. De voorbereiding en nazorg kunnen bijvoorbeeld ergens anders zijn dan de operatie. In het bericht dat u van ons ontvangt, melden we altijd de locatie waar u verwacht wordt.

Onze behandeling